Nicușor Dan, victorie amară fără Consiliul General, dar se crede primar autocrat

Cătălin Drulă, Nicușor Dan și Ludovic Orban/ sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Nicușor Dan a obținut o victorie amară pentru Primăria București, deoarece în următorii 4 ani nu va avea majoritate în Consiliul General. Primarul nu a reușit să coaguleze în jurul său partidele care pot construi majoritatea și acum este nevoit să negocieze cu PNL și PSD.

În timpul campaniei electorale, Nicușor Dan anunța că își dorea o majoritate cu PNL, însă rezultat ADU și PNL nu ar fi suficient pentru majoritate. Potrivit primelor rezultate, ADU și PNL ar strânge împreună doar 39% din Consiliul General. Chiar și cu REPER, ar ajunge la doar 46%. Dar alianța dintre PNL și Nicușor Dan nu a funcționat bine nici în perioada 2020-2024 și nu există semnale că ea s-ar putea îmbunătăți.

Nicușor Dan vrea niște partide în jurul său care să execute ordinele sale în Consiliul General. Primarul capitalei a fost criticat în repetate rânduri de liderii PNL pentru faptul că nu le răspundea la telefoane sau la solicitări. Colaborarea Nicușor Dan-PNL a fost mereu una problematică.

PNL are posibilitatea să facă alianță cu PSD, și vor strânge împreună 39%. Alături de ei poate veni și PUSL, partidul lui Dan Voiculescu, care a obținut 10% pentru Consiliul General București. Astfel, cele trei partide și-ar asigura majoritatea în Consiliul General și l-ar izola pe Nicușor Dan.

Nicușor Dan se crede primar autocrat

Nicușor Dan s-a bucurat prea mult de victoria de pe 9 iunie și se consideră un primar autocrat, care vrea să facă și legile, și să administreze capitala. Acesta nu înțelege separația puterilor într-un stat sau crede că legile se stabilesc la sediul primăriei.

Primarul a anunțat că vrea un referendum local pentru a stabili cine răspunde de urbanism și bugetul capitalei.

„Cu aprobarea Consiliului General voi convoca un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București”, a declarat Dan.

Toate aceste probleme sunt stabilite prin lege organică, adică o lege propusă și votată de parlamentari, nu de primar. Legislația nu o face primarul, ci acesta administrează un oraș în baza legislației adoptate de Parlament.

Nicușor Dan vrea să fie și primar, și parlamentar și probabil și președintele țării ca să legifereze. Referendumul local, oricum ar fi organizat, nu poate avea efecte asupra unei legislații naționale, ci doar asupra unor probleme care privesc respectiva unitate administrativ-teritorială, în acest caz Bucureștiul. De asemenea, referendumul local poate avea consecințe doar asupra Consiliului Local/General/Județean sau asupra primăriei, după cum arată Codul Administrativ.

Primarii de sector emit autorizații în baza unei legislații care e adoptată și modifică de Parlament. La fel cum instanța analizează autorizațiile în baza unei legislații, nu în funcție de visele lui Nicușor Dan.

Primarul vrea să modifice și legea bugetului, deoarece acuză că nu-i ajung banii, deși nu atrage fonduri europene și preferă să se împrumute la bănci.

„Banii abia ajung pentru întreţinerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universităţile din Bucureşti, care ar putea să aducă zeci de mii de studenţi străini în Bucureşti şi să pună Bucureştiul pe harta academică”, a declarat primarul capitalei.

De asemenea, referendumul local nu poate schimba legea privind bugetul, dar poate stabili cum pot fi cheltuiți banii primăriei. Bucureștenii pot fi chemați la urne doar pentru decizii care privesc primăria și consiliul general, nu pentru a decide activitatea Parlamentului sau Guvernului. Bugetul Primăriei București este stabilit de Guvern, în baza unei legislații.

Nu poate organiza referendum fără majoritate în Consiliu

Primarul nu poate iniția un referendum, ci doar Consiliul General București, prin votul majorității consilierilor. Primarul propune, iar consiliul decide. Cum Nicușor Dan nu are majoritate în Consiliu, va fi refuzat și nu va exista niciun referendum.

„Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau județene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a președintelui consiliului județean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor județeni”, spune legea 3/2000.

Nicușor Dan se plânge că nu are bani, dar vrea să arunce milioane de lei pe organizarea unui referendum local. El nu aruncă banii pe borduri, cum îi acuză pe alții, ci aruncă banii primăriei pe referendumuri care oricum nu pot schimba legislația și nu îmbunătățesc viața din capitală.

„Gândește mic”

Primarul a mai declarat, în discursul său, că de ani de zile „gândește mic” și capitala are un deficit de dezvoltare. Practic, recunoaște că nu a făcut nimic în mandatul său.

„De ani de zile Bucureștiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul capitalei nu a fost capabil să facă nici măcar acele lucruri care țin de instituția pe care o conduce. Spre exemplu, Primăria București trebuie să facă Planul Urbanistic General (PUG), însă în 4 ani de mandat, Nicușor Dan nu a făcut nici măcar prima versiune. După aproape 4 ani cu Nicușor Dan, PUG-ul nu există și nimeni nu știe când va fi finalizat și apoi adoptat. Înainte să ceară modificarea unor legi adoptate de Parlament, Nicușor Dan ar trebui să se concentreze pe documentele care țin de Primăria București, pentru că nu a făcut nimic.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: