Skip to content
Politică

Nicușor Dan răspunde la marea întrebare: REVINE în USR după decizia CCR privind familia? EXCLUSIV

psnews.ro

Deputatul Nicușor Dan – fondatorul Uniunii Salvați România (USR) – a acordat marți pentru PSnews.ro o declarație în care a vorbit despre posibila lui revenire în partidul pe care l-a întemeiat.

Discuția s-a purtat ca urmare a hotărârii pronunțate tot marți de către Curtea Constituțională a României (CCR), care, practic, pune pe picior de egalitate căsătoria și concubinajul.

DETALII AICI: CCR dă o lovitură epocală Coaliției pentru Familie. Pas esențial către parteneriatul civil

Amintim că același Nicușor Dan a plecat din USR pe 1 iunie, exprimându-și dezacordul că liderii partidului au votat pentru ca formațiunea politică să se poziționeze împotriva referendumului pe care Coaliția pentru Familie (CpF) îl vrea organizat în sensul redefinirii căsătoriei în Constituție drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Parlamentarul a început prin a arăta că hotărârea CCR era de așteptat, în condițiile în care un articol din Constituție dă prioritate tratatelor internaționale de drepturile omului față de legislația internă.

„Nu este o decizie surprinzătoare, deoarece – ca s-o luăm cu începutul – articolul 148 din Constituția României spune că tratatele internaționale de drepturile omului (inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului) au prioritate față de dreptul intern. În consecință, Curtea Constituțională, în deciziile ei, tot timpul e obligată să respecte practica Curții Europene a Drepturilor Omului. Sunt două decizii ale CEDO, care spun că un stat încalcă drepturile omului dacă nu recunoaște o formă de contract civil sau parteneriat civil. Deci decizia Curții Constituționale este în acord cu această practică a drepturilor omului. Care este obiectul dezbaterii mai departe pe chestiunea familiei? CEDO a dat și două hotărâri în sens contrar, în sensul că un stat nu încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului dacă nu recunoaște căsătoria (nu parteneriatul) pentru persoanele de același sex. Deci în limitele astea este dezbaterea”, a punctat Dan.

Întrebat dacă noul context este de natură să-l facă a se răzgândi și a se întoarce în USR, Nicușor Dan a răspuns: „Așa cum am spus, mă voi întoarce în USR doar în situația în care partidul își schimbă poziția pe subiectul referendumului pentru familie, pentru că această poziție oficială a USR-ului pe chestiunea referendumului pentru familie este de fapt o poziționare progresistă, iar noi în campania electorală am spus că ne adresăm atât unui electorat progresist, cât și unui electorat conservator, fără să facem diferența între acestea. Consider că o poziționare progresistă ar încălca mesajul nostru din campanie”.

În încheiere, chestionat dacă hotărârea Curții Constituționale a României este de natură să îi taie elanul președintelui PSD, Liviu Dragnea, în sensul organizării referendumului, Nicușor Dan a atras atenția asupra diferenței dintre dezbaterea privind căsătoria și cea legată de parteneriatul civil, în acest din urmă caz existând „practic consens în clasa politică” autohtonă.

„Cum am spus: deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului sunt obligatorii pentru România și este de așteptat ca în România să avem în următorii ani o lege funcțional a parteneriatului civil. Pe chestiunea asta există practic consens în clasa politică – atâta cât înțeleg eu, în baza informațiilor pe care le am. De la parteneriat civil până la căsătorie, deși drepturile privind drepturile civile sunt minime, este o diferență de valori sociale și culturale – exact asta este terminologia CEDO. Cu alte cuvinte, căsătoria este o chestiune simbolică, pe care statele o reglementează în baza culturii, tradițiilor, valorilor sociale. Și atunci discuția pe căsătorie e alta decât discuția pe parteneriatul civil, unde – repet – cred că există, practic, consens în clasa politică și cred că o să avem o lege în curând”, a conchis deputatul de București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *