Skip to content
Politică

Nicușor Dan nu se mai ascunde: face guvern cu PNL, dacă-i cere Cioloș EXCLUSIV

psnews.ro

Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați România (USR), nu se mai ascunde: partidul pe care îl conduce va face guvern cu PNL, dacă acest lucru va fi solicitat de către Dacian Cioloș, în eventualitatea în care acesta va forma un nou cabinet după alegerile parlamentare din decembrie.

Ideea a fost exprimată, joi, într-o declarație oferită pentru PSnews.ro.

Chiar dacă, inițial, liderul USR a exprimat idei generale, la insistențele noastre, el a recunoscut că nu ar refuza o guvernare alături de PNL (în cazul în care viitorul premier agreat de către USR va cere acest lucru), dar a ținut să precizeze, în repetate rânduri, că această guvernare nu va lua forma unei coaliții.

„În primul rând, n-o să facem alianță, adică tipul acela de alianță în care mai multe partide se reunesc, spun: «Avem un protocol de alianță și cu protocolul ăsta împărțim miniștri, secretari de stat, prefecți, deconcentrate». Nu o să facem asta. În schimb, vrem să intrăm în Parlament și vrem ca de mandatele noastre să depindă formarea guvernului, tocmai pentru a influența actul de guvernare”, a început Dan explicațiile.

În acest punct, i-am prezentat o ipoteză concretă lui Nicușor Dan: aceea în care noul premier (agreat de către USR) le va solicita lui și colegilor partid să intre într-un guvern în care același prim-ministru dorește și PNL. Pus în fața acestui scenariu, consilierul general a recunoscut că nu l-ar refuza pe șeful Guvernului.

„Este posibilă o situație în care un același premier să fie susținut și de noi, și de PNL, și de – eventual – alții. Această variantă este posibilă, însă fără ca noi să facem o alianță. Și atunci ce vrem noi este să negociem numai cu președintele (în prima fază) și cu premierul desemnat (în a doua fază), să includem în programul de guvernare puncte importante din programul nostru (de exemplu, chestiuni legate de întregul sistem de achiziții publice), să avem (dacă guvernul depinde de mandatele noastre) să avem un instrument de presiune pe guvern (amenințarea cu retragerea sprijinului, dacă nu-și respectă programul de guvernare). În discuția asta, nu ne dorim în mod neapărat poziții de miniștri sau de secretari de stat; e mult mai important programul de guvernare și respectarea lui. Dacă, însă, se va întâmpla ca cei mai buni specialiști pe anumite domenii să fie la noi în partid și prim-ministrul îi invită să facă parte din Guvern, o să facem. Dar nu ne interesează să negociem pe numărul de ministere.

Ca un prim-ministru să fie  numit de către președinte, președintele trebuie să constate, în urma consultărilor, că prim-ministrul ăsta adună majoritatea voturilor din Parlament. Deci ordinea e inversă: adică, prin negocierile cu președintele, se va ajunge la situația în care un prim-ministru să aibă garanția că va fi votat de o majoritate din Parlament și există situația ca acest prim-ministru să aibă susținerea și de la USR, și de la PNL. Numai că relația cu el n-o să fie cum a fost până acum (adică o coaliție care să aibă ședințe de coaliție, în care se negociază tot felul de lucruri), ci relația noastră o să fie exclusiv cu prim-ministrul – pe programul de guvernare.

În prima etapă, o să fie clar care este majoritatea din Parlament care susține prim-ministrul și, da, e posibil, ca aceasta să fie formată și cu PNL-ul. Dar asta vreau eu să subliniez: nu o să fie o guvernare a unei coaliții, cum a fost până acum, în care responsabilitatea se împarte între parteneri. Exact asta vrem să evităm”, a sunat răspunsul lui Nicușor Dan.

În schimb, președintele USR a insistat pe susținerea viitorului executiv din Parlament.

„Nu exclud varianta unui guvern care să fie susținut în Parlament și de mandatele USR-ului, și de mandatele PNL-ului, care să aibă chiar miniștri politici PNL și miniștri politici USR – asta doar în situația în care premierul invită oameni politici de la USR. Deci nu ținem neapărat asta”, a explicat Dan.

În continuare, Nicușor Dan a argumentat de ce partidul pe care îl conduce nu se bate pentru funcții.

„Scopul nostru este cu adevărat să schimbăm modul în care se face politică. De-asta, nu ne batem pentru funcții, ci vrem să ne păstrăm, în relația asta cu premierul, posibilitatea de a îi retrage sprijinul. Deci chiar nu vrem să facem o politică precum cea de până acum, în care s-avem și noi 2 sau 5 poziții. Vrem chiar să schimbăm modalitatea de guvernare – și asta considerăm că putem s-o facem intrând în Parlament, acordând votul Guvernului, negociind programul de guvernare și amenințând cu retragerea sprijinului, dacă programul de guvernare nu este îndeplinit”, a zis consilierul general.

Solicitat să concretizeze și să spună dacă acel premier agreat de către Uniunea Salvați România poate fi Dacian Cioloș (având în vedere că el, președintele partidului, s-a pronunțat în favoarea tehnocratului venit de la Bruxelles), Nicușor Dan a dat un răspuns afirmativ.

„Am spus că noi preferăm un guvern tehnocrat și că premierul Cioloș este una dintre opțiuni. Avantajul premierului tehnocrat, într-o situație de coaliție, este că nu este subordonat șefilor politici ai unuia dintre partide, ci asigură echilibrul între partidele care susțin Guvernul”, a declarat Dan pentru PSnews.ro.

În încheiere, ca să nu mai existe niciun dubiu, am reluat scenariul premierului care vrea simultan în Guvern atât USR, cât și PNL – de data aceasta, concretizând prim-ministrul în persoana lui Dacian Cioloș.

„Scenariul ăsta nu este exclus, numai că – așa cum v-am spus – ordinea e un pic inversă: e posibil ca, la negocierile de la Cotroceni, numele Dacian Cioloș să apară și în negocierile dintre noi și Iohannis, și în negocierile dintre PNL și Iohannis, și după aceea domnul Cioloș să vină, invitat de aceste mandate care compun o majoritate”, a replicat Nicușor Dan.

1 comentariu la “Nicușor Dan nu se mai ascunde: face guvern cu PNL, dacă-i cere Cioloș EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *