Nicuşor Dan salută promulgarea legii privind referendumul: Înseamnă costuri mai mici de organizare

Sursa foto: Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, salută promulgarea legii care permite organizarea referendumului local din 24 noiembrie în aceleaşi secţii de vot cu alegerile prezidenţiale.

De asemenea, referendumul va putea fi organizat de către aceleaşi autorităţi publice şi de către aceleaşi organisme electorale constituite deja pentru scrutinul prezidenţial, scrie edilul general, marţi, pe Facebook.

„Asta înseamnă timp mai puţin petrecut în secţia de vot de către bucureşteni cât şi costuri mai mici de organizare. Mulţumesc parlamentarilor care au iniţiat proiectul, celor care l-au votat şi preşedintelui României pentru promptitudine. Pe 24 noiembrie este important să spunem ‘DA’ în număr cât mai mare pentru a avea un oraş organizat şi dezvoltat unitar”, adaugă Nicuşor Dan.

Legea potrivit căreia alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare a fost promulgată, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, s-a urmărit crearea mecanismului pentru ca, în acelaşi timp în care au loc fie alegeri parlamentare, fie alegeri prezidenţiale, să se poată desfăşura nu numai un referendum naţional, ci şi unul local.

Consiliul General al Capitalei a aprobat, pe 21 octombrie, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată, printr-un amendament, o a treia întrebare, care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

De asemenea, în urmă cu patru zile, Nicuşor Dan informa că Tribunalul Bucureşti a respins cererile de contestare a referendumului local din 24 noiembrie.

Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

* „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

* „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”

* „Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: