Nicoleta Pauliuc: „Depunem un proiect legislativ de acordare a 2 zile libere pentru analizele medicale anuale”

În cadrul dezbaterii „Inovație și Calitate în Îngrijirea pe Termen Lung: Perspective și Practici”, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a promis că va sprijini programele pentru a răspunde nevoilor pacienților care au nevoie de îngrijiri la domiciuliu. „Eu văd două soluții”, a spus Pauliuc punctând ideea de telemedicină. „La nivelul DGSA să existe  persoane care să meargă la bătrâni și să discute online cu specialiștii, direct, de acasă, de la pacient”.

„Eu vă promit că cel puțin până la sfârșitul acestui mandat, sud cupola legilor pentru viață, una va fi și pentru dumneavoastră sau pe acest domeniu. (…). Sunt aici,  foarte mulți oameni din domeniu medical care pot să ne vorbească îndelung despre specificul acestor tratamente medicale care pot fi administrate acasă, la bolnavii care au nevoie de ele.

„Având în vedere că doar ce s-au încheiat alegerile locale, este un moment bun să le oferim președinților de consilii județene sau primarilor un azimut despre ceea se poate face”

„Aș vrea să vorbesc despre partea administrativ-politică pe care eu consider cel puțin la fel de importantă în arhitectura logistică a implementării pe scară largă unui astfel de sistem. Din acest unghi, având în vedere că doar ce s-au încheiat alegerile locale, cred că este un moment bun să le oferim președinților de consilii județene sau primarilor un azimut (n.r. unghi) despre ceea se poate face.

„Există un decalaj major în accesul la servicii sanitare între urban și rural”

Realitatea obiectivă este că există un clivaj major în accesul la servicii sanitare între urban și rural, la fel cum există diferențe semnificative și în funcție de cât de bogată sau de defavorizată este o zonă anume a țării.

Sunt pur și simplu oameni în satele României care suferă de boli cronice sau chiar de afecțiuni acute, care nu merg la medic sau care nu au văzut la față un doctor, poate de peste 10 ani de zile.

„Starea de sănătate a populației României nu este una foarte fericită și noi nu avem o cartografiere, o mapă fină a problemelor punctuale”

„Luăm doar statisticile din spitale, le corelăm în aceleași feluri și încercăm să ne facem o idee. Vreau să vă spun că sunt zone în această țară unde poți face și o oră și jumătate pe timp de vară către cel mai apropiat spital. Există multe comune în care nu au nici măcar un medic de familie și situația se înrăutățește. Se fac eforturi pentru construcția acestor spitale regionale, se modernizează spitalele județene, se dezvoltă inițiative private. Toate acestea, da, sunt lucruri minunate, dar am adesea sentimentul că se uită un demers esențial, proximitatea, adică ușurința cu care o persoană are acces la servicii medicale.

„Eu văd aici două soluții”

„Pe de o parte, constituirea la nivel de consiliu județean, poate chiar spital județean, a unor servicii mobile care să meargă prin teritoriu și să ofere servicii sanitare sau de analiză și screening după un calendar prestabilit. Asta ar însemna o mai bună înțelegere a realităților din teren și un semnal transmis oamenilor din comunitățile izolate că nu sunt lăsați de izbeliște. Reiau mantra mea legată de importanța dialogului și a instituirii încrederii între stat și cetățean, între medic și bolnav. Doar așa vom avea rezultate bune.

Pe de altă parte, că s-a pus în discuție tema telemedicinei, eu am spus că trebuie să fim foarte atenți cum implementăm acest sistem în așa fel încât, el să ajute bolnavii din rural și nu să izoleze mai tare, în condițiile în care știm foarte bine că bătrânii nu se descurcă întotdeauna să folosească cele mai noi tehnologii de telecomunicații.

Eu am propus încă din urmă cu un an ca la nivelul direcțiilor de asistență socială să existe persoane special desemnate, care să meargă la bătrâni și la bolnav acasă și să intermedieze consultații online cu specialiștii din spitale dintr-un județ anume. Sistemul poate fi foarte simplu vin o domnișoară de la DGASPC la bătrân, îl întreabă ce afecțiune are și face o convorbire video pe whatsapp sau pe skype, cu un medic.

Aici lucrurile se pot face foarte ușor, măcar la nivel de primar. Asta ar însemna o evoluție. Dacă situația este gravă, atunci se poate interveni punctual, cu doctorul care să vină la domiciliul pacientului sau să facem premedicină cu doctorii, cu specialiștii respectiv.

Evident, la fel de bine, în cadrul acestui sistem de scanare inițială poate să intervină societate civilă, ONG-ul sau, de ce nu, chiar și bisericile. Mai mult, dacă am institui astfel de servicii de telemedicină permanentă, amrputea chiar și membrii de familie sau apropiații să se ocupe de astfel de consultații, să-i pună legătură pe bătrâni, pe cei iubiți, cu specialiști.

Știți foarte bine că în toate inițiativele mele pe zona de sănătate, eu am spus că lucrurile se vor îmbunătăți fundamental abia în momentul în care bolnavul va fi pus cu adevărat în centrul sistemului și în care acesta va fi tratat într-un mod personalizat, în funcție de afecțiunile pe care le are.

Am votat și am inițiat în Parlamentul României Legea medicinei personalizate, legea care le de o șansă românilor să aibă acces la cele mai inovative medicamente. Ei bine, eu cred că suntem în fața a 3 transformări fundamentale care trebuie să aibă loc și care trebuie calibrate pe această direcție.

Legea terapii durerii sau spital fără durere

Săptămâna trecută a fost aprobata în Parlament o nouă inițiativă pe care am introdus-o, un concept european care se aplică și e vorba despre legea terapie a durerii sau spital fără durere. Când vorbim despre drepturile pacienților, astăzi mergeam la spital doar să ameliorăm durerea. Prin acest proiect de lege vor fi decontate de la casă inclusiv serviciile pentru tratarea durerii.

Dezvoltarea a 2-a de direcție este deplasarea sistemului spre zona de prevenție, analiză și screening. De aceea, săptămâna viitoare vom depune în Parlamentul României o nouă lege care vorbește despre acordarea de 2 zile libere pentru cei care vor să meargă și trebuie să meargă la analize, să-și facă screening-ul anual, în funcție de vârstă, în funcție de istoricul or genetic, în funcție de problemele cu care se confruntă această inițiativă.

Această idee nu este a mea, ci eu permanent primesc mesajele de la români, le transform în texte de lege. Textul de lege care vorbește despre cele 2 zile libere vine de la părintele Necula care mi-a spus că degeaba vorbim despre tratamente, diagnostic, dacă nu le dăm posibilitatea românilor să conștientizeze că trebuie să fie responsabili și să mergem la doctori să facem prevenție.

Trebuie să folosim medicina pentru a ajunge mai ușor la cei bolnavi care până acum au fost cumva ocoliți. Acesta ar trebui să fie scopul implementării acestor proiecte de medicină.

Trei. Branșarea României la ceea ce se întâmplă la nivel european și din perspectiva finanțării care trebuie să crească spre acel 9% din PIB pe care eu personal îl susțin, dar și din perspectiva unor bune practici.

Nu putem da 9% din PIB dacă nu vom astupa crăpăturile pe acolo pe unde curg banii din buget

Accesul persoanelor vârstnice sau din categorii defavorizate la servicii medicale mai apropiate de ei, chiar la domiciliu, reprezintă un pilon important al acestor transformări care trebuie să aibă loc și în România. Nu aș vrea să închei fără mă să mai spun un lucru care mi se pare important eforturile făcute de dumneavoastră, Crucea Al Galbenă, sunt lăudabile și trebuie sprijinite”, a conchis senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc.

Îngrijiri medicale la domiciliu: reglementările ineficiente, bugetele insuficiente și lipsa acută de profesioniști calificați

Dupa 27 de ani de experiență în domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu, Crucea Alb-Galbenă a lansat un apel către toate autoritățile statului român pentru a colabora la îmbunătățirea sistemului de îngrijiri pe termen lung, în folosul pacientului.

La eveniment s-au aborbat teme privind reglementările ineficiente, bugetele insuficiente și lipsa acută de profesioniști calificați în domeniu. De asemenea, s-a discutat necesitatea implementării unor programe de formare post-bază adecvate pentru a răspunde nevoilor crescânde ale pacientilor.

La eveniment au mai participat: Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia de Sănătate, Senatul României, Nicoleta Pauliuc, Senator, Vicepreședinte, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului în domeniul securității naționale, Monica Anisie, Senator, Președinta Comisiei pentru Învățământ a Senatului, Dr. Valeria Herdea, Președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: