Skip to content
Politică

Nicușor Dan, la „Dosar de Politician”: Estimarea mea e că datoria totală a Primăriei Capitalei e de patru miliarde de lei

Nicușor Dan, Primarul General ales al Capitalei, a declarat miercuri seară în emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV, că estimează la patru miliarde de lei gaura din bugetul Primăriei Bucureşti.

Candidatul Dreptei la alegerile locale din 27 septembrie a făcut o amplă prezentare a planurilor sale pentru București, odată ce își va începe mandatul. Referitor la problema termoficării în București, Nicuşor Dan consideră că Termoenergetica are 450-500 milioane lei datorie către ELCEN, acumulată într-o perioadă de un an și trei luni, de când s-a înființat: „Practic, subvenția nu s-a plătit. Am fost la Ministerul de Finanțe, dar acolo nu era situația financiară completă, căci Primăria are datorii și către operatori economici. Către stat, PMB are datorii de aproape un miliard de lei. Estimarea mea e că datoria totală e de patru miliarde de lei. Foarte probabil vom putea încheia anul fără să luăm împrumut de la Ministrul de Finanțe. Discuția de acolo a fost pe fondurile europene. E nevoie de cofinanțare și nu avem suficienți bani în bugetul PMB.

Noi trebuie să refinanțăm toată datoria, dar avem nevoie de încrederea investitorilor. Vom refinanța la bănci. Problema e că avem datoriile curente. Lucrul bun e că Primăria Capitalei e mult mai puțin îndatorată față de alte primării din Europa. Multe din proiectele pe care le facem sunt pe POR și finanțarea din partea UE e de 40%. Există o discuție ca pentru proiecte importante să participe și statul român”, a explicat Dan.

1.000 de kilometri de reţele de termoficare ar trebui să intre în reabilitare

În context, noul primar ales al bucureştenilor s-a referit la fondurile europene necesare reabilitării reţelei de termoficare: „Inițial bugetul era de 180 și apoi s-a ridicat la 280, dar problema e că nu s-a semnat încă contractul, deși banii erau disponibili din 2016. Banii pot fi cheltuiți până în 2023. Rețeaua principală are 1.000 de kilometri. Pe termen mediu trebuie să schimbăm 1.000 de kilometri. Banii europeni sunt pe 250 de kilometri și trebuie să-i cheltuim până în 2023. Deci promisiunea e că acești 250 de kilometri, aleși de specialiști ca fiind cei mai vulnerabili să fie terminați până în 31 decembrie 2023″.

Întrebat cum se pot face lucrările fără a afecta traficul deja sufocant, Nicuşor Dan a spus că prioritară este recâștigarea încrederii constructorilor: „În ultimii ani, nici Primăria nu a fost serioasă și nu a plătit la termen, nici constructorii… A fost o aventură pentru constructori să lucreze cu Primăria și atunci oameni serioși au refuzat să mai lucreze cu Primăria. Trebuie să le recâștigăm încrederea. Trebuie împărțit pe loturi mici, să fie terminate repede.

E o meserie cum să faci caietul de sarcini, contractarea, cum să obligi constructorul să lucreze în trei schimburi, inclusiv în weekend. Relația cu ei trebuie bine stabilită contractual. Ca să schimbi un km de conductă nu trebuie să spargi un km de bulevard, ci să intri din casetă în casetă să scoți conducta și să o introduci pe cea modernă. N-o să fie bătând din palme, dar putem fi eficienți și oricum suntem obligați să facem acest lucru”.

Nicuşor Dan a mai spus, în context, că în această iarnă o problemă gravă în Bucureşti va fi apariţia unor avarii la reţeaua de termoficare: „Vara aceasta din motive electorale nu s-au făcut reparații. Sunt datele ELCEN. cantitata de apă suplimentară introdusă în rețea din cauza scurgerilor e de trei ori mai mare decât în 2016 – 2,2 tone de oră. Problema e că la 2,5 tone oricâtă apă ai mai băga, nu se mai poate. Deci suntem aproape de nivelul critic. Atunci vom avea foarte multe avarii peste iarna asta, e absolut clar.

Noi trebuie să pregătim intervențiile pe caeste avariii, astfel încât reparațiile să fie rapide. Suntem obligați să le face că altfel rămân blocuri întrebă fără apă caldă și căldură. Trebuie să ai stocuri de materiale, detectoare de avarii, să nu bâjbâi, trebuie să ai echipamente și echipe. Acum nu sunt suficiente echipamente. Vor fi mai multe avarii decât Termoenergetica poate să suporte. Trebuie atunci să faci în regim de urgență contracte cu niște firme, așa încât și toate să intervină cât mai repede la avarii„.

Metroul de suprafață, în fruntea agendei cu priorităţi a noului edil

Potrivit acestuia, unul dintre proiectele prioritare ale mandatului său în următorii patru ani este cel al metroului de suprafață: „Un proiect e metroul de suprafață, care trebuie făcut în colaborare cu Ministerul Transporturilor. E un proiect la 5-600 de milioane de euro. Din fericire, aici titularul de proiect e Ministerul Transporturilor, că el are infrastructura. Va fi operat de Primăria Capitalei, prin aceste mici trenuri. Deci Primăria va plăti CFR mentenanța infrastructurii. Primăria va fi un fel de operator care va folosi infrastructura CFR. Va fi conectat cu STB-ul Capitalei și cu metroul care e al Ministerului Transporturilor. Va exista o cartelă unică. Linia de tren nu se va intersecta cu șoselele, deci nu va sta la semafor. Îl vom avea până la sfârșitul mandatului”.

Nicuşor Dan s-a referit şi la rețeaua de tramvaie: „În București avem o infrastructură de tramvai care e largă – 150 de kilometri. Din aceștia, circa 100 au fost reabilitați în mandatele Videanu și Băsescu. Mai avem 50 de kilometri de reabilitat. Pe tramvaie avem cele 100 cu lunga poveste de Astra Arad, care o să vină până la urmă, finanțați în mare parte din bani europeni. o să vină. Avem un parc de tramvaie cu 460 din care circulă vreo 250, iar restul trebuie să le facem să mai meargă un număr de ani. nu am informațiile complete. Un tramvai e foarte scump, cele de la Arad sunt cam un 1,5 milioane de euro. Deci nu e ieftin un tramvai nou. E și posibilitatea de a cumpăra la mâna a doua până le luăm pe cele noi. Din nou, să reabilitezi o linie de tramvai te duce la 6 – 7 milioane de euro per kilometru. Asta e obligație, că noi am luat bani europeni pentru tramvaie. Dacă nu facem șinele de tramvai, va trebui să dăm înapoi banii europeni„.

Fără stimulent financiar pentru donatorii de plasmă COVID

Totuşi, Nicuşor Dan a reiterat intenţia de a anula acordarea subvenției anunțată de primarul în funcţoe Gabriela Firea pentru cei care s-a vindecat de COVID-19 și donează plasmă: „Nu. Vă spun foarte clar. Că primul lucru pe care-l spun când depun jurământul e că respect legea. Și acel proiect e ilegal. Am spus asta și în campanie. Există peste tot în lume o stimulare voluntară a donării de sânge, se dau tichete de masă… Nu e o afacere, ci, după ce donezi sânge, ești puțin slăbit și bonurile alea te ajută să te refaci. Chestiunea esențială pe care o spun toți voluntarii e ca donatorul să fie sincer. Adică dacă el are o boală, e prea scump să i se facă toate testele înainte să doneze. Atunci pentru donare de sânge trebuie să ia de bună ce spune donatorul. De asta trebuie ca donatorul să fie voluntar, ca el să nu fie stimulat financiar să ascundă boli pe care le poate transmite„.

Se va extinde sau nu Bucureştiul?

La această întrebare, Nicuşor Dan a răspuns că este o decizie care îmbină aspectul juridic cu cel administrativ: „Din punct de vedere practic, proiectele de care am vorbit exact de asta duc: șoseaua de centură, inelul CFR din jurul Capitalei, marile parcări conectate la transportul public. Toate înseamnă dezvoltarea Capitalei spre periferie. Primăria, în parteneriat cu proprietarii de terenuri, trebuie să meargă cu utilitățile, pentru a merge cu dezvoltarea spre periferie.

Administrativ, parte din aceste terenuri nu sunt în București. Primarul Bucureștiului, oricâtă bună voință ar avea, nu se poate implica în decizia urbanistică de dezvoltare a unui oraș din jur. Pe termen mediu și lung trebuie să existe o singură unitate administrativă care să aibă o strategie unitară asupra dezvoltării urbane„, a explicat noul primar ales al Capitalei.

Fără Târg de Crăciun în sezonul 2020

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, susține că este foarte puțin probabil să mai avem Târg de Crăciun sau de Paște în Capitală, din cauza situației financiare de la București.

Dacă ai doi copii la şcoală şi nu-ţi ajung banii, nu te duci în vacanţă în Dubai. Cam asta e ce trebuie să facem. Suntem într-o situaţie economică dificilă şi trebuie să direcţionăm banii acolo unde sunt urgenţele. Prntre urgenţele Capitalei se află poluarea, termoficarea şi a arătat că este posibil să existe târguri private. E posibil să avem târguri private. Dar să alocăm bani din partea Primăriei pentru astfel de evenimente, foarte puţin probabil”, a mai declarat Nicuşor Dan în emisiunea „Dosar de Politician”.

„Vreau să fiu primarul tuturor bucureștenilor”

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va susţine categoriile vulnerabile din Bucureşti, în primul rând prin asigurarea şansei la educaţie a copiilor care provin din familii defavorizate din punct de vedere financiar, întrucât aceasta este principala problemă pe care au semnalat-o cei din aceste categorii.

El a arătat că în ultimii 15 ani a discutat cu foarte mulţi din categoriile defavorizate şi spune că principala problemă pe care aceştia au reclamat-o este lipsa accesului la educaţie pentru copii. ”Asta o să fie prima mea preocupare în domeniul social, ca copiii care provin din familii defavorizate să aibă acces la un proces educaţional corect, cei care au avut sincope în procesul de învăţământ să aibă pregătire suplimentară, ca infrastructura şcoală în aceste zone să fie la nivelul infrastructurii din alte zone ale Bucureştiului”, a mai afirmat politicianul.

Nicuşor Dan a avut şi un mesaj pentru bucureştenii care nu l-au votat la scrutinul din 27 septembrie: „Eu vreau să fiu primarul tuturor bucureștenilor și asta e obligația mea legală. Îi invit pe acești oameni să se informeze. A fost o presiune mediatică foarte mare pe ei, în care s-au spus multe neadevăruri, că voi tăia subvențiile sau ajutorul pentru persoanele cu dizabilități, lucruri care nu sunt adevărate. Suntem într-o capitală europeană, în 2020, trebuie să asigurăm protecție socială pentru cei vulenrabili„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *