Skip to content
Politică Republica Moldova

Nicolae Negru dezvăluie cum poate fi înfăptuită Unirea României cu Republica Moldova: Nu e un act singular, ci un proces!

inprofunzime.md

Celebrarea momentului împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a trecut, iar România este în continuare fără teritoriile pe care le-a redobândit în urma Primului Război Mondial. Jurnalistul Nicolae Negru, prezent la Gala ”100 de ani în presa românească”, organizată de PSNews, a oferit un interviu în exclusivitate. Una din temele abordate a fost Unirea cu Republica Moldova.

Concret, întrebat cât de aproape este momentul Unirii României cu Republica Moldova, jurnalistul a atras atenția asupra unor greșeli comise în abordarea subiectului și anume că unii consideră că un astfel de moment istoric va avea loc foarte curând, iar unii au întors spatele ideii de Uniri din varii motive.

Mai mult, Nicolae Negru a subliniat că rolul presei este să transmită că Unirea este un proces complex bazat pe proiecte concrete în plan economic. De altfel, jurnalistul a mai evidențiat că trebuie vegheat cu mare atenție asupra politicienilor pentru ca aceștia să concretizeze ceea ce promit în campaniile electorale, iar pe cale de consecință momentul Unirii să fie din ce în ce mai aproape.

„Am observat că există două extreme în acest caz. Unii consideră că Unirea o facem acuș, foarte repede, unii strâng semnături în folosul Unirii, dar cred eu că ei fac lucrul acesta dintr-un interes politic în contextul unor lupte politice care se desfășoară aici și dincolo de Prut. Alții zic că nu ne vom unii niciodată, că nu ne va permite Rusia sau Germania sau nu va fi de acord UE ș.a.m.d. Nu este corect niciunul din aceste două puncte de vedere. Unirea va avea loc, dar nu este un act singular, ci este un proces. Unirea trebuie să o pregătim. În general trebuie să modernizăm acest limbaj al Unirii. Aud că unii zic „România mare, în vechile hotare” ceea ce este un limbaj cumva depășit de timp. Trebuie să folosim un limbaj modern, al proiectelor, al integrării, al spațiului comun informațional, economic, comercial ș.a.m.d.

Presa ar face mult în această direcție dacă nu ar sta și urmări pasiv cum se desfășoară această integrare, apropiere a malurilor Prutului, dar într-un fel s-ar angaja să impulsioneze, să pună accentul pe anumite probleme pe care politicienii nu le fac, dar le promit pentru că așa se întâmplă în campaniile electorale. Promisiunile țin și de autostradă, de conectare energetică și legat de gaze ș.a.m.d. Așadar, lucrurile acestea nu ar trebui scăpate de sub control de presă și să le fie amintite politicienilor”, a conchis Nicolae Negru în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *