Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Nicușor Dan, mai mult în echipa PNL decât în cea USR-PLUS. Tăcerea din jurul lui Dan Barna și Dacian Cioloș

Inquam Photos / Octav Ganea

De când a obținut sprijinul PNL pentru Primăria București, Nicușor Dan a fost văzut mai mult în echipa lui Ludovic Orban decât în jurul lui Dan Barna sau Dacian Cioloș. Liderii USR-PLUS au stabilit doar o alianță cu PNL, prin care și-au impus apropiații în campania electorală, dar nu au lansat un mesaj puternic pentru susținerea lui Nicușor Dan. Se vede că niciunul n-a digerat faptul că PNL l-a refuzat pe Vlad Voiculescu. 

Ludovic Orban și PNL par a fi cei care îi oferă cea mai mare susținere și expunere lui Nicușor Dan. Pe 6 iunie 2020, premierul nu a ezitat să se întâlnească cu candidatul la Primăria București. Cei doi au fost văzuți împreună la o bere în Centru Vechi din capitală. Ceea ce arată că între ei este o colaborare foarte strânsă. Nicușor Dan a devenit soluția PNL pentru Primăria București și Ludovic Orban are nevoie de o victorie pentru a le demonstra colegilor din partid că a mizat pe candidatul cu cele mai mari șanse. O înfrângere pentru candidat, va fi o înfrângere și pentru premier, care ar putea deconta inclusiv în interiorul partidului. 

" "

Candidatul PNL-USR-PLUS pentru Primăria București a fost și la o întâlnire cu Marcel Boloș, ministrul pentru Fonduri Europene, și au discutat despre accesarea fondurilor pentru investiții în capitală. Această întâlnire este o strategie mai veche, folosită de mulți candidați, care înainte de alegeri se întâlnesc cu diferite persoane din guvern pentru a le arăta votanților că au sprijinul guvernanților, în cazul în care vor câștiga alegerile. Accesarea fondurilor europene nu depinde de culoarea politică a ministerului sau a guvernului, ci doar de depunerea proiectului. Comisia Europeană nu e controlată de vreun partid. În același timp, această întâlnire reflectă și o promisiune ascunsă – în caz că va ajunge Nicușor Dan primar, atunci Bucureștiul va beneficia de mai multe fonduri europene. Cât vor crede cetățenii în astfel de strategii, vom afla în ziua alegerilor. 

Nicușor Dan și Marcel Boloș, sursa: Facebook

Candidatul PNL-USR-PLUS a participat inclusiv la ședințele din PNL, pentru a susține candidații la primăriile de sector. Zeci de membri PNL Sector 2 s-au adunat la ședința la care urma să fie prezentat Radu Mihaiu, candidatul alianței la primărie. Nicușor Dan a fost și el prezent, însă Mihaiu n-a mai apărut la acea ședință și acest lucru i-a dezamăgit pe membrii PNL. 

Nicușor Dan se bucură și de sprijinul direct al lui Ciprian Ciucu, care n-a ezitat să scrie pe Facebook un mesaj de susținere pentru acesta: „În aceste alegeri din București este pentru prima dată când avem cu adevărat șansă! Imaginați-vă că Nicușor Dan va fi primarul Capitalei! Vlad va fi viceprimar.” Semn că în PNL sunt mulți politicieni care se mobilizează pentru candidatura lui Dan, în timp ce în tabăra USR-PLUS este liniște și Dan Barna și Dacian Cioloș se concentrează pe primăriile de sector. Numai că mulți candidați la primăriile de sector vor lua voturi tocmai pe spatele lui Nicușor Dan și a notorietății acestuia. În acest sens, Nicușor Dan a mers în weekend la lansarea candidaturii Simonei Spătaru, candidată impusă de PLUS în Sectorul 4. Dacă Nicușor Dan nu era prezent acolo, nimeni nu ar fi vorbit despre acest eveniment. 

Inclusiv pentru grafica de afiș și online, Nicușor Dan a preluat o nuanță de galben și nu are niciun element grafic care să reprezinte USR-PLUS. Chiar dacă se consideră candidat independent și nu vrea să pună sigla vreunui partid, Nicușor Dan afirmă că este „candidatul dreptei”. Partidul de dreapta cel mai bine văzut rămâne PNL, pe scena politică națională. Chiar și această divizare stânga-dreapta (deși PSD n-a fost niciodată de stânga), îl face pe Nicușor Dan candidatul PNL, mai mult decât USR-PLUS. 

Dan Barna și Dacian Cioloș nu se implică în campania electorală a lui Nicușor Dan, iar acest lucru este vizibil. Această distanță poate fi justificată prin faptul că Nicușor Dan a refuzat să se înscrie în vreun partid. E un candidat independent, dar susținut de trei partide. Un paradox ce a mai fost văzut doar la Sorin Oprescu. 

Cert e că toate acestea arată slăbiciunile alianței din București. Nicușor Dan încearcă să le aducă la același numitor comun, dar fiecare face ce vrea și cum consideră că e mai bine pentru interesele sale. O dreaptă unită, cu candidați comuni, dar cu o campanie divizată din toate punctele de vedere. Mesaje diferite, grafică diferită, proiecte diferite. Un singur lucru îi unește – scopul lor de a o învinge pe Gabriela Firea și, implicit, PSD. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *