Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Nicușor Dan minte cu nerușinare!” Omul care a făcut plângerea la ANI respinge justificările primarului: „Aici vorbim de o infracțiune, deturnare de fonduri publice”

captura puterea știrilor

Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, este omul de la care a pornit dosarul în care primarul general Nicușor Dan este acuzat conflict de interese și abuz în serviciu. Pânișoară a sesizat Agenția Națională de Integritate (ANI) în noiembrie anul trecut, iar după o investigație a inspectorilor ANI a fost sesizat Parchetul General. Invitat la „Puterea Știrilor”, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului a explicat faptele de care s-ar face vinovat edilul și a respins categoric justificările acestuia. „Minte cu nerușinare!”, a spus Alexandru Pânișoară despre Nicușor Dan.

”Practic, ceea ce a ieșit astăzi legat de povestea cu ANI este doar un vârf de iceberg, pentru că din spate sunt multe alte probleme sesizate Parchetului și altor instituții competente.

Sesizarea este foarte simplă. Nicușor Dan, în calitate de primar, după ce a disipat de la mai multe instituții subordonate directorii, până să vină noi directori pe baza unui concurs, a exercitat această funcție de director concomitent cu cea de primar, fiind în perspectiva legii o stare de incompatibilitate. De asemenea, a alocat niște resurse de bani pe care în calitate de director i-a solicitat, iar în calitate de primar i-a alocat.

Iar în al doilea rând, vorbim de vestitele amenzi, sunt peste 300.000 de lei în amenzi care se dau pe persoană fizică conform prevederilor legale și pe care domnia sa le-a plătit din contul municipiului București. Am înțeles că a ieșit cu o declarație de presă în care spune că instanța i-a dat dreptate, dar eu am căutat pe portalul instanței, la Judecătoria Sectorului 5, toate dosarele înregistrate prin care a contestat aceste procese verbale și toate până acum au fost soluționate cu respingerea cererii ca neîntemeiată.

Minte cu nerușinare, avem pe portalul instanței, sunt publice toate aceste soluții și toate sunt de respingere ca neîntemeiată a contestației făcute de persoana Nicușor Dan. Și este și normal să fie așa, în lege este scris că amenda nu se dă instituției, ci se dă persoanei fizice.

În acest sens, am sesizat și Curtea de Conturi, aici vorbim de o infracțiune, se numește deturnare de fonduri publice”, a declarat președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, Alexandru Pânișoară, la Puterea Știrilor.

Acuzațiile ANI

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General deoarece Nicușor Dan, primarul Capitalei, s-a aflat în conflict de interese. ANI afirmă că Nicușor Dan a exercitat funcții de conducere și în alte patru instituții, fără a avea mandat de reprezentare.

”În perioada exercitării mandatului de primar general, DAN NICUȘOR DANIEL a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), DAN NICUȘOR DANIEL a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003.

SESIZARE PARCHET – Abuz în serviciu și Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către DAN NICUȘOR DANIEL a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:

– amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice DAN NICUȘOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru DAN NICUȘOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;

– în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

SESIZAREA INSTITUȚIEI PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general DAN NICUȘOR DANIEL a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

SESIZAREA CURȚII DE CONTURI A ROMÂNIEI cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui DAN NICUȘOR DANIEL în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.”, se arată într-un comunicat ANI.

Reacția primarului general

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că va ataca în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. El susţine că i se impută două fapte prin interpretarea „eronată” a legii.

„Voi ataca în instanţă în termenul legal raportul Agenţiei. Agenţia îmi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

Pe perioada de vacanţă a funcţiei de director al unor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat faţă de aceste instituţii atribuţiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) ‘Primarul conduce instituţiile publice de interes local, precum şi serviciile publice de interes local’, fără a ocupa funcţia de director în aceste instituţii şi fără a fi retribuit”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Referitor la sancţiunea Inspectoratului de Stat în Construcţii, primarul precizează că aceasta „a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului Bucureşti, nu persoanei fizice Nicuşor Dan, fapt confirmat de instanţă”.

Nicuşor Dan a cerut ANI să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia a întocmit raportul.

 

 

1 comentariu la “„Nicușor Dan minte cu nerușinare!” Omul care a făcut plângerea la ANI respinge justificările primarului: „Aici vorbim de o infracțiune, deturnare de fonduri publice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *