PSnews

Recent

Nicolicea, verdicte tăioase legate de Comisia de la Veneția și suspendarea lui Iohannis EXCLUSIV

psnews.ro

Deputatul PSD Eugen Nicolicea (președintele Comisiei juridice din forul legislativ inferior) a acordat vineri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat verdicte tăioase legate de Comisia de la Veneția și suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Concret: parlamentarul social-democrat a ținut să demonteze criticile formulate de către opoziție și o parte a presei cu privire la guvernarea PSD-ALDE.

„Punctul unu: Comisia de la Veneția dă o palmă peste ochi președintelui României, opoziției și în general hashtagilor, care și-au făcut un titlu de glorie și un obiectiv din blocarea legilor justiției, sub lozinca: «Să nu modificăm nimic!» Au făcut demonstrații, au făcut scandal în Parlament, după care au trecut la sesizări în cascadă la CCR. Una dintre legi a fost – cred – atacată la Curtea Constituțională a României de patru ori (doar-doar o fi întârziată sau chiar neaprobată), plus retrimiteri ale acestor legi ale justiției – solicitări de reexaminare – din partea președintelui României către Parlament.

Au solicitat un punct de vedere și de la Comisia de la Veneția. Surpriză! Comisia de la Veneția solicită să existe modificări, pentru că ea a făcut recomandări. Prin faptul că a solicitat Comisia de la Veneția să existe modificări a fost o palmă pentru toți cei care țipaseră să nu se modifice nimic.

Punctul doi: în urma urletelor, a țipetelor și așa mai departe, numirea procurorilor-șefi de la DNA și DIICOT, plus procurorul general a rămas nemodificată, ca-n legea actuală. Deci care modificare?

Punctul trei: este o vorbă: «Ai grijă ce-ți dorești!» Revocarea doamnei Kovesi de către președintele României s-a făcut după legea veche, adică nu s-a modificat nimic în această revocare. Deci ce supărare avem cu legea nouă?

În concluzie: respectivii aruncă niște vorbe, spun niște generalități și se îmbată cu apă rece sau încearcă să-i păcălească pe alții: ce dreptate li s-a dat!

Opoziția n-a observat că a luat o palmă peste ochi din partea Comisiei de la Veneția și că noi nu am fost de partea lor a tunat Nicolicea.

În ceea ce privește recomandările Comisiei de la Veneția, deputatul jurist a scos în evidență câteva nuanțe.

„Acum, cu privire la Comisia de la Veneția și recomandările pe care le-a făcut: în anul 2010, a existat un raport despre standardele europene privind independența judecătorilor și a procurorilor. Comisia de la Veneția a spus că în țările Uniunii Europene nu există un model care ar putea să fie predominant sau impus, pentru că există o sumedenie de modele. Și a început să le enumere. Dintre astea, o să observați că numirea de către președinte este la noi și nu știu dacă mai este în câteva țări, din simplul motiv că sunt foarte țări în care nu există președinte – există, de exemplu, rege.

În țările în care avem președinte, competiția nu este între președinte și altă instituție, ci competiția vizează următoarea întrebare: să fie numit de Guvern sau de Parlament? Recomandarea din 2010 a Comisiei de la Veneția este una simplă: să se încerce – dacă se poate – ca această numire să fie făcută de către un organism competent, care să se bucure atât de încrederea Guvernului, cât și a societății civile. Noi am considerat că acest orgatnism ar putea să fie CSM-ul, care se bucură – evident – de încrederea tuturor. Și firește că au urmat acele țipete, urlete, să nu se modifice nimic. Astfel, numrea procurorilor de rang înalt n-a mai suferit niciun fel de modificare, contrar recomandării Comisiei de la Veneția”, a detaliat Nicolicea pentru PSnews.ro.

Întrebat ce așteaptă să se întâmple de acum încolo, Eugen Nicolicea a susținut că vrea clarificări din partea Comisiei de la Veneția în ceea ce privește raportul din 2010.

„Raportul acela din 2010 este în vigoare. Așteptăm acum Comisia de la Veneția, să clarifice această situație: fie să spuncă că textul acelui raport nu mai este în vigoare, fie să facă niște completări la acest raport. Și în momentul în care raportul  de acum, care este parțial, va deveni definitiv, vom ține cont de el. Dar, de asemenea, Comisia de la Veneția trebuie să clarifice contradicțiile dintre ceea ce spune acum și ce a spus în 2010”, a punctat PSD-istul.

Chestionat în legărtură cu așteptările pe care le are de la președintele Klaus Iohannis, deputatul social-democrat a indicat o situație în care șeful statului poate fi acuzat de încălcarea Constituției.

„El are de semnat niște decrete cu privire la promulgarea legilor respective. Nesemnarea decretelor înseamnă încălcarea Constituției”, a spus Eugen Nicolicea.

Noi am insistat: în acest context, s-ar pronunța deputatul PSD pentru suspendarea președintelui? La rândul lui, Nicolicea a evitat un răspuns frontal.

„În niciuna dintre intervențiile mele de până acum nu am discutat despre suspendare și nu am luat în considerare că s-ar impune acum. Acesta este un atribut al Parlamentului. El, Parlamentul, constată dacă sunt încălcări ale Constituției și dacă acele încălcări sunt grave. De asemenea, Parlamentul are posibilitatea de a vota suspendarea, în vederea revocării din partea poporului prin referendum. Dar nu este obligatoriu să se întâmple acest lucru. Pe de altă parte, este evident că atunci când există încălcări grave ale Constituției – și mai ales dacă ele sunt repetate -, abia atunci putem vorbi despre o măsură extremă. Deocamdată, președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut o enumerare a unora dintre încălcările Constituției comise de către președintele Klaus Iohannis până în prezent”, a zis PSD-istul,

Solicitat să precizeze dacă, strict din punctul lui de vedere, s-ar impune suspendarea președintelui Klaus Iohannis, deputatul Eugen Nicolicea a replicat: „Eu nu am tras nicio concluzie. Concluzia o va trage majoritatea parlamentară, pentru că suspendarea se face printr-o hotărâre, iar hotărârea se adoptă prin vot, datorită susținerii de către o majoritate parlamentară”.

Noi am insistat ca politicianul să ne ofere numai punctul său de vedere: se pronunță pentru suspendare sau pentru menținerea în funcție a actualului șef de stat. În schimb, Eugen Nicolicea și-a păstrat linia discursivă: „Întrucât nu sunt deputat independent, nu-mi manifest părerile personale”.

Schimbând subiectul, am dorit să aflăm opinia deputatului de Călărași despre insistența propriului șef de partid în legătură cu suspendarea primului om în stat, în ciuda dezamorsării scandalului Kovesi. Nicolicea însă a fost rezervat.

„Președintele PSD dă dovadă de fermitate și nu-și schimbă opiniile de pe o zi pe alta. Și domnul Dragnea își va susține punctul de vedere – și evident că va aștepta punctul de vedere al partidului și pe cel al coaliției, pentru că aceleași calcule le face și el: trebuie să ai o majoritate parlamentară care să voteze această suspendare”, a afirmat parlamentarul jurist.

Abia după ce a fost confruntat cu opinia mai multor lideri ALDE (printre care Norica Nicolai și Andrei Gerea) defavorabilă suspendării, Eugen Nicolicea și-a indicat opțiunea: acordarea încă unei șanse președintelui României.

„Discuția ați început-o cu ipoteza că președintele n-ar vrea să mai promulge legi – și deci ar încălca Constituția. Credeți că și în această ipoteză s-au pronunțat cei despre care ați vorbit? Nu, pentru că nu a existat situația aceasta. Vom vorbi după ce va exista o nouă încălcare. Asta ca să vă răspund la subiectul pe care l-ați abordat”, a încheiat Nicolicea.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi