Skip to content
Politică

Nicolicea îl distruge pe Marius Iacob: N-avea ce căuta la concurs. Lazăr nu l-a considerat capabil! EXCLUSIV

mediafax.ro
" "

Deputatul PSD Eugen Nicolicea – președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților – a oferit marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a pus artileria grea pe procurorul Marius Iacob (adjunctul DNA), după o mutare cu tâlc a șefului PICCJ, Augustin Lazăr.

Concret: parlamentarul jurist a apreciat că prin însăși nedesemnarea lui Iacob ca șef interimar al DNA (după revocarea Codruței Kovesi), Lazăr a dat semnalul că acest magistrat nu este capabil să conducă parchetul, motiv pentru care – în opinia lui Nicolicea – Marius Iacob nici n-ar mai fi trebuit să se lanseze în competiția pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

" "
" "

Concret: întrebat pe care dintre cei patru foști candidați (Marius Iacob, Elena Grecu, Florentina Mirică, precum și PICCJ-istul Cristian Lazăr) l-ar vedea mai potrivit să conducă dirijeze activitatea parchetului din Știrbei Vodă, Eugen Nicolicea a evitat un răspuns frontal, preferând în schimb să îl toace mărunt pe Marius Iacob.

„Eu am spus de la început că dosarele profesionale, CV-urile etc. aveau condițiile îndeplinite de toată lumea, așa că un accent deosebit avea să se pună pe planul de management. Ceva mai târziu, ministrul practic m-a confirmat. Aici nu mai e vorba de preferințe, ci este vorba în primul rând despre cine a înțeles ce trebuie să facă. Niciunul n-a înțeles! Și doi la mână: cine are determinarea și puterea să facă un plan de management și să-l pună în aplicare.

Nu am preferințe personale, dar aș putea să fac comentarii asupra unor persoane. Spre exemplu, adjunctul procurorului-șef a fost discreditat chiar de domnul Lazăr. După părerea mea, n-avea ce să caute la concurs, câtă vreme domnul Augustin Lazăr a socotit că domnul Iacob nu este capabil să țină locul interimar procurorului-șef (el fiind adjunct), ci procurorul general a adus pe altcineva, pe un consilier – ceea ce înseamnă că din start a spus că nu e-n stare să fie procuror-șef. Atunci, dacă Augustin Lazăr nu l-a considerat pe Marius Iacob capabil să asigure interimatul, ce mai căuta la concurs?! În concluzie, rămâne eventual ca Lazăr să spună de ce Iacob nu e-n stare să conducă DNA”, a comentat PSD-istul.

În altă ordine de idei: Eugen Nicolicea a descifrat mesajul dat în aceeași zi de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la schimbările prin care trece DNA. Concret: parlamentarul social-democrat de Călărași a vorbit elogios despre guvernant și mai ales despre dorința acestuia de a reforma parchetul anticorupție.

„Ministrul Tudorel Toader a venit cu precizări cu privire la concursul de procuror-șef și a spus că vrea în mod concret măsuri legate de îndreptarea situațiilor găsite în raportul managerial pe care l-a făcut (Marius Iacob – n.r.). De asemenea, aceste planuri de management cu care trebuie să vină candidații trebuie să fie unele concrete, nu numai cu măsuri precise, dar și cu termene de punere în aplicare. De asemenea, domnul Toader a zis că va urmări îndeplinirea acestui plan. Și știți că ministrul are în atribuții să propună revocarea, în situațiile în care descoperă deficiențe manageriale.

Ceea ce nu s-a observat este concluzia la ceea ce a spus domnul ministru – și anume: faptul că nu va accepta pe nimeni în funcție, decât pe o persoană care se angajează că va repara toate aceste deficiențe; nu va accepta decât o persoană care se va angaja că va repara toate aceste deficiențe; nu va accepta decât o persoană care va prezenta un plan concret, inclusiv cu termene de îndeplinire. Acest lucru arată că domnul ministru Tudorel Toader dorește să fie rezolvate aceste neîndepliniri manageriale pe care le-a sesizat, toate situațiile pe care le-ați văzut dumneavoastră expuse.

Prin aceste măsuri, Tudorel Toader devine practic garantul procesului de reformare în cadrul parchetelor, în general, și DNA, în special. Inclusiv să repare toate neregulile de acolo”, a mai declarat Nicolicea pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *