Skip to content
Europa

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, a fost condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale

france24.com

Fostul șef de stat riscă șase luni de închisoare cu executare în acest dosar, dar decizia instanței, anunțate joi, nu este definitivă. În martie, Nicolas Sarkozy fusese condamnat la alți trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, într-un dosar de corupție și trafic de influență, scrie Euronews.

Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat joi, de un tribunal francez, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale nereușite pentru alegerile prezidențiale din 2012. Sarkozy, care a susținut că nu este vinovat, nu s-a aflat în fața instanței pentru a-și afla verdictul. Decizia nu este definitivă. Fostul președinte a fost acuzat că a cheltuit în jur de 22,5 milioane de euro – de două ori mai mult decât limita admisă de legea franceză – în campania pentru alegerile pierdute în cele din urmă în fața lui Francois Hollande. Procurorii au susținut că Sarkozy știa cu mai multe săptămâni înainte de scrutin că cheltuielile sale pentru campanie se apropie de limita maximă admisă. Aceștia l-au acuzat că a ignorat două mesaje de la contabilii săi, care îl avertizau cu privire la această problemă.

Procurorii au mai spus că oamenii implicați în campanie au folosit un sistem de chitanțe false, pentru a ascunde cheltuielile. Unii dintre oamenii acuzați, în acest dosar – cunoscut sub numele de afacerea Bygmalion, au admis deja faptele comise, scrie Euronews. Sarkozy nu a fost acuzat de implicare în acest sistem, dar procurorii au subliniat că el era singura persoană responsabilă pentru campanie și că a ales să depășească limita cheltuielilor, inclusiv prin organizarea unor mitinguri.

Sarkozy riscă un an de închisoare, dintre care șase luni cu suspendare în acest caz. Pedeapsa s-ar adăuga la o altă sentință pronunțată în martie, anul acesta. Atunci, Sarkozy a devenit primul președinte din istoria modernă a Franței care a primit o pedeapsă cu executare. El a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, într-un caz de corupție și trafic de influență. Sarkozy a fost acuzat că a încercat să mituiască un judecător, oferindu-i un post în Monaco, în schimbul unor informații dintr-un alt dosar care îl viza. Fostul președinte a făcut apel în instanță și a rămas liber, în așteptarea deciziei definitive, dar judecătorii au spus că acesta trebuie să poarte o brățară electronică de localizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *