Nicușor Dan: Instabilitatea propagată de Călin Georgescu va duce la o cădere economică uriașă

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Patrimoniul este un uriaș potențial economic”

Întrebare Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii: „Credeți că ați putea convinge partidele politice parlamentare să facă un pact pentru patrimoniul românesc, astfel încât să salvăm în ultimă instanță ce ne-a mai rămas?”

Nicușor Dan: „Patrimoniul nu este o preocupare a unor erudiți care au sensibilitate pentru construcții vechi, ci un uriaș potențial economic. Cu mesajul ăsta trebuie să mergem noi spre societate. Mulți dintre români se duc și vizitează Milano, de exemplu, și alte orașe și merg în zona istorică și asta aduce mulți bani acelor state. E nevoie de asta și e nevoie să eliminăm corupția și din această zonă, pentru că dacă vrei să demolezi o casă vei găsi un expert atestat de Ministerul Culturii care să-ți spună că nu are nicio valoare, oricare ar fi casa aia.”

„Zone întregi de mare corupţie sunt cercetate episodic”

Întrebare Cristina Trăilă, PNL: „Care este rolul efectiv al președintelui în ceea ce privește lupta împotriva corupției?”

Nicușor Dan: „În România e multă corupție și din cauza asta suntem mai săraci și multe lucruri nu se întâmplă. Cred că în activitatea parchetelor trebuie să fie sistematică pe niște obiective, pentru că văd că există zone întregi de mare corupție care nu sunt cercetate și văd acțiuni episodice, de fel de fel de cazuri, dar nu văd o concentrare pe marea evaziune, pe păduri, pe imobiliare, deși zonele astea de corupție oamenii le văd de 20-30 de ani. E o chestiune de management, de a aloca resurse și de voință de a face asta și președintele poate influența strategiile parchetelor și are un cuvânt de spus. În sistemul de justiție mai avem și alte probleme – nu avem o reală inspecție judiciară care să-i separe pe acei puțini magistrați pe care toți avocații îi știu că trântesc dosare și fac numai prostii și sistemul de justiție nu e suficient de eficient din punct de vedere managerial.”

Merg şi eu în instanţă şi sunt aceleaşi şi aceleaşi probleme pe care avocaţii le dezbat, care se repetă de sute, de mii, de zeci, de mii de ori şi cu care toţi pierdem timpul, inclusiv judecătorii care ar trebui să ne judece pe toţi mai repede. Şi asta pentru că, la nivelul Ministerului Justiţiei, nu există preocuparea pentru ca acele chestiuni care sunt tranşate în reuniuni de şefi de Curţi de Apel să fie transpuse repede în legislaţie, ca pe nişte chestiuni să nu ne mai certăm să pierdem timpul.”

Întrebare Cristina Trăilă, PNL: „Care este rolul efectiv al președintelui în ceea ce privește lupta împotriva corupției?”

Nicușor Dan: „Cred în Dumnezeu, sunt creștin-ortodox, încerc să-mi educ copiii în această direcție, însă cred că credința este ceva intim și s-a abuzat prea mult de asocierea cu biserica în zona politică. Cred că atunci când faci politică agățându-te de biserică profanezi. Cred că noi suntem mai mult decât noi înșine, adică în fiecare dintre noi există, prin limbă, modul în care ne raportăm la viață, familie, moarte, copii etc, există o moștenire care este în noi și cred că în moștenirea asta pentru România biserica este foarte importantă.”

„Dacă Georgescu rămâne în competiție, va trebui să ne adresăm publicului lui”

Întrebare Vladimir Ionaș, sociolog: „Cine este principalul contracandidat în turul 1 pentru dvs.? Când apare în calendarul dvs. de campanie momentul în care veți începe să vă adresați direct domnului Georgescu și să-i cereți să aveți întâlniri față în față?”

Nicușor Dan: „Când ai un candidat susținut de trei partide care împreună au 50% în Parlament fără discuție că acel candidat este un contracandidat foarte serios.

Eu cred că nu suntem într-o campanie ca în cele pe care le-am avut până acum. Cred că în această campanie, un element important vor fi voluntarii. Ei vor duce mesajul mai departe. Dacă domnul Georgescu va rămâne în competiție, cred că va trebui să ne adresăm publicului lui.”

Întrebare Ionuț Moșteanu, USR: „Ce putem face să te convingem să o susții pe Elena Lasconi?”

Nicușor Dan: „Sunt sigur că indiferent ce se va întâmpla vom continua să avem o relație foarte bună. În 2020, USR Plus m-a susținut, consilierii USR au fost în majoritatea care a condus, împreună cu mine, Bucureștiul patru ani de zile, USR m-a susținut din nou la alegerile din 2024 și avem o relație de încredere, pe care orice decizie pe care o vom lua în această campanie sunt convins că o vom continua și sigur vom avea maturitatea necesară să luăm decizia cea mai bună pentru România.

Nu există riscul ca în finală să fie doi izolaționiști. Dacă sondajele ne vor spune că ne îndreptăm în direcția asta, sunt convins că vom fi cu toții foarte realiști.

Mai avem timp să decidem care vor fi candidații din partea europeană.

Înainte de a anunța candidatura am făcut un sondaj în care mi-am răspuns la întrebarea dacă această candidatură a mea încurcă, iar sondajul mi-a spus că nu. În acest moment, candidatura mea nu încurcă.

„Cred că am capacitatea de a rezolva orice fel de problemă administrativă”

Întrebare Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO la Lisabona: „Cum ne-ați putea descrie competența dvs. în ceea ce privește conducerea afacerilor de apărare ale țării?”

Nicușor Dan: „Sunt un matematician care a devenit primarul Bucureștiului și cred că m-am descurcat destul de bine, potrivit bucureștenilor. Vorbind în general, când deții o funcție de conducere și ai de rezolvat o problemă concretă, trebuie să înțelegi repede care sunt constrângerile pe care le ai și care sunt marjele tale de acțiune și direcțile posibile. E un exercițiu pe care în calitatea de primar general l-am făcut de câteva ori pe chestiuni pe care nu aveam o competență specifică înainte.

O să fie un exercițiu și o să fie niște cunoștințe specifice, dar cred că am capacitatea de a rezolva orice fel de problemă administrativă, așa cum am făcut-o deja.”

Mircea Mîndrescu: „Ați fost la vreun curs organizat de Statul Major al Apărării?”

Nicușor Dan: „Nu știam despre asta. Nu mi-a zis nimeni.”

Mircea Mîndrescu: „Care credeți că ar putea fi problema apărării naționale la nivelul cetățenilor Bucureștiului?”

Nicușor Dan: „Avem un director foarte competent pe chestiuni de siguranța populației și am interacționat relativ puțin cu el. A venit la mine să-mi spună că tot sistemul de alarmare nu funcționează și atunci m-am dus în Consiliu și am alocat banii pentru acest sistem. Nu am fost la niciun centru militar din București, în schimb mă uit mereu la buget când alocăm bani.”

Mircea Mîndrescu: „Care ar fi periodicitatea întâlnirilor dintre președinte, șeful Apărării și alte servicii, departamente, implicați în acest domeniu?”

Nicușor Dan: „Cred că e important ca președintele să fie informat, să înțeleagă de la specialiști chestiuni de sinteză pe evoluția războiului, trebuie să fie informat de preocupările aliaților noștri față de același subiect și cred că trebuie să comunice într-un limbaj foarte accesibil populației elementele esențiale, pentru că modul în care România s-a raportat la războiul din Ucraina a fost unul corect, dar tocmai prin faptul că autoritățile nu au precizat de ce e important să sprijinim Ucraina s-a lăsat spațiu pentru ca toate mesajele conspiraționiste să prindă teren în rândul populației.”

„Pentru imaginea României nu face bine ca președintele să fie suspendat”

Întrebare Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „Credeți că face un bine Klaus Iohannis să rămână la Palatul Cotroceni?”

Nicușor Dan: „Când faci politică te evaluează cetățenii. Și pe domnul Iohannis l-au evaluat cetățenii indirect la aceste alegeri. Scorul mic pe care l-au luat domnul Ciucă și PNL sunt indirect o evaluare a activității lui Klaus Iohannis . Nu cred că mai e ceva de spus.

Klaus Iohannis este șeful CSAT-ului și anularea alegerilor prezidențiale este un lucru, chiar dacă poate necesar, dar faptul că am ajuns o democrație în Europa, în NATO să anulăm niște alegeri are o cauză în funcționarea instituțiilor conduse de Iohannis. Mi se pare că să mai rămână sau nu până pe 18 mai nu e o chestiune de mare importanță.

Nu știu dacă pentru suspendare ajunge un vot al majorității din Parlament, dar cred că pentru imaginea României nu face bine să fie suspendat președintele. Cu un președinte care este în contact operativ cu partenerii noștri pe chestiuni sensibile de securitate sunt mai mari șanse ca în cele din urmă și mult prea târziu Iohannis să lămurească anularea alegerilor care așa de necesară pentru societatea noastră decât un președinte interimar.

Este important ca noi să lămurim anularea alegerilor cu un timp rezonabil înainte de campania electorală.”

Mihai Gâdea: „Elena Lasconi a declarat că nu este convinsă că înțelege candidatura lui Nicușor Dan și că ăsta e unul dintre motivele pentru care vrea să se întâlnească cu primarul Capitalei, subliniind că nu a auzit niciun plan al acestuia pentru țară în calitate de viitor președinte. A mai spus că va candida în continuare la prezidențiale. Cum îi răspundeți?”

Nicușor Dan: „Am convenit să ne întâlnim și o vom face. Vom discuta despre situația din România, sunt convinsă că este la fel de îngrijorată ca și mine de situația prin care trece România, că încearcă să găsească cele mai bune soluții și ce o să iasă din întâlnire nu știu, dar sunt convins de buna credință a amândurora.”

Întrebare David, București: „Cum are de gând să încurajeze sportul în tânăra generație?”

Nicușor Dan: „Întrebarea are două răspunsuri. Dacă nu câștig și rămân primar deja avem acest proiect și e unul dintre cele mai importante 20 cu care am mers în campanie – „Sport în școală”. Sunt optimist că vom aloca banii. Președintele nu are atribuții executive, însă și corelat cu creșterea consumului de droguri, și cu valorile sociale pe care sportul le promovează, sportul e extrem de important.

Este rolul președintelui să găsească specialiștii, consultanții care să-i spună care sunt cele mai bune metode prin care state au rezolvat sau promovat sportul și președintele va merge la Guvern, unde va spune ce program propune”.

Întrebare Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: „Credeți că România, ținând cont de relațiile privilegiate cu Israelul și că Benjamin Netanyahu conduce guvernul unei țări care e o putere nucleară ne-am permite să-l arestăm?”

Nicușor Dan: „Respectarea unui angajament internațional al României, ca membru al Curții Penale Internaționale, prevalează, mai degrabă. N-am spus că l-aș aresta. În ipoteza în care președintele și premierul ar avea o poziție diferită pe acest subiect, nu se va întâmpla ca ei să le exprime simultan în spațiul public.

În orice chestiune de politică externă a statului român va exista o coerență între președinte și premier.”

Întrebare Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: „Dacă vă întâlniți cu Donald Trump și vă întreabă cu ce ați vrea să vă ajute ce i-ați spune?”

Nicușor Dan: „Nu pot să vă dau răspunsul acum. O discuție de acest fel se pregătește cu experți, pe mai multe dosare și decizia aparține, după toate consultările astea, președintelui și lista de priorități e cea cu care se duce președintele la această întâlnire. Cred că România ar trebui să obțină de la SUA o prezență economică mult superioară celei de acum.”

Întrebare Remus Pricopie, rector SNSPA: „Cât de bine stăpâniți agenda internațională? Alegeți două subiecte pe care le considerați importante acum și încercați să le prezentați, ca să vedem modul în care ați acționa pe o temă de relații internaționale, dacă ați câștiga alegerile.”

Nicușor Dan: „Cunosc subiectul politicii externe la nivelul unei persoane care se informează așa cum se informează pe alte subiecte, fără să se fi procupat vreodată la modul serios. Dacă ne vom reîntâlni peste o lună și jumătate, două, fiți sigur că voi stăpâni acest domeniu.

Războiul din Ucraina e un subiect foarte important și, de asemenea, remodelarea relațiilor internaționale din perspectivă economică pe care administrația Trump încearcă să o facă este un subiect extrem de important.

Trump este în momentul acesta într-o fază de prenegociere, în care în spațiul public aruncă niște elemente care să-l ajute în negocierea adevărată, așa cum o face și cu Canalul Panama și cu alte subiecte de politică externă.

Este o schimbare de paradigmă în politica externă americană la care am văzut o neliniște în cancelariile din Europa Occidentală, dar pentru moment nu înțelegem care e propunerea concretă a SUA și o să avem aceste elemente în următoarele două luni.”

Întrebare Andreea Sava, jurnalist Antena 3 CNN: „Veți continua să fiți prieten cu Matei Păun? Se va mai implica și în celelalte campanii ale dvs.?”

Nicușor Dan: „Matei Păun a condus campania USB-ului și ulterior a USR-ului din 2016. Nu a avut o implicare în campania din 2020, pentru că atunci am fost sprijinit de PNL și USR Plus de atunci. M-am consultat cu el în campania din 2024 și cam atât. Nu a fost finanțator al campaniei electorale”.

Întrebare Andreea Sava, jurnalist Antena 3 CNN: „Cum vă raportați la o declarație făcută chiar acum două zile de Trump, când spunea că va deveni o politică a guvernului SUA să nu existe decât două genuri, bărbat și femeie?”

Nicușor Dan: „În cadrul legislativ normativ din România ăsta e un articol din Codul Civil și cred că discuția e închisă. Cred că asta e o dezbatere legitimă pe care o societate trebuie să o aibă și cred că cu cât politicul interferează mai puțin cu asta, cu atât mai bine și dacă dezbaterea asta, noi, ca societate, vom decide să o avem, trebuie să o facem cât mai rațională cu putință. E rolul președintelui de a elimina aceste exagerări, astfel încât societatea să aibă un dialog rezonabil pe o problemă importantă.

Există definiția familiei în Codul Civil, ăsta e cadrul în care lucrăm, dacă problema asta apare în societate este rolul președintelui să o medieze cât mai bine.”

Întrebare Mircea Badea, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați votat la referendumul pentru familia tradițională?”

Nicușor Dan: „Da. Așa cum am declarat atunci și mențin, am votat și nu am spus cum am votat”.

„Președintele trebuie să identifice în societate expertiza”

Întrebare Liliana, Târgu Mureș: „Care e echipa dvs. cu care credeți că vă veți onora promisiunile premergătoare alegerilor, având în vedere scandalurile care au zguduit USR-ul?”

Nicușor Dan: „Eu am plecat din USR pe 1 iunie 2017. Au fost câteva scandaluri și cât eram eu acolo, dar e mult de atunci. Ce e important și unul dintre lucrurile esențiale pentru președinte e să identifice în societate expertiza care să-l ajute să defineasă direcții de dezvoltare. Deci, dacă ne uităm la Sănătate, noi toți, primari, minister, de vreo 20 de ani, de când și avem bani, tot alocăm bani, dar nu știm unde vrem să ajungem peste 10 ani și nu există reflexul în multe ministere sau instituții ale statului să ne ducem la acei experți validați de piață care știu să ne ajute să rezolvăm problemele. Și România are experți.

Nu vă pot da nume de oameni care ar putea face parte din echipa mea. Am anunțat de-abia de o lună candidatura”.

Întrebare Sara, studentă SNSPA: „Cum răspundeți celor care se întreabă dacă experiența actuală vă califică pentru a conduce o țară întreagă, având în vedere criticile legate de criza termoficării, traficului din București și întârzierile în proiecte de infrastructură?”

Nicușor Dan: „E foarte simplu. Cred că trebuie să ne uităm la oameni. Dacă ei au votat continuarea acestui mandat înseamnă că sunt mulțumiți. Dacă ne uităm și la sondaje vom vedea unele din 2020 în care dacă îi întrebai de direcția orașului dacă e bună, 30% spuneau că da, iar acum sunt 60%. E un oraș cu mari probleme, care s-au acumulat din lipsa finanțării, din multe motive, dar ăsta e răspunsul. Am stabilizat orașul și i-am dat o direcție pe care oamenii au văzut-o.”

Întrebare Mircea Badea, jurnalist Antena 3 CNN: „Dacă veți câștiga alegerile, cui ne lăsați pe noi, bucureștenii?”

Nicușor Dan: „Cu mine președinte, primarul Bucureștiului nu o să mai aibă problema cu rechinii imobiliari, de exemplu. E un complex de factori și instituții care a favorizat acest fenomen. Primarul a fost destul de mic în acest context. Aceste instituții nu sunt subordonate președintelui, există o implicare a președintelui în procesul de justiție.”

Întrebare Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice: „Aveți simpatii pentru Putin? Primiți informații din interiorul Serviciilor Secrete? Așteptați un mesaj de confirmare de la Trump?”

Nicușor Dan: „Antisistemul se mai și dovedește. Dacă ești așa mai protestezi, te mai bagă Jandarmeria în dubă, mai dai statul în judecată. Singura posibilitate pentru România acum e menținerea în cadrul euroatlantic, deci nu se pune problema de Putin.

În ceea ce privește a doua întrebare, nu, nu primesc informații.

Administrația americană e una serioasă, care are o evaluare realistă a ce se întâmplă în România. Haideți să nu vindem pielea ursului din pădure”.

Întrebare Radu, Sibiu: „Cum veți reuși să faceți ca toți cei care ar putea să vă voteze din zona simpatizanților USR și a celor, eventual, antisistem să vă acorde votul de încredere în următoarele alegeri?”

Nicușor Dan: „Eu nu fac o campanie pentru simpatizanții USR, ci pentru toată lumea. Când am anunțat candidatura am și spus că m-aș bucura să am sprijinul partidelor pro-occidentale. Suntem cu toții oameni maturi, politicieni, ne prezentăm în fața oamenilor spunând că vrem să le rezolvăm problemele. O să ne uităm la sondaje, opiniile pe care le au oamenii despre candidaturile noastre și vom lua decizia corectă”.

Întrebare Claudiu, Vaslui: „Credeți că puteți ajunge președintele României fără să aveți suportul politic al unui partid?”

Nicușor Dan: „Răspunsul meu este da, cred, altel nu m-aș fi înscris în această competiție, dar asta nu înseamnă că eu voi anticipa ce vor decide românii. În fața românilor ne vom prezenta noi, politicienii, cei care aspirăm la această poziție, vom spune fiecare despre noi ce am făcut, ce vrem să facem, și decizia le aparține. Dar da, cred că în acest context, cineva ca mine poate să câștige.”

Întrebare Sebastian, student SNSPA: „Care sunt motivele pentru care ați decis să participați la alegerile prezidențiale și ce le transmiteți bucureștenilor care v-au votat să fiți primar pentru al doilea mandat?”

Nicușor Dan: „Nu trebuie să ne uităm la persoană, ci la problemă. România are o mare problemă acum. Într-o Românie cu un președinte Călin Georgescu nu mai contează cine e primarul Bucureștiului. În acest moment al României, în care există o neîncredere în întreaga clasă politică, cred că opțiunile pentru cine să fie președinte sunt relativ restrânse și ăsta e motivul pentru care am făcut asta. Suntem în democrație, bineînțeles, și e bine să urmeze o competiție democratică, în care fiecare dintre candidați să vină și să spună ce a făcut, care e proiectul lui pentru România.”

„Mă identific ca un realist și cred că și ăsta e unul din motivele pentru care am făcut pasul ăsta. Cred că România are niște probleme serioase, așa cum a avut și Bucureștiul când am venit eu primar. Și am reușit dintr-o situație foarte dificilă să duc Bucureștiul într-o zonă de stabilitate. Cred că acum, în această criză severă, contează mai puțin doctrinele, ci realist pe bugete, politici publice, pe a aduce din afară expertize pe multe lucruri”, a mai spus Nicușor Dan.

„În campania pe care a făcut-o el a identificat niște probleme reale ale societății, corupția, un clivaj între o Românie tradițională și un limbaj al elitelor care nu se suprapune peste această trăire. Campania lui s-a suprapus cu nemulțumirile oamenilor. După a exploatat în mod total nejustificat frica de război. Peste asta s-a suprapus un mesaj total perfid – „Vrem pace”. Toată lumea vrea pace, dar când vecinului tău îi arde casa reacția ta firească e să o protejezi pe a ta și nu să ieși să zici „Mie nu-mi place focul”. Ăsta e răspunsul lui Georgescu la războiul din Ucraina, care e total nepotrivit. În ceea ce privește soluțiile pentru România sunt și ele total nepotrivite pentru moment. Toată instabilitatea pe care o propagă nu poate să ducă decât la o cădere uriașă economică a României”, a declarat Nicușor Dan.

„România trăiește o criză. Este pe două paliere – de funcționare a instituțiilor, corelată cu justiție și corupție și una e lipsa unei direcții a României pe diferite domenii esențiale. Am competența să răspund la aceste probleme.

Am avut un competitor electoral, Călin Georgescu, care a declarat că nu a cheltuit niciun ban și s-a dovedit că au fost plătiți niște oameni cu câteva sute de mii de euro ca să îi facă campanie. Experții spun că a fost mai multe, dar asta e campania electorală, ea se suprapune pe un fond de uriașă nemulțumire a oamenilor față de cum funcționează statul. Asta e criza majoră în care noi ne găsim acum.

Există un raport al Serviciului de Informații al R. Moldova despre influența Rusiei în Moldova și în procesul electoral. Acolo sunt elemente concrete. La noi nu le găsim și ar trebui, pentru ca oamenii să fie convinși că a fost o influență a Rusiei în România. Pentru ca oamenii să fie convinși că decizia de anulare a alegerilor a fost corectă trebuie să apară probe suplimentare”, a explicat Nicușor Dan.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: