Nicușor Dan, în inspecție la stația de epurare de la Glina

nicusor dan
Primaria Capitalei

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, uni, că speră ca, până la finalul acestui an, să fie realizat complet proiectul referitor la staţia de epurare de la Glina, iar apoi toate apele uzate care ies din Bucureşti să fie tratate prin această staţie.

„Apele uzate ale Bucureştiului sunt 7,5 metri cubi pe secundă, în momentul de faţă funcţionează o linie care tratează parţial 5 metri cubi pe secundă. Această instalaţie pe care noi o avem o să trateze zece metri cubi pe secundă. Ea este planificată pentru a putea trata apele uzate ale Bucureştiului până în 2040-2050. Este un proiect finanţat din fonduri europene, din POIM, şi data limită pentru finalizarea acestui proiect este sfârşitul acestui an.

În momentul acesta suntem la 90%. Suntem foarte optimişti că vom termina proiectul până la sfârşitul anului. Partea de incinerator este deja finalizată şi este în partea de teste. La sfârşitul acestui an noi sperăm ca toate apele uzate care ies din Bucureşti să fie tratate prin această staţie şi Bucureştiul, pentru România, să îşi îndeplinească sarcina pe care şi-a luat-o faţă de Comisia Europeană”, a explicat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută luni, după vizita de lucru la staţia de epurare şi la incineratorul apelor uzate de la Glina.

Acesta a mai anunţat că investiţia este făcută din fonduri europene, iar valoarea este 650 de milioane lei plus TVA.

El a mai spus că staţia de epurare de la Glina constă în bazine de retenţie a apei şi cealaltă componentă o reprezintă incineratorul nămolului care rezultă din aceste bazine.

El şi-a exprimat aprecierea faţă de Constructorii au lucrat „în condiţii dificile”, a mai precizat edilul general.

„În 2019, 2020, 2021, Primăria a avut o situaţie financiară nu grozavă şi totuşi lucrările pe acest şantier au continuat, deşi întârzierile la plată erau foarte, foarte mari”, a mai explicat Dan.

Primarul Capitalei a subliniat faptul că atunci când lucrările programate sunt finalizate cu întârziere, faţă de programul iniţial, atunci este pierdere mai multă de energie.

„Este inflaţie, sunt crize de materiale, majorări de preţuri, diferite acte normative, ajustări, discuţii juridice, acte adiţionale, foarte, foarte multă muncă generată din neseriozitate de fapt. Faptul că o autoritate locală nu este în stare să îşi respecte nişte angajamente, acesta este lucrul pe care am încercat şi eu sper că am reuşit să îl schimbăm. Suntem cu plăţile la zi în relaţia cu toţi contractorii, deci, am regăsit încrederea pieţei şi financiare şi a pieţei de construcţii”, a conchis Nicuşor Dan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: