Președintele Nicușor Dan a vorbit, într-un interviu pentru publicația germană FAZ, despre relația României cu Republica Moldova și despre sprijinul pe care guvernul de la București îl acordă Chișinăului în contextul amenințărilor rusești.
„Ați declarat că, în anumite condiții, ați sprijini unirea Republicii Moldova cu România. Având în vedere că în Moldova nu există o majoritate în favoarea unirii, care este sensul unor astfel de afirmații?”, a întrebat jurnalistul publicației germane.
„În 1918 a avut loc o unire între România și Moldova, iar în 2018, cu ocazia centenarului acelui eveniment, Parlamentul României a adoptat o rezoluție care prevede: dacă Republica Moldova va fi pregătită pentru unire, și România va fi pregătită.
În prezent, aproximativ 35% dintre cetățenii Republicii Moldova susțin ideea unirii.
Atât timp cât o parte semnificativă a populației din țara vecină sprijină actuala formă de stat, România nu va întreprinde niciun demers. Personal, îmi doresc o unire cu Moldova, dar respect pe deplin voința cetățenilor din republica vecină”, a răspuns președintele României.
În contextul în care statele NATO s-au angajat să își crească treptat cheltuielile de apărare până la 5% din PIB, Dan a fost întrebat dacă această majorare va implica investiții din partea României în infrastructura Republicii Moldova, regiune afectată puternic de amenințările rusești.
„Suntem foarte interesați de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Aproximativ un milion de oameni de acolo dețin și cetățenia română. Îi vom sprijini pe multiple planuri. Există deja conexiuni între rețelele noastre de gaze și electricitate, iar alte proiecte de infrastructură sunt planificate pentru viitor”, a spus Nicușor Dan.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News