În timpul expunerii proiectului de lege referitor la controlul parental pentru tinerii sub vârsta de 16 ani, senatoarea PNL și președinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, Nicoleta Pauliuc, a subliniat, marți, că internetul reprezintă un mediu periculos, comparându-l cu un sat fără câini. Ea a atras atenția că, indiferent de vârstă, copiii sunt expuși la mesaje online care adesea le pun în pericol chiar și viața.
„În viața reală, avem reglementări destule care să ne protejeze copiii. Din păcate, mediul online este, aș spune, un sat fără câini. Copiii noștri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanță de mesaje care le pun de multe ori, aș spune, și viața în pericol. Sunt mesaje care vorbesc despre bullying, mesaje trimise de prădători sexuali. Cel puțin după Pandemie, fiecare dintre noi trăiește, aș spune, o viață duală.
Avem o viață online și o viață offline“, afirmă senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, cea care a lansat astăzi o dezbatere pe marginea inițiativei „Siguranța copiilor în mediul online”.
Aceasta a amintit un studiu recent al Asociației Salvați Copiii care spune că 99% dintre copiii din România între 12 și 17 ani au un cont pe rețelele sociale.
Acesta este motivul pentru care senatoarea Nicoleta Pauliuc cere identificarea de soluții care să îi protejeze în mod real pe copii.
Viitorul proiect de lege are drept obiectiv soluționarea a trei probleme, explică Pauliuc: efectele psihologice şi neurologice nocive pe care supraexpunerea la ecrane şi dependenţa de online le generează în rândurile copiilor; faptul că unele platforme sociale s-au transformat în locuri pline de activităţi infracţionale grave cărora copiii le cad pradă; și de asemenea faptul că mediul online a devenit un catalizator al comportamentului teribilist. Din dorinţa de validare socială, mulţi oameni (printre ei şi copii) fac lucruri periculoase sau ilegale pentru a fi apreciaţi de aşa-zişii prieteni.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat la rândul său că acest demers implică efortul conjugat al mai multor actori: părinți, companii, societate civilă, mass-media, lideri de opinie, profesori, specialiști în educație și tehnologie.
„De aceea, avem nevoie să găsim acele soluții de reglementare, deopotrivă echilibrate și eficiente, pentru a putea să ne protejăm copiii cât mai eficient de pericolele mediului online“, a insistat Ciucă.
„Vreau să anunț că astăzi dăm drumul și la o campanie de strângere de semnături. Fiecare dintre noi, părinte, tânăr, mamă, soră, se poate înscrie și poate participa la această campanie de îmbunătățire a proiectului de lege, pentru că este o campanie pe care noi am început-o acum trei săptămâni, în cadrul Organizației Femeilor Liberale și pot să vă anunț că avem peste 10200 de semnături de susținere a acestui proiect de lege. Intenția noastră este să ajungem la cât mai mulți români”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News