Skip to content
Politică

Nicolae Comânescu: Iordania reprezintă un partener cheie pentru România în Orientul Mijlociu

amman.mae.ro

Ambasadorul României în Iordania, Nicolae Comănescu, a declarat marţi că regatul haşemit reprezintă un partener cheie pentru România în Orientul Mijlociu, un factor constant de echilibru şi moderaţie şi o legătură strategică între Asia, Africa şi Europa, relatează Petra.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă iordaniene Petra, cu prilejul Zilei Naţionale a României, ambasadorul Nicolae Comănescu a declarat că nivelul relaţiilor şi al parteneriatului dintre Iordania şi România după 55 de ani de stabilire a legăturilor diplomatice a fost permanent consolidat şi este mai puternic ca niciodată, adăugând că cele două ţări au avut întotdeauna o relaţie strânsă şi o coordonare puternică şi activă în ceea ce priveşte politicile regionale şi dosare sensibile, precum procesul de pace din Orientul Mijlociu, terorismul, extremismul violent şi radicalizarea, conflictul sirian, criza din Irak, problemele umanitare şi cele ale refugiaţilor.

Comentând cu privire la cooperarea economică şi comercială, ambasadorul român a menţionat că Iordania este un partener economic important al României şi că legăturile politico-diplomatice au contribuit foarte mult la dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două ţări.

”Acordăm o atenţie specială cooperării economice cu Regatul Haşemit al Iordaniei şi extinderii în continuare a investiţiilor bilaterale şi comerţului, care sunt subiecte importante pe agenda relaţiilor noastre externe”, a adăugat el.

”Iordania s-a deschis pentru România ca o piaţă de export strategică în Orientul Mijlociu, creând astfel spaţiu pentru mediul de afaceri, şi a stabilit parteneriate puternice care au ridicat relaţiile economice bilaterale la un nou nivel. Începând cu 2019, comerţul bilateral total se ridica la 251,5 milioane de dolari.

Companiile româneşti sunt interesate să coopereze cu companiile iordaniene, în special în sectoare precum ITC, energie, agricultură, apă, sănătate şi turism. Investiţiile româneşti în Iordania sunt în principal în manufactură, alimente şi servicii’‘, a precizat ambasadorul României.

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul turismului, Nicolae Comănescu a menţionat că pentru a stimula contactele dintre cele două ţări se lucrează în prezent la simplificarea procedurilor de călătorie prin simplificarea procesului de acordare de vize prin intermediul sistemului de cerere online, ceea ce reduce substanţial timpul de aşteptare sau acordare a vizelor.

În ceea ce priveşte cooperarea ştiinţifică şi academică, ambasadorul român a făcut referire la Programul bilateral de cooperare în domeniul educaţiei pentru 2019-2024, semnat recent, în cadrul căruia guvernul României a mărit la 53 pe an numărul de burse pentru studenţii iordanieni (licenţă, master, doctorat, specializare).

De asemenea, ambasadorul României a salutat sprijinul acordat de Ministerul de Externe iordanian pentru repatrierea a 161 de cetăţeni români blocaţi în Iordania din cauza măsurilor impuse de autorităţi pentru a opri răspândirea COVID-19, menţionând că numărul cetăţenilor români din Iordania este în jur de 5.000; majoritatea fac parte din familii mixte, alături de cetăţeni iordanieni care au studiat în România în anii ’70-’80.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *