Skip to content
Politică

Nicușor Dan: PMB și primăriile de sector au de ordinul a 70.000 de angajați

Inquam Photos/Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţine că Primăria Generală şi instituţiile din subordinea acesteia au împreună aproximativ 35.000 de angajaţi ale căror salarii presupun un buget lunar de 60 de milioane de lei. Dan reafirmă angajamentul pe care l-a luat în campania electorală, de a desfiinţa unele dintre companiile înfiinţate în mandatul Gabrielei Firea, afirmând că şefii „politici” nu se vor regăsi în funcţii după reorganizare.

Noul primar al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a declarat la Digi 24, că Primăria Capitalei şi instituţiile şi companiile din subordinea acesteia cumulează aproximativ 35.000 de salariaţi. Astfel, sunt aproximativ 1.100 angajaţi în Primărie, 11.000 salariaţi în Serviciul de Transport Bucureşti, 3.500 de angajaţi în Termoenergetica, în celelalte companii municipale aproximativ 3.500 de persoane şi în instituţiile din subordinea câteva mii de angajaţi.

În Primăria Capitalei sunt cam 1.100 de persoane, în STB sunt 11.000 de persoane, în Termoenergetica sunt 3.500 de persoane, astea sunt date obținute azi (vineri-n.red.). În celelalte companii municipale mai sunt cam 3.500 de persoane și în instituțiile deconcentrate, inclusiv teatre, adică instituțiile din subordinea Primăriei sunt din nou câteva mii de persoane. Sunt undeva la 35.000. O să vă dau datele exacte. Sunt probabil unul dintre cei mari angajatori din România”, a spus edilul.

Conform noului edil, salariile acestora reprezintă o cheltuială de 60 de milioane de lei lunar, iar la nivelul bugetului de 4 miliarde al Capitalei cheltuiala pentru salarii se ridică la 17-18 la sută. În ceea ce priveşte angajaţii din Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector, plus instituţiile subordonate acestora, Nicuşor Dan a declarat că „probabil sunt de ordinul a 70.000”.

Nicuşor Dan a menţionat că va pune în aplicare promisiunea din campania electorală privind desfiinţarea unora dintre companiile municipale înfiinţate în mandatul predecesorului său. „Companiile din subordine, mai puţin STB-ul şi Termoenergetica, sunt nişte trucuri juridice pentru a scăpa de parcursul de licitaţii şi cea mai mare parte dintre ele o să fie închise, este un angajament pe care l-am luat încă din campania electorală. Nu pot să dau un procent însă o să facem un audit şi financiar şi de resurse umane, de management în fiecare instituţie şi în funcţie de acesta o să luăm lua decizia”, a declarat Nicuşor Dan.

Spre exemplu, la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB), care a fost împărţită în mai multe structuri, el a spus că oamenii din companiile în care a fost împărţită vor fi readuşi la ALPAB, companiile vor fi desfiinţate, după care „o să vedem cu toţi oamenii pe care îi avem în ALPAB ce e de făcut”. „Şefii politici, ce înseamnă în Consilii de Administraţie şi manageri ei nu se vor regăsi în această…”, a adăugat Nicuşor Dan.

El a adăugat că imediat după preluarea mandatului a constatat că au fost depuse „câteva demisii la nivel de directori” în Primăria Capitalei. Noul edil explicat şi care este motivul pentru care nu a mers la Primărie din momentul în care a fost ales şi până la momentul învestirii sale în funcţia de primar: „Nu am vrut să deschidem alte dezbateri pe alte teme, care nu duc nicăieri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *