Skip to content
Politică

Nicușor Dan poate câștiga doar dacă va mobiliza oamenii să iasă la vot EXCLUSIV

Bătălia pentru Primăria Capitalei s-a transformat mai mult într-o bătălie între Cătălin Predoiu și Nicușor Dan. Încă nu este clar cine cui se adresează, dar se pare că ambii candidați vor să strângă toate voturile electoratului de dreapta. Lucru imposibil atât timp cât cei doi continuă să rămână pe buletinul de vot. Dacă ne amintim de o veche zicală – când doi se bat, al treilea câștigă – Gabriela Firea rămâne cu prima șansă la victorie.

Una dintre soluții a fost aceea de a se organiza un sondaj, iar rezultatul său să stabilească doar un singur candidat de dreapta. Cine ar fi pierdut în urma acestui sondaj, ar fi fost urmărit toată viața de rezultat. Niciunul n-a fost dispus să riște atât de mult, așa că ideea sondajului a dispărut imediat. Totodată, nici Nicușor Dan, nici Cătălin Predoiu nu pot spera la victorie atât timp cât n-au de partea lor electoratul de dreapta.

Dar până la victorie, Nicușor Dan ar trebui să ia în considerare mai multe aspecte, înainte de a afirma că e mai bine cotat în sondaje decât Predoiu.

Eternul premier desemnat al Partidului Național Liberal are de partea sa un electorat de serviciu, adică niște oameni care mai cred în PNL și votează partidul înainte de candidat. Acest lucru este posibil și prin prisma faptului că PNL are o prezență în teritoriu mult mai vizibilă decât USB-ul lui Nicușor Dan. Să nu uităm că în ultimele luni, Partidul Național Liberal este apreciat de către electorat. Predoiu e susținut de un partid cu o bogată istorie în politica românească, iar acest lucru poate fi un factor care să-i determine pe cetățeni să voteze cu liberalii. În plus, unui partid cu tradiție și istorie îi este mai ușor să mobilizeze electoratul.
În tot acest timp, Nicușor Dan nu poate spune că are un prag minim de la care să pornească. Eternul candidat „independent” se vede nevoit să mobilizeze electoratul, să scoată oamenii din casă și să-i convingă să-l voteze. A fost de la început singura sa strategie, iar sondajele arată că este pe o pantă ascendetă. Totuși, problema este legată de numărul de persoane mobilizate.

Votanții lui Nicușor Dan sunt în general persoane antisistem, oameni care s-au săturat de politicieni și de partide. Rămâne de văzut câți oameni „revoltați” sunt în București, dar până atunci ar trebui să ne aducem aminte de faptul că atât Piedone, cât și Vanghelie se bucură de susținere în sectoarele capitalei, cu toate că ambii au probleme cu justiția. Chiar dacă Nicușor Dan nu se adresează electoratului vanghelist, persoanele care votează PNL în sectoare vor tinde să facă același lucru și la Primăria Capitalei. Așa că marea bătălie pentru Nicușor Dan e legată de numărul de persoane antisistem care vor veni duminică la vot.
Liderul USB trebuie să fie conștient de faptul că aceste persoane antisistem de multe ori preferă să nu voteze. Oamenii pot înțelege mesajul lui Nicușor Dan, chiar să-l susțină, pentru ca duminică să nu se prezinte la vot. Absenteismul este cea mai vizibilă dovadă de a fi antisistem. În cazul în care se va înregistra o prezență redusă la vot, Nicușor Dan va fi candidatul care va pierde cel mai mult, deoarece mizează pe mobilizarea electoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *