Skip to content
Politică

Nicușor Dan, despre Dragnea și Tăriceanu: Mi-e teamă pentru statul de drept

psnews.ro

Liderul Uniunii Salvați România (USR) , Nicușor Dan, a vorbit despre viitoarea formulă parlamentară și despre adversarii săi politici în cadrul unui interviu acordat agenției news.ro   În privința organizării  USR, Nicușor a specificat nivelul de reprezentare a partidului pe județe și finanțarea partidului doar din donațiile susținătorilor USR.

Potrivit acestuia USR propune 10 miniștrii pentru viitorul Executiv.

„Eu cred că sunt cel puţin zece persoane în USR care au capacitatea de a deveni miniştrii, însă, repet, dacă Dacian Cioloş o să ne facă propunerea, noi nu o să ne opunem, dar nu o să mergem la negociere cu numele lor pe masă”, a spus Nicușor Dan într-un interviu pentru news.ro

Când a fost întrebat despre planurile partidului  în cazul în care va ajunge în Parlament, liderul USR  a menționat importanța dialogului dintre clasa politică și societate, propunând „să existe o întâlnire cel puţin o dată la două luni, între fiecare din comisiile de specialitate ale Parlamentului şi actorii relevanţi din societate, pe respectivele domenii”.

„Dincolo de proiecte, cred că trebuie să redeschidem dialogul între clasa politică şi societate, pentru că există actori importanţi ai societăţii care pur şi simplu nu au fost băgaţi în seamă. Există asociaţii de oameni de afaceri, sindicate, există asociaţii profesionale, ONG-uri şi fiecare dintre ele au o expertiză pe un anumit domeniu şi ele au fost în cel mai bun caz spectatori. Am fost şi eu în Parlament, de câteva ori, în comisii, la dezbaterea unor proiecte de lege. Noi dorim să existe o deschidere a Parlamentului către toţi aceşti actori ai societăţii, dorim să existe o întâlnire cel puţin o dată la două luni, între fiecare din comisiile de specialitate ale Parlamentului şi actorii relevanţi din societate, pe respectivele domenii, pentru ca Parlamentul să fie permeabil şi să preia propuneri pe care oamenii cu expertiză le propun. Nu e la acelaşi nivel, dar la nivel de imagine, dispariţia gardului care înconjoară clădirea Parlamentului şi transformarea acelui spaţiu uriaş într-un spaţiu public, integrarea Muzeului de Artă Contemporană într-un circuit deschis, şi nu cu un jandarm, care te opreşte la poartă, să te întrebe ce faci în muzeu, cred că este din nou un semn de deschidere.

În ceea ce priveşte proiectele, în acelaşi spirit de deschidere a politicului către oameni noi care să activeze şi să se preocupe direct de problemele societăţii, pachetul de legi electorale cred că este foarte important. Scăderea pragurilor electorale, reducerea numărului de semnături, alegerea primarului în două tururi şi mai ales posibilitatea ca în partid să activeze numai local, acestea sunt măsuri care scot barierele şi încurajează participarea oamenilor în politică, pentru că este o necesitate pe care toţi o resimţim.”, a spus Nicușor Dan.

Liderul USR a făcut o analiză succintă a celor mai importanți lideri politici criticându-i dur pe Dragnea și Tăriceanu pentru problemele cu justiția : „mi-e teamă pentru statul de drept”.

„Liviu Dragnea este condamnat penal şi este în continuare şocant pentru toată lumea să vadă că nu a făcut pasul înapoi, după condamnarea penală, că cel mai important partid din România, ca număr de simpatizanţi, acceptă fără să crâcnească această situaţie. Domnia sa este exponentul baronului local, a condus un judeţ printre cele mai sărace din România, foarte mult timp, fără să se vadă acolo, nu a venit niciun investitor, nici nu s-au făcut mari lucrări de infrastructură. Călin Popescu Tăriceanu, cel puţin în ultima vreme, l-am văzut atacând nejustificat şi total disproporţionat justiţia din România. Mi-e teamă şi faţă de unul şi faţă de celălalt, pentru eventualitatea în care vor forma o majoritate, mi-e teamă pentru statul de drept. În ceea ce o priveşte pe Alina Gorghiu, conduce un partid care ne-a atacat pe noi în campania electorală de la locale, dar cum am spus mai devreme, are meritul de a fi reuşit să impună în partid această variantă a premierului Cioloş. Acesta este un merit pe care trebuie să i-l recunoaştem.”, conform spuselor liderului USR.

La întrebarea referitoare la președintele României, Klaus Iohannis, Nicușor Dan a menționat că rezultatele acestor alegeri parlamentare va influența viitorul politic al președintelui.

„După cum îl cunoaştem cu toţii pe preşedintele Iohannis, nu altfel decât instituţional. Legat de preşedintele Iohannis, chiar dacă dumnealui nu este implicat direct în campania aceasta electorală, cred că de rezultatul acestei campanii electorale îi depinde viitorul mandat, pentru că o victorie a PSD şi ALDE l-ar face spectator faţă de fenomenul politic, pentru următorii ani, şi cred că oamenii vor penaliza. Deci, este în situaţia în care, şi asta este analiza mea, chiar dacă nu are în mod instituţional un cuvânt de spus în aceste alegeri parlamentare, este în situaţia ca viitorul său politic să depindă de ele.”

 

2 comentarii la “Nicușor Dan, despre Dragnea și Tăriceanu: Mi-e teamă pentru statul de drept

  1. Bună analiză. O victorie PSD și ALDE va înseamna continuarea a ceea ce s-a văzut în ultimii 25 de ani: corupție, furt, emigrarea forței de muncă, sărăcie. Orice încercare de schimbare va fi înăbușită. Se va legitima puterea celor certați cu legea la nivel de societate, nu numai la nivelul anumitor partide ca PSD, ALDE, PRU.

    După 25 de ani ratați, să-i alegi din nou pe cei care responsabili de eșec, să alegi o echipă de condamnați penal când există ofertă de oameni necompromiși, este nefiresc. Dar pomenile electorale își vo face efectul nociv și de data aceasta, sunt un instrument manipulativ infailibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *