Skip to content
Politică

Nicușor Constantinescu n-are liniște nici în închisoare. Nou dosar DNA, pe același calapod

romaniatv.net

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Constanța Nicușor Constantinescu nu are liniște nici în închisoare. Politicianul s-a ales cu un nou dosar din partea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Această nouă speță este croită pe același calapod precum cele care l-au trimis deja în spatele gratiilor – ne referim la principala infracțiune avută în vedere: cea de abuz în serviciu.

Astfel, DNA a anunțat joi – printr-un comunicat remis PSnews.ro – că de data aceasta l-a inculpat pe fostul baron local pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și pentru complicitate la evaziune fiscală, în legătură cu acordarea unor subvenții către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanţa.

Redăm mai jos comunicatul integral al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de  inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, la data faptelor președinte al Consiliului județean Constanța (în prezent aflat în executarea unei pedepse privative de libertate),  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de

  • abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul
  • complicitate la evaziune fiscală,

De asemenea, în același dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții :

DARIE GHEORGHE CRISTIAN, la data săvârșirii faptelor vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de  complicitate la abuz în serviciu

BELU MARIANA, secretar al judeţului Constanţa, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de  complicitate la abuz în serviciu

GÂMBUŢEANU ADRIAN GEORGE, la data faptelor director al REGIEI AUTONOME JUDEȚENE DE DRUMURI ȘI PODURI (R.A.J.D.P.) Constanţa, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală

Persoana juridică REGIA AUTONOMĂ JUDEȚEANĂ DE DRUMURI ȘI PODURI (RAJDP) Constanţa, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de  evaziune fiscală

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în anul 2013, inculpatul  Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea şi punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Judeţean nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenții  către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanţa, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta înregistrase profit. În acest fel a fost a fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul judeţului Constanţa şi s-au obținut foloase necuvenite pentru R.A.J.D.P. Constanţa.

Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost ajutat de suspecții Darie Gheorghe Cristian care a iniţiat proiectul și Belu Mariana care a avizat pentru legalitate hotărârea de consiliu, deși aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.

Subvenţiile acordate R.A.J.D.P. de către Consiliul Judeţean Constanţa au reprezentat în realitate plăți pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorităţii locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenţii şi nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea R.A.J.D.P. Constanţa de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenţia, colecta şi vira către bugetul taxa pe valoare adăugată, suspecții Gâmbuţeanu Adrian George și Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate Consiliului Judeţean Constanţa.

Inculpatului și suspecților i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt  etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *