Skip to content
Politică

Nicușor Dan a pregătit o decizie prin care le cere primarilor de sectoare să încalce legea: „Omul ăsta nu are frână, e ca și cum ar încerca să blocheze atribuțiile Guvernului”

Inquam Photos / Ilona Andrei

De mai bine de o jumătate de an, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, blochează în instanță sau administrativ tot ceea ce înseamnă regulamente urbanistice și drept de construire în București.

Gândul prezintă, în exclusivitate, o nouă încercare a lui Nicușor Dan de a acționa exact așa cum crede de cuviință, chiar dacă deciziile sale, spun sursele Gândul, încalcă legea. Mai mult, primarul general al Capitalei a pregătit o decizie prin care le cere primarilor de sectoare să încalce, la rândul lor, legea.

De la bun început, încă din momentul în care a preluat fotoliul de primar general, Nicușor Dan a dus o luptă acerbă cu urbanismul din București, iar toată această ”luptă” a sa – din care cei care pierd sunt chiar bucureștenii – a atins, acum, un nivel halucinant.

”A suspendat PUZ-urile de sector, a semnat doar 10% din cererile de autorizații care i s-au cerut de-a lungul acestor 2 ani de mandat, și cere primarilor de sector să nu mai emită autorizații și certificate de urbanism în baza cererilor care au fost depuse conform PUZ-urilor coordonatoare suspendate sau anulate de el.

Legea precizează că, dacă apuci să depui cererea de autorizare, ție ți se aplică acel regulament de urbanism stabilit prin PUZ-ul coordonator, indiferent că el dispare din vigoare sub orice formă. Este acel principiu care stabilește că legea nu retroactivează.  Dacă s-a întâmplat un raport juridic în baza unei legi, atunci el continuă în baza acelei legi.

Sectoarele au făcut lucrul acesta, iar Nicușor Dan este foarte supărat că sectoarele semnează autorizații pentru investitori – persoane fizice și juridice – în baza PUZ-urilor coordonatoare”, precizează sursele Gândul.

Nicușor Dan interpretează legea în stil personal

Nicușor Dan, explică aceleași surse avizate, a încercat în toate felurile să blocheze primăriile de sector, nu s-a putut, toate instituțiile statului – Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Capitalei, Ministerul Justiției, profesioniști ai Facultății de Drept – au adresat către sectoare rugămintea să continue aplicarea legii. Dar ce vrea Nicușor Dan acum?

Există un text în Codul Administrativ care spune că dispozițiile de primar general sunt obligatorii pentru primarii de sector, iar hotărârile de Consiliu General sunt obligatorii pentru consiliile locale de sector.

”Nicușor Dan încearcă, acum, să facă aplicarea textului în mod ilegal. Ca de obicei. Da, poți ca primar general să dispui ceva primarilor de sectoare. Dar într-o singură variantă, dacă atribuția pentru care dispui este una delegată de la tine către ei. Dacă atribuția e dată de lege, ca atribuție exclusivă a primarilor de sector, tu nu poți să dispui cu privire la acele atribuții. Noi vorbim acum de atribuția de a semna autorizații de construire de către primarii de sector, care este stabilită prin Legea 50/1991 a construcțiilor.

Această lege nu este dată de primarul general al Capitalei. E ca și cum primarul general, prin dispoziție, ar încerca să blocheze atribuțiile Guvernului sau să explice premierului ce trebuie să facă. Încearcă – ceea ce este ilegal – să impună primarilor de sector să nu semneze documente pe care chiar legea le dă în sarcina lor să fie semnate”, mai spun sursele Gândul.

”Nicușor Dan nu poate cere primarilor de sector să încalce legea”

”Nicușor Dan nu poate cere primarilor de sector să încalce legea”, transmit specialiștii în drept contactați de Gândul.

”Dar Nicușor Dan exact asta face. Cere primarilor de sector să nu dea autorizații oamenilor care au dreptul la ele.

Dar nu este prima oară când se întâmplă asta. Acum vorbim despre a suta, a mia acțiune administrativă pe care el o face în scopul de a bloca orice fel de activitate de construcții.

Citeşte articolul AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *