Skip to content
București Știri locale

Nicușor Dan, acuzat că amână rezolvarea crizei termoficării: Vrea să mărească valoarea gigacaloriei și abia apoi să aplice subvenția

Inquam Photos / Octav Ganea

Consilierul general PSD Aurelian Bădulescu a vorbit, într-un interviu pentru PS News, despre criza termoficării din București, criză generată de primarul general, Nicușor Dan, susține social-democratul, „care nu reușește să depășească și să găsească instrumentele cu care să rezolve problemele care sunt de evidență publică”. Bădulescu spune că acesta este cel mai greu moment prin care trec locuitorii Capitalei.

„În ceea ce privește viitoarea formulă de preț la gigacalorie, primarul Nicușor Dan nu a avut nicio discuție cu PSD. Cel mai grav este faptul că intenționează să mărească valoarea gigacaloriei pe care va trebui să o achite populația și ulterior să aplice cota de subvenție, dar până la acest moment nu a indicat concret valori sau sume care ar urma să fie aplicate pe viitorul preț pentru această iarnă.

Vedem evenimentele de ultimă oră și anume cum instituțiile încep să ceară sprijin Consiliului General, renunțând la dialogul cu primarul general pentru că este evident că acesta nu există și nici nu are resursa necesară pe care să o aplice astfel încât să rezolve aceste chestiuni.

În continuare susținem că este obligatoriu ca Nicușor Dan să îl demită pe directorul de la Termoenergetica care se vede clar că nu are de-a face cu ce e acolo și asta o spune clar CV-ul dumnealui, cât și ceea ce face în unitate. Nu cred că mai există vreun dubiu că acolo ar trebui să meargă cineva care să aibă de-a face cu sistemul. 

O chestiune foarte importantă pe care cetățenii nu o cunosc sunt datoriile care se acumulează, pe care Termoenergetica le are față de terți, care sunt sub imperiul penalităților, ceea ce nu face decât să crească în acest moment presiunea pe buget. Un buget care are o constituție foarte instabilă și foarte subțire în acest moment, așa că părerea mea este că o situație mai grea ca în acest an noi nu am mai întâlnit. Sunt din 2008 consilier general, iar eu, personal, nu pot înțelege unde vrea să ducă acest domn primăria și unde vrea să ajungă prin deciziile lui și în ce hal vrea să aducă Bucureștiul. Nu credeam vreodată că Bucureștiul va ajunge în această stare deplorabilă din punct de vedere al actualului administrativ, dar și al administrării lor.

Dacă ar fi să vorbim despre un blocaj, singurul ar fi în capul, în pixul și în decizia domnului Nicușor Dan prin faptul că dumnealui nu reușește să depășească și să găsească instrumentele cu care să rezolve problemele care sunt de evidență publică”, spune social-democratul.

De asemenea, acesta susține că primarul Capitalei nu reușește să soluționeze criza prețului termoficării „pentru că dumnealui este prost pregătit din punct de vedere al funcției pe care a ocupat-o și pentru că are un aparat cu care lucrează, pus de domnia sa, format din oameni fără niciun fel de experiență”.

„Trebuie să vă spun că funcțiile de primari sau actul de administrare a unui oraș nu sunt un simplu cântec de mandolină. Ar trebui să însemne cunoștințe aplicate, discuții cu departamentele și cu coordonatorii de specialitate din interiorul primăriei și nu decizii pe care să le iei după cum crezi sau să nu le iei, în cazul de față.

Noi mai degrabă asistăm la un primar care nu ia decizii și asta este egal cu a nu face nimic. Acest lucru generează pe orizontală rezultatul pe care îl vedem.

Eu nu înțeleg altceva: există atâtea structuri de analiză care ar trebui să atragă atenția în acest moment instituțiilor statului că ne ducem către o Groapă a Marianelor din care nu vom mai putea ieși. Trebuie să înțelegem că un oraș care nu este administrat de atâta timp și pentru care nu se vine cu soluții sinergice pentru problemele care vin în fiecare zi este un oraș abandonat, un oraș care va intra în disoluție până la urmă.

Este doar responsabilitatea primarului general care decide și dispune în funcție de ceea ce consideră domnia sa că este nevoie pentru fiecare problemă în parte.

Înțeleg că pe data de 26, primarul intenționează să convoace o ședință a Consiliului General. Vom vedea care sunt proiectele de pe ordinea de zi. Până la acest moment nu cunoaștem proiectele de pe ordinea de zi, în schimb, din câte înțeleg, nu se vorbește despre o rectificare pentru că o rectificare a bugetului ar fi preambulul identificării unor soluții pentru cea mai aprigă problemă: valoarea subvenției care se va aplica pe gigacalorie pentru această iarnă, astfel încât cetățenii să știe cum vor gestiona anvelopa de venituri și cum își vor drămui banii”, conchide Aurelian Bădulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *