Vineri, 26 februarie, Consiliul General al Municipiului București ar putea suspenda pentru 2 ani – la inițiativa primarului Nicușor Dan – planurile urbanistice zonale (PUZ) ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Propunerea lui Nicușor Dan i-a luat prin surprindere pe câțiva edili de sector și s-ar putea transforma rapid într-un fiasco.
Ce vrea Nicușor Dan?
Dorința lui Nicușor Dan de a suspenda planurile urbanistice zonale pare a avea în spate rațiuni ecologice: „Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din aceeaşi cauză, sute de hectare de spaţiu verde prin aceste PUZ-uri urmează să devină spaţii construibile”, a declarat edilul Capitalei într-o conferință de presă de miercuri. Problema poluării excesive a Capitalei este una larg cunoscută, dar care nu a fost pe deplin rezolvată niciodată. Sursele poluării din București sunt multe și diverse, iar Dan pare a fi identificat una în planurile urbanistice zonale prin care spațiile verzi din Capitală se aflau teoretic în pericol.
Bolnavii de cancer sunt disperați și-l acuză pe fostul ministru Vlad Voiculescu că le-a întors spatele în criza citostaticelor: Ne-a ignorat și în primul mandat
Ciolacu: S-a făcut o presiune ca noi să depunem moţiunea de cenzură cât era criza politică din interiorul coaliţiei, gâlceava aia
Modificările operate de Ghinea la PNRR pot lăsa România fără miliardele de la UE. Nervi întinși la maximum în PNL
”Familia disfuncțională” PNL-USRPLUS. Silviu Mănăstire: În esență, se ceartă pe bani, ceea ce este deja un conflict de interese
Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, reacționează după ce Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR: „Asta e principala mea așteptare!”
Principala problemă de care se lovește Nicușor Dan acum e însă una mult mai gravă decât cea a PUZ-urilor. Asta pentru că deși Nicușor Dan vrea să scape de ele, nu oferă în locul acestora o alternativă credibilă.
Cârpeli succesive
Potrivit legislației în vigoare, cine vrea să construiască sau să amenajeze un spațiu trebuie să o facă respectând anumite reguli de urbanism. Municipiul Bucureștiul are un plan urbanistic general (PUG) adoptat în anul 2000. Problema e că acest plan a expirat, fiind prelungit în mod succesiv de două ori în 2012 și 2015. Din cauza modificărilor succesive din Capitală din cei peste 20 de, planul urbanistic general este depășit. În loc să se adopte un PUG nou, el fost cârpit și modificat prin adoptarea de planuri urbanistice zonale (PUZ) și planuri urbanistice de detaliu.
Ca urmare a lipsei unui plan urbanistic general, primăriile de sector au început să își întocmească propriile planuri urbanistice zonale coordonatoare pentru a putea autoriza construcții noi, mai înalte și mai masive decât ceea ce prevedea depășitul planul urbanistic general din 2000.
Ce trebuia să facă Nicușor Dan
Problema PUZ-urilor, multe dintre ele pline de prevederi abuzive, este una reală. În loc să existe o coordonare clară între sectoare prin care să se țină cont de mai multe norme, printre care și cele ecologice, ne trezim cu clădiri construite în tot felul de zone verzi. Doar că ideea lui Nicușor Dan de a suspenda cu totul planurile urbanistice zonale pe o perioadă de 2 ani, fără să ofere altceva la schimb e la fel de greșită.
Chiar dacă autorizațiile emise deja rămân valabile, decizia unilaterală a lui Nicușor Dan poate duce la blocarea construcțiilor ce urmează să obțină de acum autorizație. Fostul edil, Gabriela Firea, a avertizat cu privire la acest pericol. Decizia trebuia dezbătută cu primarii de sector și împreună cu aceștia să se găsească o soluție alternativă pentru PUZ-uri. Mai mult decât atât, un nou plan urbanistic general este absolut necesar pentru București, de vreme ce nu poți cârpi la nesfârșit un plan vechi de peste 20 de ani care nu mai ține cont de realitățile cotidiene. Nicușor Dan trebuia să ofere astfel o alternativă la PUZ-uri și să apeleze la experți urbanistici. Decizia primarului rămâne astfel una controversată care ar putea duce la un conflict acut între primarii de sector și primarul general.