Skip to content
Societate

Nicușor Dan și USRPLUS-PNL nu respectă egalitatea între bărbați și femei. Scandalul „panaramă”, marea greșeală 

Inquam Photos / Octav Ganea

Campania electorală a depășit limitele bunului simț, iar Nicușor Dan a făcut marea greșeală să se exprime cu argouri la adresa unei femei, fără să dea nume și prenume. 

Candidatul USRPLUS-PNL, chiar la Teatrul Național, a lansat o declarație care nu-i face cinste: „E o luptă de valori în care eu vreau ca fetiței mele să nu i se spună că o panaramă este mare vedetă”. Deși au trecut două zile de la această declarație, Nicușor Dan nu și-a cerut scuze. 

Folosirea cuvântului „panaramă” pentru a caracteriza o femeie are întotdeauna înțelesul de „femeie de moravuri ușoare”. „Panaramă” este un argou în limba română. Potrivit dex.ro, argoul este limbaj convențional, folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători etc. pentru a nu fi înțeleși de restul societății. Folosirea acestui cuvânt în campania electorală denotă misoginism. 

Alianța USRPLUS-PNL nu respectă absolut deloc egalitatea de șanse între femei și bărbați, pe o scenă politică dominată de bărbați. Din cei 7 primari propuși de alianță pentru București, 5 sunt bărbați și doar 2 sunt femei. Primul viceprimar anunțat este tot un bărbat – Vlad Voiculescu. PNL va propune și el un viceprimar, cel mai probabil tot un bărbat. Dacă USRPLUS-PNL ar câștiga totul în București ar fi 5 primari bărbați și doar 2 femei. La aceștia se mai adaugă și viceprimarii, iar raportul crește la 7 bărbați și 2 femei. 

USRPLUS și-a publicat pe site candidații pentru cele mai mari orașe din țară. Din 41 de candidați anunțați pe site, doar 10 sunt femei. Diferența este uriașă și lista USRPLUS nu respectă deloc egalitatea de șanse, arătând că femeile sunt clar discriminate și nu au șansa să promoveze în partid.  În București, în niciun sector, USRPLUS nu respectă egalitatea de șanse între femei și bărbați pe listele pentru Consiliul Local, oferindu-le mai multe locuri bărbaților. Nici măcar în sectoarele în care candidează Clotilde Armand sau Simona Spătaru nu se respectă egalitatea de șanse. 

Biroul Național al USR are 25 de membri, dintre care 20 de bărbați și doar 5 femei. De 4 ori mai mulți bărbați și se pare că se menține acest raport de 4 la 1. PLUS stă puțin mai bine, dar nici el nu are egalitate. Biroul Național PLUS are 11 membri, dintre care 4 femei și 7 bărbați.

Liderii celor trei partide sunt toți bărbați. Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Dan Barna și Nicușor Dan împreună împotriva unei femei. La aceștia se adaugă Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui și Violeta Alexandru. Deci avem 6 bărbați și o femeie. Să ne uităm la oamenii din jurul lui Nicușor Dan – nicio femeie care să aibă un cuvânt de spus. Rolul Violetei Alexandru e doar acela de a mobiliza votanții PNL, nu face parte din echipa candidatului la Primăria București.  

Sursa foto: Facebook

Pe lista PNL pentru Consiliul General București avem primii 19 candidați și dintre aceștia doar 2 femei. 17 bărbați și două femei, mai exact. Prima femeie apare abia pe locul 7 pe listă. Dacă ne uităm și în Biroul Executiv al PNL, vedem doar o singură femeie și 39 de bărbați. Guvernul PNL are 2 femei ministru – Violeta Alexandru și Monica Anisie – și încă o femeie vicepremier, care nu are minister. Dar în schimb, 15 bărbați fac parte din Guvern, premierul și miniștrii săi. De cinci ori mai mulți bărbați decât femei. 

Revenind la campania lui Nicușor Dan, este vizibil că femeile nu au niciun rol important. Este vorba de misoginism sau nu mizează pe voturile femeilor, în condițiile în care femeile se simt mai mult reprezentate de Gabriela Firea? Însă toate sondajele și statisticile arată că femeile votează mai mult decât bărbații, iar candidatul/candidata care se bucură de susținerea lor are prima șansă la victorie. 

De asemenea, în programul său pentru București, poate fi consultat aici, Nicușor Dan nu are nicio idee pentru problemele femeilor, dar are pentru câinii și animalele din oraș. Din 13 idei din program, niciuna nu are legătură cu viața femeilor, agresiunea împotriva femeilor, discriminarea femeilor.

În aceste condiții, trebuie reamintit și faptul că România se află printre ultimele 4 state din UE în privința egalității de gen și a egalității de șanse între femei și bărbați. Discriminarea femeilor în România este o problemă reală și foarte des întâlnită, potrivit statisticilor și analizelor realizate de Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *