Nicușor Dan, primarul capitalei, și-a bătut joc de bucureșteni și i-a mințit fără nicio jenă pe durata întregului mandat. Cazul hanului Solacolu este elocvent pentru dezastrul lăsat de Nicușor Dan în București: 2 ani de minciuni fără niciun rezultat. Hanul riscă să se prăbușească în continuare, în timp ce primarul lucrează doar pe rețelele de socializare. Primarul capitalei minte de 2 ani că pune în siguranță hanul Solacolu, însă până în acest moment nu a făcut nimic, ceea ce recunoaște singur în mesajele sale.
Hanul Solacolu este o clădire istorică din București, iar ONG-istul Nicușor Dan promitea să o salveze. Primarul l-a luat cu el și pe Edmond Niculușcă, un alt ONG-ist care voia să salveze clădirile istorice din capitală. Niculușcă a fost pus șef chiar la instituția primăriei care administrează și renovează clădirile istorice.
2021, banii pentru hanul Solacolu
Nicușor Dan a anunțat, în noiembrie 2021, că s-a aprobat în Consiliul General suma de 4,5 milioane de lei pentru despăgubirea proprietarilor hanului Solacolu. Clădirea urma să fie preluată de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Siesmic (AMCCRS), condusă de Edmond Niculușcă. Tot în noiembrie 2021, Niculușcă anunța și el că „hanul Solacolu este salvat”.
Primarul capitalei a declarat, în ianuarie 2022, că începeau lucrările „de punere în siguranță” a hanului Solacolu (foto mai jos). Anunțul făcut de Nicușor Dan era o mare minciună, deoarece Primăria Capitalei nu era încă proprietara clădirii.
A doua minciună a lui Nicușor Dan este achiziția clădirii în ianuarie 2022. Primăria Capitalei recunoaște, într-un răspuns către hotnews.ro, că abia în iulie 2022 a ajuns hanul Solacolu în administrația instituției conduse de Nicușor Dan.
„La noi (n.r. la AMCCRS) Hanul a ajuns anul trecut în iulie (n.r. iulie 2022). În ianuarie (n.r. 2022) a fost dată hotărârea pentru expropriere și din ianuarie până în iulie s-au făcut pașii pentru preluarea proprietății, intabularea”, a spus Răzvan Munteanu, noul director al AMCCRS.
Tot în ianuarie 2022, edilul vorbea de restaurarea clădirii și transformarea acesteia într-un centru cultural pentru bucureșteni. Primarul este contrazis chiar de către angajații din primărie. Mesajele lui Nicușor Dan au fost o minciună, iar primăria nu a făcut nimic pentru a salva hanul.
2 ani mai târziu: hanul stă să cadă, Nicușor insistă cu minciunile
Nicușor Dan recunoaște, în 2024, că mesajele sale din ultimii 2 ani au fost niște minciuni și nu a făcut nimic pentru han. În februarie 2024 (foto mai jos), Nicușor Dan spune că nu a făcut nici măcar lucrările de punere în siguranță a clădirii. Adică în 2 ani nu a fost capabil nici măcar să pună niște proptele de lemn care să sprijine zidurile hanului Solacolu, pentru că asta înseamnă punerea în siguranță.
Și nici în februarie nu se știe când vor începe aceste lucrări de punere în siguranță a hanului Solacolu. Primarul nu spune că vor începe la o anumită dată, ci vor începe cândva în martie, așa cum mințea și în ianuarie 2022. Edilul capitalei recunoaște singur că tot ceea ce a spus în ultimii 2 ani a fost o mare minciună și nu a făcut nimic pentru hanul Solacolu.
În ultimii 2 ani, AMCCRS nu a fost capabilă nici să facă un concurs de soluții pentru elaborarea temei de proiectare. Primarul spune că AMCCRS „va iniția” acest concurs, iarăși nu se știe când. Bucureștenii și-au pierdut încrederea într-un politician care de doi ani minte cu nerușinare.
Nicușor Dan pare un personaj desprins din filmul „Ziua Cârtiței”. În fiecare început de an se trezește și face aceleași promisiuni, și publică aceleași minciuni, de parcă a rămas blocat în trecut. În realitate, Bucureștiul condus de Nicușor Dan chiar rămâne blocat în trecut, deoarece nu se dezvoltă și clădirile istorice riscă să cadă peste cetățeni. Primarul susținut de USR știe să blocheze proiectele dezvoltatorilor privați, însă instituția pe care o conduce nu a fost capabilă, în ultimii 2 ani, nici măcar să pună câteva proptele de lemn pentru sprijinirea zidurilor hanului Solacolu.
Nicușor Dan s-a speriat de buruieni și moloz
Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS, nu a fost capabil să explice de ce primăria a întârziat atât de mult lucrările la hanul Solacolu. Acesta a spus că nu s-a putut face evaluarea clădirii în câteva luni pentru că (surpriză!) erau prea multe buruieni și prea mult moloz în clădire.
„După ce clădirea a ajuns la noi, am contractat și am făcut expertiza, dar a durat deoarece experții nu puteau intra în clădire din cauza stării avansate de degradare a clădirii, a molozului și a vegetației”, spunea Munteanu, în mai 2023.
Oamenii lui Nicușor Dan nu se așteptau să găsească buruieni și moloz într-un han care stă să cadă și azi în centrul capitalei. S-au speriat și nu au mai făcut evaluările în ultimii 2 ani.
Nicușor Dan și-a bătut joc de bucureșteni și i-a mințit de fiecare dată când a vorbit despre hanul Solacolu. Primăria condus de acesta nu a fost capabilă să facă nimic pentru a proteja clădirile istorice din capitală. Hanul Solacolu riscă să cadă în orice moment și nici măcar în 2024 nu a fost pus în siguranță. Despre consolidarea sau renovarea hanului Solacolu nici nu se pune problema.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News