Skip to content
Politică

Nicușor Dan: Urgența este să ieșim cu un buget realist imediat după aprobarea bugetului național. Vreau să ieșim din politica de tip Moș Crăciun

Nicusor Dan Inquam Photos/George Călin

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, vineri, că a început dezbaterea bugetului Bucureștiului împreună cu Executivul, cu consilierii generali și cu mai multe ONG-uri. Edilul general a precizat că obiectivul Municipalității este să se ajungă la ”un buget realist imediat după aprobarea bugetului național”.

Nicușor Dan anunță că obicetivul Municipalității este ca bugetul Capitalei să fie gata imediat după aprobarea bugetului național

„Dezbatem bugetul, este un proces de dezbatere pe care l-am început cu executivul și cu consilierii generali și ONG-urile. Îl vom continua după ce vom ajunge la o formă agreată cu cetățenii din București. Am avut discuții aplicate și am ieșit din zona de politicianism, toată lumea a vorbit aplicat pe cifre și pe priorităț și pentru oraș. Mulțumesc ONG-urilor care au participat, pentru că au venit cu soluții și cu propuneri pertinente. Există un ONG care a făcut un studiu despre cum pot să fie folosite locurile publice pentru a eficientiza locurile de parcare din zone centrale. Un alt ONG a cartat mai bine de jumătate din clădirile de patrimoniu din București.

Vreau să ieșim din politica de timp Moș Crăciun, în care s-a desfășurat până acum discuția pe buget. Veneau directorii, propuneau mult, știau că se taie, se tăia din pix și nu exista nicio coerență între lucrurile care se plăteau de la bugetul local.

Din punct de vedere operațional, discuțiile pe buget vor continua marți și miercuri, în special cu instituțiile din educație și cultură din subordinea Primăriei. Urgența este să ieșim cu un buget realist imediat după aprobarea bugetului național. Buget realist înseamnă cu venituri reale, și nu 7 miliarde și jumătate venituri imaginare. Vreau să recâștigăm încrederea atât a băncilor de la care ne vom împrumuta, cât și a pieței, a furnizorilor de servicii cu care vrem să lucrăm în continuare”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan: Nu o să găsiți în lista de investiții multe din lucrurile pe care le-am anunțat în campania electorală

Edilul general a explicat că deocamdată, în proiectul de buget nu se vor regăsi unele dintre promisiunile făcute în timpul campaniei electorale. Pe parcursul acestui an, însă, vor fi făcute rectificări bugetare care vor include mai multe proiecte de investiții, spune Nicușor Dan.

”Pentru că avem această dorință de a ieși foarte repede cu un buget, imediat după bugetul național, nu o să găsiți în lista de investiții multe din lucrurile pe care le-am anunțat în campania electorală, dar o să avem de-a lungul anului mai multe rectificări pozitive în care vom adăuga, pe măsură ce vom identifica surse de finanțare, mari lucrări de investiții, cum ar fi pacul natural Văcărești. În jurul lunilor aprilie-mai o să vedeți acest obiectiv de investiții început. Pe măsură ce vom descoperi lucruri, vom ajusta cheltuielile pe care Primăria Capitalei le face”, a explicat primarul general.

În acest context, Nicușor Dan a prezentat o serie date din bugetul pe anul trecut.

”Subvenția pe transport facturată efectiv în 2020 – 1,3 miliarde de lei, în condițiile în care în 2016 era de 600 de milioane de lei. Subvenția pentru termie facturată în 2020 – 1 miliard de lei. În concluzie, mai mult de jumătate din bugetul real pe 2020 a fost cheltuit pentru aceste două subvenții. Arena națională ne costă 20 de milioane de lei pe an și produce 2 milioane de lei pe an. Administrația de Consolidări a Clădirilor cu risc seismic a plătit în 2020 5 milioane de lei pentru a face o campanie publicitară, dar în anul 2020 nu a semnat decât o convenție pentru un imobil pe care să-l reabiliteze. (…)

În bugetul de investiții veți găsi, în mod sigur, Prelungirea Ghencea, veți găsi Pasajul de la Doamna Ghica, foarte multe consolidări, Patinoarul Flamarolpol și cartiernul Henri Coandă”, a mai spus Nicușor Dan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *