Skip to content
Politică

Niculae Bădălău, PRIMUL mesaj în calitate de ministru al Economiei: laude pentru Rovana Plumb

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Economiei, deținut de PSD-istul Niculae Bădălău a remis, joi, redacției de știri PSnews.ro, un comunicat de presă în care atrage atenția că Republica Moldova reprezintă o prioritate, iar interconectarea sistemelor de transport gaze naturale este un obiectiv strategic.

Redăm integral mai jos comunicatul Ministerului Economiei:

”București, 22 noiembrie – Ministrul Economiei Niculae Bădălău declară că relația cu Republica Moldova reprezintă o prioritate, ceea ce face ca asigurarea interconectării la capacitate a sistemelor de transport gaze naturale ale României și Republicii Moldova să reprezinte un obiectiv strategic, în condițiile în care SNTGN Transgaz SA a semnat astăzi contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectul de dezvoltare al Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României. Acordul de finanțare a fost semnat în contextul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova.

“Felicit Ministerul Fondurilor Europene, precum și Transgaz pentru această reușită. Relația României cu Republica Moldova este o prioritate politică fermă și asumată. În acest context, un proiect precum cel pe care Transgaz îl va dezvolta în regiunea de Nord-Est a României reprezintă un obiectiv strategic, atât din punct de vedere economic, cât și politic. Este vorba despre o capacitate importantă de transport de gaze naturale dintre România și Republica Moldova: între 1,5 miliarde metri cubi/an și 2,2 miliarde metri cubi pe an, ceea ce face ca acest proiect să reprezinte mai mult decât o investiție economică și astfel să fie o investiție în securitatea energetică a României și chiar a întregii regiuni, permițând totodată și valorificarea potențialului resurselor de gaze naturale ale țării noastre”, a declarat Ministrul Economiei Niculae Bădălău.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian a declarat că societatea națională de transport gaze naturale administrează în acest moment mai multe proiecte deosebit de importante pentru România și pentru economia țării. “Transgaz gestionează în acest moment construcția gazoductului BRUA, proiectul de dezvoltare al SNT în zona de Nord-Est a României și proiectul gazoductului Ungheni-Chișinău. Suntem în grafic cu toate aceste inițiative strategice și avem capacitatea administrativă de a le duce la bun sfârșit. În tot acest context, Transgaz a reușit ca în ultimii doi ani de zile să atragă finanțări din fonduri europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro”, a declarat Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz SA.

Valoarea proiectului “Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României” este de 152 de milioane de euro, dintre care 46 de milioane de euro provin din fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Acesta presupune dezvoltări  ale SNT în vederea îmbunătățirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *