Skip to content
Politică

Nicușor Dan și Clotilde Armand, de la prietenie la război: problema gunoaielor din sectorul 1 aprinde un conflict

Inquam Photos / George Călin
" "

Problema gunoaielor din sectorul 1, acolo unde este primar Clotilde Armand, provoacă tensiuni la nivelul capitalei, încât a fost nevoie să intervină cu declarații și Nicușor Dan, primarul general din București. De când Clotilde Armand a ajuns primar, sectorul 1 este îngropat în gunoaie vizibile pe toate străzile deoarece primăria nu mai vrea să plătească facturile. Compania Romprest SA, cea care se ocupa de salubritatea din sector, a anunțat că nu va mai aduna gunoaiele deoarece nu i-au fost plătite facturile emise de câteva luni.

Clotilde Armand consideră că Primăria și Romprest au încheiat un contract ilegal, iar facturile nu ar avea nicio bază legală, lucru care astăzi face imposibilă colectarea gunoaielor de pe străzi.

" "
" "

Nicușor Dan, noul primar al capitalei, i-a cerut lui Clotilde Armand să respecte contractul deja semnat și a cerut primăriei să plătească facturile pentru a se ridica gunoaiele. „Este responsabilitatea Primăriei Sectorului 1 și eu sper să se achite de ea”, a insistat Nicușor Dan.

Potrivit companiei private, instituția condusă acum de Clotilde Armand ar trebui să plătească facturi în valoare de circa 100 de milioane de lei, adică aproximativ 21 de milioane de Euro.

Clotilde Armand i-a răspuns imediat primarului general, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Aceasta a prezentat situația contractelor și i-a cerut primarului Nicușor Dan să-și asume el răspunderea pentru acest contract, printr-o „dispoziție semnată/parafată” și să-și asume achitarea facturilor restante. Dar atacul lui Clotilde Armand a fost agresiv, așa cum ne-a obișnuit, și i-a recomand lui Nicușor Dan „să nu mai complice inutil lucrurile”.

Problema gunoaielor din București riscă să-i afecteze pe amândoi, deoarece cetățenii au numeroase așteptări, iar frustrările pot crește rapid mai ales că mare parte din bucureșteni stau în frig și fără apă caldă. Până în prezent, Nicușor Dan este un primar foarte criticat, mai ales pe pagina sa de Facebook. Valul de critici vine atât din partea celor nemulțumiți că nu rezolvă problemele urgente precum încălzirea, dar și din partea useriștilor care l-au atacat pentru declarația făcută înainte de alegerile parlamentare, când a anunțat că va vota PNL.

Deși Clotilde Armand critica societățile municipale înființate de Gabriela Firea, se pare că actualul primar al sectorului 1 se gândește să înființeze o nouă societate municipală pentru a se ocupa de salubrizare.

Astfel, problema gunoaielor din Sectorul 1 nu este doar a lui Clotilde Armand, ci poate ajunge inclusiv la Nicușor Dan. La fel cum scandalul dintre cei doi primari poate deveni un război între instituții dacă nu se rezolvă urgent problema gunoiului.

Cum s-a distrus prietenia dintre Nicușor Dan și Clotilde Armand

Intrarea lui Clotilde Armand în politică i se datorează lui Nicușor Dan, cei doi au pornit proiectul USB în 2016, când au candidat la alegerile locale și au pierdut amândoi. La vremea respectivă, erau foarte buni prieteni, mai ales că Nicușor Dan și Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, erau foști colegi de facultate, ambii matematicieni renumiți în țară. Pe cei doi matematicieni îi leagă o prietenie de zeci de ani, dacă ea a mai rezistat între timp.

În 2016, Sergiu Moroianu a lansat mai multe atacuri la adresa conducerii USR, după ce a acuzat că echipa de comunicare a partidului ar fi asociat imaginea formațiunii cu activiști LGBT și cu Soros. De asemenea, Moroianu acuza și faptul că banii din campanie nu ar fi fost cheltuiți în mod transparent.

Păun a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el”, scria Moroianu pe pagina sa de Facebook.

Conducerea USR l-a exclus pe Sergiu Moroianu din partid, în 2016, iar Nicușor Dan nu și-a putut salva prietenul. Clotilde Armand a avut câteva probleme în partid, însă ulterior s-a dat de partea echipei lui Dan Barna.

După 4 ani de zile, Clotilde Armand și Nicușor Dan nu mai sunt în aceeași echipă, ci par mai degrabă doi adversari. Echipa USRPLUS nu-l mai susține pe Nicușor Dan, iar primarul Bucureștiului a oferit deja toată încrederea sa PNL-ului. În doar 4 ani de zile, o prietenie a fost dată uitării pentru interese politice și cei doi primari sunt astăzi aproape de un război politic între instituții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *