Skip to content
Politică

Nicușor Dan reclamă 11 modificări la Codul de procedură penală ce afectează statul de drept

Facebook/Nicusor Dan

Deputatul Nicușor Dan a lansat luni, într-o postare pe Facebook, un avertisment în privința modificărilor aduse la Codul de procedură penală.

Concret, Dan susține că schimbările pe care PSD-ALDE le-a adoptat reprezintă „o lovitură puternică dată statului de drept„.

De asemenea, deputatul spune că amendamentele coaliției au fost criticate de organizațiile profesionale ale magistraților și că ele reprezintă „o invitație la infracțiuni, deoarece procurorii vor fi legați de mâini în lupta lor cu infractorii”.

Totodată, Nicușor Dan a prezentat o listă cu 11 modificări despre care susține că încurajează infractorii, listă care cuprinde printre altele: interzicerea publicării informațiilor despre dosarele penale în curs, participarea suspecților și inculpaților la audierea martorilor sau faptul că cercetarea in rem nu poate dura mai mult de un an.

Redăm mai jos postarea integrală a lui Nicușor Dan:

„Coaliția PSD-ALDE a dat astăzi o lovitură puternică statului de drept, odată cu adoptarea pe articole în Camera Deputaților a modificărilor la Codul de procedură penală.

Aceste modificări, amplu criticate la nivelul organizațiilor profesionale ale magistraților, reprezintă practic o invitație la infracțiuni, deoarece procurorii vor fi legați de mâini în lupta lor cu infractorii.

Mai multe drepturi pentru inculpați și infractori, mai puține pârghii pentru procurori. Aceasta este concluzia modificărilor făcute de coaliția de guvernare la Codul de procedură penală.

Miza este fără îndoială apărarea celor care au comis infracțiuni și care acum caută să-și rezolve problemele juridice modificând legile, în scopul de a le face mai blânde cu cei care încalcă legea. Hoții își freacă deja mâinile de bucurie, așteptând punerea în practică a acestor modificări.

Costurile vor fi însă imense pe termen mediu și lung, deoarece credibilitatea unei țări se câștigă greu și se pierde extrem de ușor. Iar PSD și ALDE tocmai rostogolesc viitorul țării pe toboganul neîncrederii.

Pe scurt, 11 modificări din noul Cod de procedură penală care le dau curaj infractorilor:

1. Interzicerea publicării informațiilor despre dosare penale în curs. Această măsură se aplică inclusiv jurnaliștilor și reprezintă o limitare a libertății de exprimare.

2. Suspiciunea rezonabilă este înlocuită peste tot cu indiciile temeinice. Este încălcat un principiu de drept, potrivit căruia temeinicia este verificată într-o fază ulterioară, prin coroborarea probelor, suspiciunea rezonabilă fiind suficientă pentru demararea cercetării. Este agresată limba română, suspectul nemaifiind persoana pentru care există o suspiciune, ci persoana pentru care există indicii temeinice că a săvârșit fapta. Concret:
– pentru a proteja un martor, nu mai ajunge suspiciunea rezonabilă că este în pericol, trebuie aduse indicii temeinice;
– pentru o percheziție, în situația în care viața sau integritatea cuiva este în pericol (exemplu :trafic de persoane), nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, este necesar să existe indicii temeinice;
– pentru a dispune o expertiză toxicologică nu mai sunt suficiente suspiciuni rezonabile cu privire la o intoxicație, trebuie indicii temeinice;
– pentru mandatul de percheziție nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, trebuie aduse indiciile temeinice (exact cele posibil a fi găsite în urma percheziției);
– pentru măsuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), nu sunt suficiente suspiciuni rezonabile, trebuie motive temeinice;
– pentru măsuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), pătrunderea organului într-o locuință se poate face doar în baza unor indicii temeinice, nu doar în baza unei suspiciuni rezonabile;
– în cazul cererilor de strămutare a judecării cauzei, suspiciunea rezonabilă de imparțialitate poate fi probată, indiciile temeinice practic niciodată, deci instrumentul strămutarii cauzei este golit de conținut.

3. Condamnarea trebuie dovedită în integralitate prin probe, și nu dincolo de orice îndoială rezonabilă (în cazul Elodia de exemplu, a fost o condamnare dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă).

4. Suspecții și inculpații vor participa la audierea martorilor, cu posibilitatea intimidării acestora. Până acum doar avocatul lor putea să o facă.

5. Grija pentru inculpați este evidentă. Audierea nu poate dura mai mult de 6 ore, putând fi reluată doar după o pauză de cel puțin 12 ore.

6. Înregistrările dintr-un caz, care conduc la descoperirea altei infracțiuni, nu pot fi folosite pentru dovedirea noii infracțiuni.

7. Denunțul nu poate fi făcut decât în termen de 6 luni de la data faptei, pentru a putea fi folosit de denunțător la reducerea pedepsei sale. De cele mai multe ori, denunțătorul nu mai este în termenul de 6 luni când este el însuși cercetat și poate folosi denunțul la reducerea pedepsei sale, deci este golită de conținut instituția reducerii pedepsei prin denunț.

8. Cercetarea in rem nu poate dura mai mult de 1 an, iar dacă după acest termen procurorul nu are suficiente probe pentru începerea urmăririi penale cu privire la persoană, este obligat să claseze. Prevederea contravine filozofiei termenului de prescriptive.

9. Ulterior clasării de către procurorul de caz, procurorul ierarhic superior nu mai poate redeschide cauza pe interpretarea ei în fapt și în drept, ci doar în situația apariției unor elemente noi. Deci, dacă procurorul de caz comite o eroare de apreciere în favoarea inculpatului, ea nu poate fi reparată din oficiu de prim procuror.

10. Dacă prima instanță a dispus achitarea, instanța de apel nu poate dispune condamnarea în urma reaprecierii în fapt și în drept, ci doar în urma apariției unor elemente noi. Această prevedere contravine flagrant principiilor de drept cu privire la apel.

11. Măsură cu dedicație pentru Liviu Dragnea. A fost introdus un motiv nou de revizuire: dacă nu toți judecătorii din complet au semnat hotărârea, se poate solicita revizuirea. Prevederea este în totala neconcordanță cu practica instanțelor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *