Skip to content
Politică Video

Nicuşor Dan, despre guvernul de tehnocrați și Klaus Iohannis EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este Nicușor Dan, Preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul și candidat la Primăria Capitalei a oferit o analiză personală asupra activității guvernului de tehnocraț.

Nicușor Dan nu a ezitat să critice faptul că guvernul a decis să nu intervină pe problema schimbării alegerilor locale în două tururi, dar a avut și cuvinte apreciative legate de activitatea anumitor miniștri tehnocrați.

Pe de altă parte, politicianul a exprimat și o serie de nemulțumiri la adresa peședintelui Klaus Iohannis punctând faptul că așteaptă mai multă implicare și dialog din parte șefului statului pe cele mai importante probleme politice, dar și ale societății civile.

Dan Bucura: În momentul de față, România este condusă de un Guvern de tehnocrați, de oameni independenți, neimplicați politic. M-ar interesa o analiză a dumneavoastră cu privire la activitatea acestui Guvern de tehnocrați atâta vreme cât și dumneavoastră sunteți un om care s-a ținut departe de politică și aveți șansa să conduceți până la urmă o administrație dacă lucrurile așa cum vă doriți și așa cum și-ar dori și bucureștenii.

Nicușor Dan: Este o impresie amestecată și cu lucruri pozitive și cu lucruri negative. Mi se pare că pe chestiunea fundamentală Guvernul a procedat incorect, adică, în opinia mea, chestiunea fundamentală pentru societatea românească și pentru democrația din România este administrația locală și alegerea primarilor într-un singur tur favorizează bavaniada locală care a paralizat structura socială a României și pe acest aspect Guvernul Cioloș nu a avut curajul să-și asume o poziție tranșantă, în care să sprijine exact revendicările străzii și a majorității cetățenilor.

La fel, sunt chestiuni simbolice, care țin de corupție, pe care Guvernul Cioloș nu a avut curajul să le adreseze și aici este faptul că Ministrul de Interne, orice om care a făcut 8 clase poate să vadă comparând cele două documente că el și-a plagiat teza de doctorat. Deci nu trebuie să ai 10 comisii ca să îți dai seama de asta, și totuși omul acela este ministru de interne și asta coroborată cu acțiunea ministrului Curaj, adică tergiversarea acestui flagel al tezelor de doctorat plagiate. Pe de altă parte sunt chestiuni pe care Guvernul le-a făcut corect. Adică faptul că a făcut un portal prin care putem să vedem așa brut cum sunt informații despre cheltuielile tuturor celor 13 mii de administrații centrale, locale, asta este un pas mare înainte. Faptul că încearcă să funcționalizeze ghișeul.ro ca lumea să poată să-și plătească taxele și impozitele on-line, asta este un lucru bun. Faptul că încearcă să reducă fenomenul birocratic, a lansat o mare dezbatere publică pe lucrul ăsta, asta e un lucru bun. Ministerul Culturii pe care îl cunosc destul de bine are niște acțiuni și simbolice și o modificare a legii patrimoniului, la fel lucruri punctuale foarte bune.

Dan Bucura: Un alt personaj în care un segment important al populației și-a investit încrederea și a cărui activitate o să vă rog să o comentăm este președintele Klaus Iohannis. Cum vedeți activitatea domniei sale de la câștigarea mandatului și până astăzi? Credeți că a dezamăgit în vreun fel acel segment care părea intrat în adormire și care s-a trezit și a mers la vot pentru domnia sa la ultimele alegeri?

Nicușor Dan: Da. La fel principala critică pe care i-o aduc lui Klaus Iohannis este legată de această lege a alegerii primarilor dintr-un singur tur, în care realmente nu s-a implicat deși exista voința, dorința expresă și a societății civile și a societății civile în ansamblu pentru alegerea primarilor în două tururi, nu mai reiau argumentele. La fel îl critic pentru faptul că a fost absent de la lucrurile importante care s-au întâmplat în România. Îl mai critic pentru faptul că nu a reușit să implice în dezbaterea publică segmente de…, deci așteptarea cea mai mare când Klaus Iohannis a fost ales a fost pentru oamenii care cunosc sistemul democratic, a fost știm că există partide, știm că există Parlament, acesta este o forță democratică pe care nu putem să o neglijăm, însă așteptăm de la președintele Iohannis să aducă în dezbatere publică de la înălțimea funcției pe care o are atât oamenii din partide și din Parlament cât și alți oameni din societate și cumva să oblige o dezbatere și să oblige partidele să ia niște măsuri pe care de fapt ei nu le vor, dar prin forța mediatică a acestor dezbateri să le oblige să recunoască niște lucruri pe care ei nu ar vrea să le…, dacă lăsăm lucrurile să se petreacă în Parlament, unde interesul public nu există, nu se vor întâmpla niciodată. Ei, această dezbatere și această aducere la masa discuției a unor oameni noi președintele Iohannis trebuia să o facă și nu o face. Acesta este singurul mod în care el putea să dovedească faptul că are în spate cetățenii pe care i-a votat. Asta nu a făcut-o, și în opinia mea este târziu acum să o facă.

Pe de altă parte trebuie să spunem că el, că în acele luări de cuvânt, puținele luări de poziție pe care le-a avut nu a făcut erori mari. Adică nu s-a poziționat pe chestiuni antidemocratice, deci cumva a asigurat o stabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *