PSnews

PSnews VIDEO

Nicolăescu, despre challenge-ul lansat de Gorghiu și oferta PNL EXCLUSIV

Invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro a fost, joi, Eugen Nicolăescu, vicepreședinte al PNL și ministru al Sănătății în guvernele Tăriceanu și Ponta.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților a vorbit despre managementul spitalelor din Capitală.

Politicianul a fost întrebat de o situație concretă, după ce, pe vremea primarului Sorin Oprescu, o bună parte din spitale au trecut în administrarea Primăriei, iar afaceristul Aurel Cătălin Galea (care avea o relație apropiată cu primarul) a câștigat licitații pe bandă rulantă în spitale. Nicolăescu a explicat dacă o astfel de abordare ar mai putea fi continuată și astăzi: „Cât timp nu se modifică legea privind selecția managerilor de spitale, e posibil să se mai întâmple așa ceva. Îmi aduc aminte că în 2006, când a intrat în vigoare Legea Sanătății pe care am făcut-o la vremea respectivă, erau condiții foarte restrictive pentru managerii de spitale. Foarte dure. După ce am plecat eu din mandat, PSD-ul a schimbat condițiile ca să poate să fie manager de spital cine vrea primarul sau cine ministrul. Cu alte cuvinte, nu mai sunt constrângeri. Și atunci, probabil că după alte criterii se denumesc managerii de spitale. Am înțeles că actualul ministru dorește să vină cu modificări, până la terminarea mandatlui, în selecția managerilor de spital. Dacă ar deveni ele la fel de dure cum au fost în 2006, cred că întâmplările de care vorbiți dv. nu se vor manifesta atât de pregnant. Sigur, nu poți să elimini complet corupția, dar s-o diminiuezi poți”.

Întrebat dacă, în opinia sa, managerii de spital ar trebui să fie medici sau economiști, liberalul a răspuns: „În toată lumea, managerii de spital sunt de regulă oameni cu pregătire economică. Cu management economic sanitar, pentru că, până la urmă, a conduce un spital este ca și cum ai conduce orice altă entitate care produce, până la urmă, bani. Și trebuie să administrezi banul eficient, în favoarea cetățeanului, în favoarea pacientului. În cazul nostru, la spitale”.

Totodată, Nicolăescu a comentat challenge-ul lansat de Alina Gorghiu, care a afirmat că, în cazul unui eșec la alegeri, va demisiona.

„Eu cred că este un lucru înțelept din partea președintei. Eu cred că Alina a anticipat normal într-o democrație. Atunci când nu îți îndeplineti obiectivul: obiectivul e să câ;tigi alegerile. Dacă nu îl îndeplinești, atunci să nu aștepți să te schimbe partidul. Cea mai bună soluție e să faci tu un pas în spate și cei care cred că sunt mai buni, că sunt mai performanți, să vină să candideze. Reușesc să obțină încrederea colegilor – vor fi în frunte, dacă nu, vor fi alții. Deci, de aceea cred că, alături de ea, ar trebui și cei care și-au asumat, până la urmă – eu cred că tot biroul politic al partidului care a votat, de regulă în unanimitate, toate importantele decizii pe care partidele le-au luat. Ca atare, eu cred că tot biroul politic ar trebui să demisioneze în clipa în care se pierd alegerile și, evident, să se convoace Congresul care să aleagă o altă conducere. Cred că numai așa se poate face ordine morală într-un aprtid politic care trebuia să conducă România. Noi am început, dacă ați observat, de la locale să facem ordine în partid. Noi o numim o reformă internă, poate puțin mai dură, dar cred că necesară”, a declarat fostul ministru.

Nu în ultimul rând, politicianul a vorbit despre oferta electorală a PNL care aduce un suflu nou, demontând interpretarea că numele noi de pe liste ar fi, de fapt, un semn că actuala conducere și-a pierdut încrederea în activul clasic de partid:

„Am mai auzit și eu această interpretare care, sigur, poate fi legitimă dintr-un punct de vedere. Din punctul meu de vedere, cred că nu este corect abordată și vă spun și de ce: dacă tu afirmi ca partid politic că vrei să faci schimbări, că vrei să faci reformă, că vrei să aduci oameni noi, că vrei să le dovedești cetățenilor că poți să faci o politică mai performantă cu oameni care au dovedit în viața lor profesională foarte multă performanță, atunci eu cred că acesta este un obiectiv care arată că, într-adevăr, fac ceea ce am promis. Adică am promis că schimb o mare parte din modul în care am făcut acum politică și asta o fac și cu oameni noi care ori n-au făcut deloc politică, ori vin dintr-o zonă performantă, profesională, excepțională.  Un academician, un analist financiar care are experiențe profesională excelente în lumea asta, nu vorbesc de România. Un arhitect cum este cu o mentalitate de a trăi mulți ani într-o altă țară, cum e Germania, și unde a făcut performanță în afaceri – eu cred că asta ar trebui să fie de apreciat din partea publicului, iar partidul să știți că a apreciat foarte simplu. În sensul că a votat în unanimitate aceste liste, în această stuctură”a afimat Nicolăescu.

Puteți urmări, mai jos, declarațiile lui Eugen Nicolăescu în intervalul 7:55 – 22:10:

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi