Skip to content
Alegeri locale 2020

Nicuşor Dan, la „Dosar de Politician”, contrazice USR: Poliția Locală nu poate fi desființată

Inquam Photo/Octav Ganea

Nicușor Dan, candidatul Dreptei la Primăria Capitalei, a declarat, marți seară, la emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la B1 TV, că Poliția Locală nu poate fi desființată, pentru că există o lege care prevede o serie de atribuții pe care o structură de acest gen trebuie să le asigure, precum ordinea publică, protecția mediului și disciplina în construcții pe raza sectorului.

Întrebat de Silviu Mănăstire dacă se simte în siguranță în Capitală, Nicușor Dan a răspuns: „Mă simt în siguranță, însă pentru o mamă cu un copil sau pentru un copil care se duce la școală sentimentul nu este deloc același. Foarte, foarte pe scurt, și Poliția națională, și Poliția Locală – și Poliția Locală e mai importantă, pentru că ea are un rol comunitar – s-au retras din stradă. Asta este pe scurt ce s-a întâmplat”.

Întrebat de ce crede că s-a întâmplat acest lucru, candidatul independent susținut de PNL și USR-PLUS la Primăria Capitalei a răspuns: „Din comoditate și pentru că nimeni nu a avut voința politică să impună ca ei să își facă această atribuție de ordine publică, și atunci normal că dacă lași un om descoperit, clanurile și tot felul de fenomene infracționale mai mărunte progresează. Simplu, ocupă spațiul pe care trebuia să îl ocupe Poliția Locală mai mult și (n.r. – cea) națională mai puțin”.

Marți seară, Liviu Vasilescu a demisionat din funcția de inspector general al Poliției Române, iar Eduard Mirițescu este cel care va exercita comanda temporară a instituției.

Problema este că ei nu sunt și nici șefii lor politici nu au obiective clare. Vorbim strict de ordine publică, Poliția Locală are și celelalte atribuții, pe care le știm cu toții, protecția mediului, construcții șamd. Primul lucru pe care un șef politic al Poliției Locale trebuie să îl aibă în față este să ceară subordonaților lui care este harta fenomenului infracțional din sector, respectiv din localitatea respectivă – vorbim aici de școli, vorbim de cartiere, vorbim de transportul în comun – și să aloce resurse pe fiecare din aceste zone.

E un management foarte simplu, pe care, din păcate, Poliția Locală nu îl face în București. Avem foarte, foarte mulți oameni care fac poliție locală din birou, mult mai mult decât ar fi cazul, iar cei care fac pe teren îi vedem cu toții cum stau cu mașinile la colț de intersecție sau la intrarea în parc și nu fac nimic. Nu mai spun, vedem exemplul cel mai elocvent pentru orice bucureștean, simbioza dintre Poliția Locală a Primăriei Capitalei și taximetriștii care fac preț la Centrul Vechi”, a adăugat Nicușor Dan.

Referitor la mesajul lui Clotilde Armand, care a anunțat că va desființa Poliția Locală dacă devine primar al Sectorului 1, Nicușor Dan a explicat: „Nu poți să desființezi Poliția Locală, pentru că există o lege (n.r. – Legea nr.) 155, care prevede niște atribuții pe care Poliția Locală trebuie să le asigure. Cum am spus, protecția mediului, disciplina în construcții pe tot ce înseamnă acte sau, în fine, construcții care sunt pe raza sectorului, dacă e vorba de Poliția Capitalei, zona de taximetrie și în orice caz ordinea publică. Nu poți să o desființezi”.

1 comentariu la “Nicuşor Dan, la „Dosar de Politician”, contrazice USR: Poliția Locală nu poate fi desființată

  1. Desfiintati Politia Locala și în maxim o saptamana vom fi îngropați în gunoaie ,ne vom da în cap pt un loc de parcare și vom avea mașini staționate și pe spațiul verde din vârful sensului giratoriu.Când nu ai nici un program electoral vi cu mizerii de genul ăsta ,asta face Clotilde Armand încercând sa câștige capital de imagine. Sa înțeleg ca simpla interceptare și legitimare cu mențiunea de respectare a ordinii publice în accepțiunea doamnei se numește filaj?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *