Nicușor Dan, pe urmele lui Georgescu: cum își ascunde donațiile și cheltuielile electorale

Sursa foto: Nicușor Dan

Nicușor Dan calcă pe urmele lui Călin Georgescu și ascunde donațiile și cheltuielile cu campania electorală. Primarul capitalei primește milioane de lei de la oameni de afaceri, însă nu declară numele acestora, deși legislația îl obligă să o facă.

Nicușor Dan a declarat, ieri, că a cheltuit între 700.000 și 800.000 de euro în această perioadă de pre-campanie. Însă donațiile primite nu justifică o astfel de sumă și cheltuielile totale sunt mult mai mari.

„Ce pot să spun că suma pe care am cheltuit–o în această precampanie, de ordinul 700.000-800.000 de euro”, a declarat candidatul la alegerile prezidențiale.

Nicușor Dan ascunde donațiile

Nicușor Dan are un site special pentru donații, unde a strâns doar 3 milioane de lei, adică circa 600.000 de euro, cu mult mai puțin decât a cheltuit.

Donatorii pot să rămână anonimi doar dacă donează cel mult 10 salarii minime brute, adică cel mult 40.500 de lei. Donatorii cu sume mai mari de 40.500 de lei nu pot rămâne anonimi, potrivit art. 11 din Legea 334/2006 privind finanțarea campaniilor electorale.

Nicușor Dan, în declarația sa de avere, încalcă tocmai acest articol din legislație și nu publică numele persoanelor care i-au donat 660.000 de lei și 250.000 de lei. Acesta le ascunde numele și electoratul nu poate afla cine se află în spatele campaniilor electorale.

Candidatul a declarat, în urmă cu câteva zile, că a primit două donații foarte mari de la doi oameni de afaceri: una de 810.000 lei și una de 500.000 de lei. Potrivit legii, o persoană fizică poate dona, într-un singur an, doar „200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv”. Ținând cont că la 1 ianuarie 2025 salariul minim era de 4.050 lei brut, Nicușor Dan nu poate primi mai mult de 810.000 lei. Iar aceeași persoană nu mai poate face alte donații către politicieni sau partide.

Dar primarul capitalei nu precizează nici de această dată cine sunt acești oameni de afaceri atât de bogați. Pentru că poate fi vorba de prietenul său Matei Păun, care are legături cu Rusia, și atunci situația campaniei electorale se poate complica foarte mult.

„Pentru moment suntem la 2,7 milioane lei, 540.000 de euro, şi mai avem o donaţie de 500.000 de lei şi o donaţie de 810.000 lei de la doi oameni de afaceri”, spunea primarul, în urmă cu câteva zile.

Legea 334/2006 îl obligă pe candidat să facă publice numele donatorilor, însă așa cum vedem în declarația de avere, acesta continua să acopere numele donatorilor. Vorbește despre „România onestă”, însă el e primul care își ascunde donațiile, după ce timp de 4 ani și-a ascuns conturile bancare.

CITIȚI ȘI: Nicușor Dan și-a mărit salariul cu 7.000 lei în 4 ani și a ascuns conturile bancare

Câte cheltuieli electorale nu declară

„Suma pe care am cheltuit-o pentru tot online-ul este de ordinul de 500.000 de euro până în campanie. Între campanii am reușit să atragem niște donații”, a declarat Nicușor Dan.

Doar publicitatea online este 500.000 de euro, iar la aceasta se mai adaugă alți 200.000 de euro pentru panourile electorale, după cum a declarat. Doar cu aceste două cheltuieli reprezintă 700.000 de euro. Dar Nicușor Dan a avut multe alte cheltuieli: afișe electorale, flyere, mesh-uri, apariții la TV (care se plătesc), conferințe, sediul de campanie, deplasările prin țară (avioane, benzină, hoteluri, restaurante), afișe în străinătate și multe alte materiale electorale (precum vestele personalizate și alte obiecte de promovare).

Partidele plătesc zeci de milioane de lei pentru promovarea la televiziuni. Nicușor Dan a făcut turul televiziunilor în ultimele luni și este greu de crezut că a beneficiat de această publicitate în mod gratuit.

Dacă adunăm toate aceste cheltuieli pe care candidatul nu le declară, suma totală este mult mai mare decât acei 800.000 de euro declarați. De asemenea, Nicușor Dan a închiriat mai multe mini-camioane cu care își face campanie în marile capitale ale lumii: Roma, Paris, New York, Berlin, Londra, Madrid, Bruxelles. Cât costă închirierea acestor mașini, cât costă benzina/motorina, cine plătește șoferii, cât costă afișele electorale de pe mașini. Este vorba de alte cheltuieli electorale pe care primarul nu le declară. Nicușor Dan ascunde multe donații și cheltuieli electorale, amintindu-ne de campania foarte recentă a lui Călin Georgescu.

Campania electorală a lui Nicușor Dan în Paris, sursa foto: Nicușor Dan

 

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: