Skip to content
Video

Nicolai gestionează la Bruxelles un domeniu ce afectează zeci de milioane de oameni EXCLUSIV

psnews.ro

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a fost luni în platoul interviurilor video PSnews.ro, unde a vorbit despre un domeniu care afectează anual zeci de milioane de oameni din Uniunea Europeană.

Este vorba despre pescuitul recreativ, care antrenează 25 de milioane de cetățeni ai UE și care generează afaceri de 12 milioane de euro pe an. Concret: vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European a precizat că demersurile ei vizează reglementarea acestui domeniu.

„Este pentru prima oară când realizăm un raport despre pescuitul recreativ. Nu e lipsit de interes, pentru că în Uniunea Europeană sunt 25 de milioane de cetățeni care aleg această formă de pescuit. Industria care încurajează și anturează această formă de pescuit se cifrează cam la 12 milioane de euro anual.

Domeniul e nereglementat în Politica Comună de Pescuit. Eu, în calitate de președinte al Forumului European al Pescarilor Amatori (că sunt pescăriță și îmi place), am hotărât să sprijin această comunitate, să o apropii de politicile europene și să îi dau șansa să beneficieze de resursele financiare europene, pentru a întări comunitățile de pescari amatori, care sunt foarte importante: nu numai din punct de vedere al consumului industrial, dar și din punct de vedere al protecției mediului – la care noi ne gândim foarte puțin. Apele curate nu prea-i mai interesează pe mulți, dar trebuie să ne intereseze pe noi, pentru copiii noștri – e o minimă obligație pe care ne-o asumăm”, a explicat Nicolai.

În altă ordine de idei, Norica Nicolai a vorbit despre un grup de lucru informal, „care lucrează benevol pentru Guvernul României”, ca să ajute autoritățile de la București să reducă birocrația și să simplifice procedurile de absorbție a fondurilor europene. În aceste condiții, eurodeputatul a criticat vehement Curtea de Conturi, opinând că în cazul acestei instituții este nevoie de o lege asemănătoare cu cea a răspunderii magistraților, pentru ca instituția condusă acum de către Mihai Busuioc să nu mai suspende atât de ușor absorbția de bani de la UE.

„Asta înseamnă nu doar un plus de bunăstare pentru fiecare dintre noi, dar e și un plus de Europă. Autoritățile române au și ele obligația să gândească mai simplu. Trebuie să avem grijă ca această autoritate de audit (care funcționează în cazul Curții de Conturi) să nu mai aibă tentația de a se considera un DNA mai mic, pentru că și ea suspendă tot felul de fonduri europene, iar instanțele judecătorești spun că suspendarea a fost greșită. Dar România și acei oameni au pierdut milioane. Nimeni nu răspunde. Poate o să răspundă și domnii din autoritatea de audit, precum dorim noi să îi facem pe judecători să răspundă pentru erorile judiciare”, a tunat fostul procuror.

Puteți urmări mai jos, de la momentul 14:34 până la finalul înregistrării, ce spune Norica Nicolai despre îngrijorările UE cu privire la riscul de contagiune a separatismului din Catalonia către alte regiuni din Europa și de ce „o Europă fragmentată riscă să devină o Europă feudală”:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *