Skip to content
Politică Video

Nicuşor Dan, despre sursele lui de finanţare. De unde îi vin banii pentru campania electorală EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro este Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) şi candidatul partidului la Primăria Bucureştilor.

Politicianul a vorbit despre sursele de finanţare a propriei campanii electorale. Mai precis, Nicuşor Dan a indicat sutele de mii de euro strânse în campania din 2012, în comparaţie cu banii pe care a reuşit să îi primească până în acest moment.

De asemenea, preşedintele USB a arătat de ce oamenii donează mai degrabă unui ONG decât unui partid politic.

(00.00 – 08.31)

Dan Bucura: Bună ziua, domnule Nicuşor Dan. Bine aţi venit în studioul nostru, la PSnews.

Nicuşor Dan: Bună ziua.

Dan Bucura: Sunteţi independentul cu cele mai mari şanse la Primăria Capitalei (n-o spunem numai noi; o spun sondajele), motiv pentru care prima întrebare ar fi: cum a ajuns un ONG-ist convins, un om care a militat atâta vreme pentru Bucureşti, pentru interesele bucureştenilor să candideze la Primărie? Care sunt resorturile care îl determină pe un astfel de om să ia această decizie astăzi?

Nicuşor Dan: În primul rând, o corecţie: nu mai sunt independent; sunt membru de partid (Uniunea Salvaţi Bucureştiul) şi motivul pentru care am făcut asta este ca să participăm cu liste la Consiliul General şi la consiliile locale ale sectoarelor. N-am vrut să fac asta iniţial. Am intrat în 2006 în lumea asta, participând la un miting împotriva lui Videanu (Adriean Videanu, primarul PD/PDL din acel moment al Bucureştilor – n.r.), care voia să pună patru blocuri în faţa Ateneului. Aşa am ajuns eu, cu timpul, ONG-ist. În 2008, am scris un raport („Bucureşti – un dezastru urbanistic”), pentru că era o preocupare, se întâmplau lucruri în oraş, dar mi se părea că nu se înţelege mecanismul. Şi tot în 2008 am înfiinţat Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, crezând c-o să putem să colaborăm cu autoritatea, dar repede s-a văzut că nu putem să colaborăm. Adică, unde am reuşit să colaborăm, am reuşit să schimbăm nişte legi, în special cu organismele centrale, dar cu Primăria n-am avut şi, de fapt, am intrat în conflict pe lucrurile ilegale pe care le făceau ei. Intrând în conflict pe chestiuni ilegale, am ajuns în instanţă, am reuşit să oprim nişte lucruri, dar nu poţi, opunându-te, decât să opreşti – cât să zic? – 1% din tot ce se întâmplă. Şi atunci, singura soluţie este să mergi la locul de decizie, adică să intri în politică.

Dan Bucura: Înţeleg. Ideea aceasta… aţi mai spus mai devreme că aţi adoptat trecerea la un partid politic, pentru că e mai simplu şi aţi avea o listă de consilieri. Nu creează, totuşi, prejudicii de imagine? Când vorbeşti de partide politice, românii sunt un pic reticenţi. Nu era, poate, mai simplu demersul sub forma unui independent, cu care bucureştenii se pare că sunt obişnuiţi?

Nicuşor Dan: Să ştiţi că eu vorbesc cu oamenii în special la mitingurile care s-au tot succedat şi la care am fost şi eu în stradă şi am constatat schimbarea de percepţie. În 2012, dacă vreai să spui „partid politic” (de fapt, noi, când strângeam semnături în 2012), lumea spunea: „Nu vrem să auzim de partid politic”. Când spuneam: „eu independent”, se mai întorceau câţiva. Însă am constatat că şi societatea s-a maturizat, adică oamenii au înţeles că, pentru a ajunge la putere, trebuie să lupţi cu armele democratice care îţi permit să ajungi la putere – adică să îţi faci un partid politic. În 2012, candidatura mea independentă a fost un fel de revoltă împotriva sistemului, dar cred că, de atunci până acum, am făcut cu toţii saltul mental la a crede că nu mai merge cu gesturi simbolice („hai să ne opunem sistemului”). Trebuie realmente să venim cu un proiect, cu o echipă de oameni care să fie în stare să administreze Bucureştiul – asta este ceea ce cred că  noi oferim acum.

Dan Bucura: O campanie electorală (cel puţin cele de până acum asta au demonstrat) presupune şi o investiţie. Vorbeam chiar înainte să intrăm în interviu: cum se finanţează formaţiunea dumneavoastră? Pentru că, vizual (cel puţin până acum), sunteţi prezent, aveţi corturi, aveţi afişe, panouri, ceea ce, până la urmă, se reduce şi la bani, nu?

Nicuşor Dan: Da, dar, în momentul de faţă, am strâns cam 150-170 de mii de euro de la oameni de afaceri şi mai avem nişte promisiuni până undeva spre 300.000 de euro. Nu am lansat – chiar azi aveam promisiunea de la echipa de IT că o să lansăm mecanismul de donaţii online. În 2012, am strâns vreo 25.000 de euro eu, ca independent, din donaţii online. Aici, am avut nevoie de nişte precizări de la Autoritatea Electorală Permanentă, pentru că, după cum ştiţi, s-a schimbat Legea finanţării partidelor politice (noua lege este mai restrictivă, dar mai precisă) şi am avut nevoie. Şi un lucru cu care, personal, nu sunt de acord: să cerem identitatea donatorului. Şi am avut nevoie să înţelegem, de la Autoritatea Electorală, ce înseamnă să verifici identitatea donatorului şi am înţeles acum că trebuie să-i iei o copie după cartea lui de identitate, ceea ce o să implementăm pe site-ul nostru.

Dan Bucura: Pe de altă parte, nu ştiu cum e profilul, în general, dar senzaţia mea este că oamenii donează mai uşor bani pentru un ONG, pentru o fundaţie şi mai greu pentru un partid politic. În ceea ce priveşte acest mix (dumneavoastră fiind în trecerea aceasta de la ONG la partid politic), cum evoluează acest fenomen de donaţie? Unu. Şi doi: dacă nu există riscul ca oameni care au dat bani, în mintea lor, pentru un ONG să fie oarecum nemulţumiţi că acum văd că, de fapt, banii ăia sunt la un partid politic, chiar dacă nou-înfiinţat sau cu alte doctrine decât partidele clasice.

Nicuşor Dan: Nu. În primul rând, aici, separaţia este foarte clară: în momentul de faţă, există asociaţia (ca persoană juridică) şi există partidul (ca persoană juridică). Nu există niciun fel de transfer între cele două. Ca să lămurim chestiunea cu donaţiile pe asociaţie (că deja asociaţia are un istoric de 8 ani): noi ne-am finanţat din diferite programe – cele mai mari sunt două programe de la fondurile norvegiene (de 60.000 de euro), pe care le-am luat în ultimii doi ani. În rest, am avut finanţări mici, de 5.000 de euro, 3.000 de euro… Cu totul, în 8 ani, am luat vreo maximum 200.000 de euro şi, în afară de asta, am mai primit (exact cum spuneţi) de la firme şi de la cetăţeni: prin „2 la sută”, cam 2-3 mii de euro pe an; şi de la firme, prin programul „20 la sută pentru firme”, sume de ordinul 5.000-7.000 de euro pe an, pe care ei şi le deduc din impozitul pe profit. Deci asta este partea cu asociaţia. Pe partid, am omis să spun, dar cred că lumea subînţelege: oamenii care au dat bani la partid n-au pus nicio condiţie. Adică felul în care noi am activat până acum, felul în care eu am activat până acum… Cred că se înţelege că nu facem trocuri din astea. Şi, într-adevăr, există o reticenţă la oameni de afaceri de a te asocia cu politicul. Şi aici pentru că există o experienţă a acţiunilor discreţionare ale ANAF-ului, ale tuturor organelor de control şi oamenilor realmente le e teamă să sprijine un om care este împotriva sistemului. Cam asta este. Şi tocmai de-aia este de apreciat curajul celor 4-5 care au făcut-o în anul ăsta pentru partidul ăsta nou-înfiinţat.

1 comentariu la “Nicuşor Dan, despre sursele lui de finanţare. De unde îi vin banii pentru campania electorală EXCLUSIV (VIDEO)

  1. Ar fi interesant sa îl întrebati cam cati studentii de la fmi unibuc au fost ,,convinsi” sa semneze pentru candidatură

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *