Nicu Popescu: Relaţiile dintre R. Moldova şi România – cele mai apropiate şi active din ultimii 30 de ani

Sursă foto: Twitter (X) / @nicupopescu

Relaţiile dintre R. Moldova şi România sunt mai apropiate, mai pline de substanţă, active şi cu proiecte comune mai mult ca niciodată în ultimii 30 de ani, a declarat marţi vicepremierul moldovean Nicu Popescu, după întrevederea de la Bucureşti cu ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

„Vizita mea are loc în ajunul unei date emblematice: mâine se împlinesc 165 de ani de la producerea Unirii Principatelor Române în 1859, cunoscută sub numele de Mica Unire. Alături de doamna ministru Odobescu şi împreună cu România am fost, suntem şi vom fi uniţi în realizarea obiectivelor noastre comune. Astăzi, în cadrul discuţiilor, am trecut în revistă relaţiile moldo-române. Datorită deschiderii şi dialogului constant dintre statele noastre, societăţile noastre, guvernele noastre, putem constata că astăzi relaţiile dintre noi sunt mai apropiate, mai pline de substanţă şi mai active şi cu proiecte comune mai mult ca niciodată în ultimii 30 de ani. Într-adevăr, avem o relaţie puternică simbolică care este plină de proiecte comune, care în continuare vor lega Republica Moldova de România şi vor ancora Republica Moldova în familia de state europene împreună şi alături de România”, a afirmat Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, după întrevedere, într-o declaraţie comună cu Luminiţa Odobescu.

El a spus că cele două ţări au construit proiecte comune care vor asigura un viitor durabil în familia europeană.

Nicu Popescu a evidenţiat că, împreună cu România, Republica Moldova a făcut progrese semnificative pe calea aderării la Uniunea Europeană, reuşind demararea negocierilor de aderare la UE.

„Aceste succese sunt rezultatul unităţii noastre în activitatea diplomatică şi în eforturile comune de reformare a Republicii Moldova”, a mai spus ministrul moldovean de externe.

El a subliniat cooperarea cu Institutul Diplomatic Român pentru instruirea funcţionarilor publici din Republica Moldova în vederea procesului complex de aderare la Uniunea Europeană.

Nicu Popescu a menţionat şi cooperarea foarte strânsă între cele două state în forumurile şi organizaţiile internaţionale.

„Astăzi ne alăturăm şi noi acestei condamnări ferme a războiului brutal lansat de Federaţia Rusă asupra Ucrainei şi, evident, al atacurilor de azi noapte. De altfel, împreună cu Ucraina, am lansat această trilaterală, acest format de cooperare trilaterală între România, Republica Moldova şi Ucraina, care evident reuneşte cu regularitate miniştrii de Externe, dar şi alţi colegi ai noştri din guverne. Am avut reuniuni dedicate şi subiectelor de energie şi aici la Bucureşti o reuniune trilaterală concentrată pe chestiunile de securitate şi apărare”, a mai spus şeful diplomaţiei Republicii Moldova.

El a mai subliniat că ţara sa a acţionat „la unison” cu România şi pentru recunoaşterea limbii române în Ucraina şi protejarea drepturilor românilor de pretutindeni, acest lucru reprezentând „o realizare majoră a diplomaţiilor” celor două state.

„Am reuşit împreună şi alături de România să consolidăm şi dialogul Republicii Moldova cu NATO, o instituţie care asigură pacea, securitatea şi democraţia pe cea mai mare parte a continentului european. Republica Moldova a intensificat substanţial cooperarea cu NATO şi beneficiază de contribuţii semnificative de asistenţă din partea NATO, din partea statelor partenere, inclusiv prin iniţiativa de consolidare a capacităţilor de apărare şi securitate şi România este unul dintre cei mai importanţi contributori în acest sens”, a adăugat ministrul moldovean de externe.

El a menţionat şi colaborarea dintre cele două ţări în evacuarea cetăţenilor proprii din fâşia Gaza.

„Contribuţia concretă a României în sprijinul Republicii Moldova este recunoscută de toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de preferinţele politice sau geopolitice, fie că vorbim despre grădiniţele construite sau renovate de România sau despre podurile care leagă malurile noastre de a lungul râului Prut, ajutorul României este evidenţiat şi apreciat în mod unanim”, a mai adăugat ministrul moldovean de externe.

El s-a referit şi la proiectele comune de îmbunătăţirea infrastructurii, aflate în derulare, care vor duce la conectarea Republicii Moldova de România şi spaţiul european.

„În viitor, împreună cu România, vom anunţa noi iniţiative de aprofundare a relaţiei Republicii Moldova cu România şi cu Uniunea Europeană în domeniul securităţii. Continuăm să fim uniţi în aceste eforturi comune de a menţine şi asigura pacea şi stabilitatea în Republica Moldova, de a conecta Republica Moldova şi de o ancora cât mai ferm în spaţiul european şi vom continua să lucrăm pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi aici contăm şi suntem absolut sigur de sprijinul deplin al României”, a conchis Nicu Popescu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: