Skip to content
Politică

Nicușor Dan devoalează capcanele lui Dragnea din noua formă a Legii gazelor offshore EXCLUSIV

nineoclock.ro

Deputatul Nicușor Dan a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a devoalat capcanele lăsate de către președintele PSD, Liviu Dragnea, în noua formă a Legii gazelor offshore.

Discuția a avut loc în contextul în care parlamentarul a criticat dur prima formă a actului normativ (cea adoptat de Senat, în care statul român era privat de mulți bani pe care i-ar fi putut lua de la companiile exploatatoare de hidrocarburi), DAR același Nicușor Dan a votat împotrivă când proiectul a sosit la Camera Deputaților, pentru dezbaterea finală (dovada AICI).

Chiar dacă Dragnea s-a lăudat că în ultima versiune a actului normativ urma să fie reintrodusă taxa pe veniturile suplimentare pe care le-ar fi obținut petroliștii din fluctuațiile de preț, Dan a atras atenția că per total nivelul procentual al banilor care merg la bugetul de stat este inferior anului 2013, moment în care guvernul Victor Ponta a liberalizat piața gazelor naturale și a introdus taxa amintită. Mai mult: fostul USR-ist a avertizat că nivelul taxării din România este inferior celui din alte țări cu rezerve de hidrocarburi comparabile sau chiar mai mari.

„Acordurile petroliere s-au semnat în anul 2008. Pe partea de taxe și redevențe, ele au preluat nivelurile din Legea petrolului nr. 238/2004. S-a stabilit o redevență de 13% (cum era în Legea petrolului) plus impozitul pe profit care era în Codul Fiscal de atunci. În plus, era în vigoare în legislația din România faptul că toate companiile care exploatează gaz natural din România trebuie să dea o parte din acest gaz pe piața internă, la un preț reglementat – care era mult mai mic decât prețul pieței. Astea au fost condițiile în care s-au semnat acordurile petroliere din 2008.

În 2013, pe bună dreptate, a fost dată o ordonanță de urgență de către guvernul Ponta, care a spus: liberalizăm piața de gaze (deci nu mai avem un preț special pentru România – totul este la liber), dar convertim într-o taxă suplimentară această obligație a exploatatorilor de gaz din România de a da o parte din producție la un preț mic. Deci începând cu anul 2013, cine exploata gaz din România trebuia să plătească o redevență de 13 la sută, impozitul pe profit plus o taxă suplimentară.

Ce a făcut Senatul a fost să scoată cu totul această taxă suplimentară. Ce a făcut Camera Deputaților a fost să o reintroducă, dar într-o variantă mai mică decât cea dinainte. Deci asta este de fapt miza. Și pe calculele mele, făcute din modelul pe studiul petroliștilor (realizat de Deloitte la solicitarea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră – ARCOMN), pe modelul ăla, pe varianta din 2013, România lua cam 60% din profit. Pe varianta Senatului, profitul României se ducea la 30%. Pe varianta Camerei Deputaților, urcă spre 50 la sută.

Cam asta este în linii foarte mari ce s-a-ntâmplat. Eu am votat împotrivă, pentru că în țări cu rezerve de gaz substanțiale, cum este România, sau chiar mai mari (cum sunt Norvegia, Marea Britanie, Cipru, Israel, Noua Zeelandă, Olanda), acolo statul ia între 60 și 80% din profit, a detaliat fondatorul USR.

Altă capcană identificată de către Nicușor Dan – membru în Comisia de administrație publică a Camerei Deputaților – se referă la eliminarea obligativității ca petroliștii să obțină planuri urbanistice zonale (PUZ-uri) de la autoritățile locale de fiecare dată când fac lucrări de construcție.

„Mai sunt nemulțumiri pe partea de urbanism-construcții: faptul că petroliștii sunt exceptați de la a face PUZ. O autorizație pe care le-o dă Ministerul Energiei prevede un acces fie la conductele subterane, fie la punctele lor de lucru – fapt ce le permite petroliștilor ca doar printr-o notificare să intre pe proprietatea publică și privată a statului: să facă drumuri de acces etc. Iar eu sunt adeptul principiului că toată lumea în România când construiește, trebuie să aibă o autorizație de construire. Iar dacă acea autorizație încalcă prevederile PUG-ului (planul urbanistic general – n.r.), atunci trebuie ca autoritățile române să dea un PUZ. Ăsta e un principiu pe care toată lumea îl aplică, dar prin legea asta se dă o derogare pentru exploatările marine. Dar între cele două, prima – cea cu banii – e mult mai importantă, pentru că este vorba despre miliarde de dolari”, a încheiat deputatul de București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *