Nicușor Dan s-a instalat la Palatul Cotroceni, iar în perioada următoare va împărți funcțiile în cele mai importante instituții ale statului. Direct sau indirect, noul președinte al țării va instala diferite persoane la conducerea unor instituții de care depinde viitorul României.
Premierul
Președintele României desemnează premierul, după ce se va consulta cu partidele parlamentare. Nicușor Dan forțează o majoritate parlamentară pentru a intra cu USR la guvernare, însă calculele din Parlament se pot schimba brusc. Principalele partide parlamentare nu-i datorează nimic noului președinte și ar putea să-l izoleze la Cotroceni. În acest caz, președintele este obligat să țină cont de propunerile pe care le va primi de la partidele parlamentare.
Șefii serviciilor secrete
Cea mai mare bătălie în culisele politicii va fi pentru serviciile secrete. Chiar dacă serviciile ar trebui să fie apolitice, acestea au ajuns întotdeauna controlate de politicieni.
Serviciul Român de Informații (SRI) este fără director după ce Eduard Hellvig și-a dat demisia în 2023. De aproape 2 ani, SRI este condus de generalul Răzvan Ionescu, care ocupă funcția de director interimar. Dar după scandalul alegerilor prezidențiale din 2024, actuala conducere SRI va trebui să dea multe explicații.
Potrivit Legii nr. 14/1992, Președintele României este cel care face propunerea pentru funcția de director SRI, iar ulterior Parlamentul oferă votul. Astfel, Nicușor Dan are nevoie de o majoritate parlamentară de partea sa pentru a-și instala apropiații la conducerea SRI.
Aceeași procedură se aplică și pentru Serviciul de Informații Externe (SIE), însă aici funcția de director este ocupată de Gabriel Vlase din 2018. Dar Vlase ocupă funcția din 2018 și Președintele României îi poate cere demisia public sau într-o întâlnire directă. În decembrie 2024, când serviciile de informații acuzau implicarea Rusiei în alegeri, Gabriel Vlase se plimba la Abu Dhabi pentru Formula 1. Acest scandal îl poate ajuta pe Nicușor Dan să-l îndepărteze pe Vlase de la conducerea SIE.
Președintele României va trebui să colaboreze cu Parlamentul pentru ca propunerile sale să fie instalate la conducerea serviciilor secrete. Dar în 2015, când președinte era Klaus Iohannis și nu avea o majoritate favorabilă, acesta a reușit să-i instaleze pe Mihai Răzvan Ungureanu și Eduard Hellvig la conducerea SIE, respectiv SRI.
Nicușor Dan ar putea încerca și schimbarea directorului STS, pentru că numirea acestuia se face în CSAT. Președintele poate să-i ceară demisia actualului director STS și apoi să numească o altă persoană în CSAT.
Judecătorii CCR
Curtea Constituțională a României (CCR) a devenit cea mai contestată instituție a statului. CCR suferă grav la capitolul credibilitate.
Livia Doina Stanciu a fost numită în 2016, de Klaus Iohannis, pentru un mandat de 9 ani. Nicușor Dan va trebui să găsească imediat un înlocuitor pentru aceasta. În acest caz, Președintele României nu are nevoie de Parlament.
Indirect, prin jocuri de culise, Nicușor Dan poate influența numirea celorlalți doi judecători CCR care rămân fără mandat în vara acestui an.
Marian Enache, președintele CCR, a ajuns la final de mandat, după ce a fost numit de Senat în 2016. Tot Senatul va trebui să numească un nou judecător CCR în locul acestuia.
Varga Attilla, numit în 2016 de Camera Deputaților, ajunge și el la final de mandat în vara lui 2025. Camera Deputaților va trebui să găsească un alt magistrat pentru Curtea Constituțională.
Dacă Nicușor Dan va avea influență asupra majorității din Parlament și va trage sforile în culise, poate juca un rol esențial și în aceste două numiri.
Avocatul poporului
Chiar dacă instituția Avocatului poporului a devenit una lipsită de importantă, Nicușor Dan poate încerca să-i redea puterea. Mandatul lui Renate Weber este expirat de un an, iar noul președinte al țării va trebui să găsească o nouă persoană pentru această funcție.
Avocatul poporului este votat de Parlament, în funcție de propunerile făcute de grupurile parlamentare. Dacă Nicușor Dan va avea o majoritate favorabilă, atunci va putea să influențeze și această numire.
2026, anul schimbărilor în justiție
Alex Florența este actualul Procuror General al României, însă mandatul său expiră în martie 2026. Astfel, aproape un an, Nicușor Dan va trebui să găsească persoana potrivită pentru această funcție.
Ministerul Justiției este cel care transmite Președintelui României propunerea pentru funcția de Procuror General. Ulterior, Președintele României semnează decretul pentru numirea în funcție. Foarte important va fi și avizul CSM pentru propunerile făcute de Ministerul Justiției, iar Președintele este obligat să țină cont de deciziile CSM.
Tot în martie 2026 va expira și mandatul lui Marius Voineag, actualul procuror-șef DNA. De asemenea, Ministerul Justiției face propunerea, CSM dă avizul, iar Președintele României semnează decretul de numire în funcție. În aprilie 2026, va expira și mandatul procurorului-șef DIICOT, un alt parchet foarte important.
Marius Voineag, actualul procuror-șef DNA, a fost implicat recent într-un scandal, după ce jurnaliștii au descoperit că are afaceri imobiliare. Într-o declarație de avere mai veche a declarat că ar fi încasat jumătate de milion de lei (100.000 de euro) la botezul copilului său. În 2024, USR a sesizat ANI deoarece averea lui Voineag ridica „mari semne de întrebare”. Astfel de scandaluri îl pot convinge pe Nicușor Dan să nu-i mai prelungească mandatul.
Pentru a controla jocurile politice din sistemul de justiție, Nicușor Dan va avea nevoie de un ministru al justiției care să-l asculte. Chiar dacă Președintele României nu alege în mod direct candidații, acesta poate să-l influențeze pe ministrul justiției. 2026 va fi anul marilor schimbări din sistemul de justiție, iar Nicușor Dan a declarat că vrea să aibă un rol important.
„Ce poate să facă președintele, două lucruri: are în mână un instrument foarte puternic influența sa în justiție, posibilitatea de a lupta cu corupția, care paralizează multe sectoare, inclusiv zona de achiziții publice la care faceți referire (…)”, a spus actualul președinte, în campania electorală.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News