Skip to content
Politică

Nicușor Dan vs. Vlad Voiculescu. Un război care poate exploda oricând după ce Moise Guran a pus paie pe foc

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu sunt într-o competiție pentru a obține sprijinul Alianței USR-PLUS la Primăria București, iar lucrurile nu sunt deloc ușoare pentru cele două tabere. USR și PLUS vin cu doi candidați complet diferiți, care se bat pe același electorat și cu cifre apropiate în sondaje. De câteva luni, Nicușor Dan și Vlad Voiculescu încearcă să convingă cele două partide să-i sprijine în competiția pentru Primăria București, dar lucrurile nu sunt deloc simple deoarece acest conflict ar putea avea consecințe mai grave în USR, ținând cont de sprijinul de care se bucură fostul președinte al partidului.

Nicușor Dan

Nicușor Dan vine cu o experiență de 14 ani într-un ONG care s-a luptat cu administrația locală, fiind mereu implicat alături de asociații, în prima parte a carierei sale, iar ulterior a decis să devină politician și să candideze pentru funcția de primar al capitalei.

Din 2006, când a înființat asociația „Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan a câștigat mai multe procese împotriva Primăriei București și a anulat în instanță anumite proiecte imobiliare ce nu respectau legislația. De pe site-ul său aflăm că a câștigat „peste 160 de procese în domeniul urbanismului”, salvând „zeci de hectare de spații verzi” și a ajutat Primăria București „să nu plătească zecile de milioane de euro cerute de investitorii speculativi”.

Prima sa candidatură la Primăria București a fost în 2012, când a obținut doar 9,17% din voturi. Un rezultat care nu i-a adus victoria, însă a fost o victorie personală deoarece era un candidat independent, iar Sorin Oprescu s-a impus în acel an cu ajutorul fostului USL. Peste 4 ani, Nicușor Dan a crescut până la 30% în preferințele bucureștenilor, însă n-a fost suficient să câștige mandatul de primar.

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu este celebru pentru mandatul său scurt la Ministerul Sănătății, unde a fost pus de Dacian Cioloș, deși nu avea studii în domeniul sănătății. Vlad Voiculescu este economist, dar s-a implicat în domeniul sănătății cu proiectul Magicamp, o tabără pentru copiii bolnavi de cancer și, de asemenea, a contribuit la „rețeaua citostaticelor”, care însemna transferul de medicamente din străinătate în România, un transport neoficial, fără nicio legătură cu statul român. „Rețeaua citostaticelor” s-a dezvoltat cu ajutorul mai mult voluntari care transportau medicamente în România – fără să obțină beneficii materiale – pentru bolnavii de cancer. Medicamente care nu se găseau pe piața românească și ajutând multe persoane aflate într-o situație critică.

Fostul ministru nu s-a implicat în alte proiecte politice și nici atât în administrația locală din București. De asemenea, o bună perioadă din viață, acesta a locuit la Viena, unde a și studiat. L-a urmat pe Dacian Cioloș și s-a înscris în noul partid PLUS încercând să convingă electoratul că o poate învinge pe Gabriela Firea.

Sondaje

Dacă Nicușor Dan are de partea sa rezultatul din 2016 și se cunoaște puterea lui electorală, nu același lucru se poate spune și despre Vlad Voiculescu, care se bazează strict pe sondaje.

Cei doi candidați au venit cu două sondaje relativ diferite.

Nicușor Dan s-a prezentat ca fiind candidatul USR-PLUS cu cele mai mari șanse să câștige Primăria București, iar Vlad Voiculescu a vrut să arate că este capabil să o învingă pe Gabriela Firea, actualul primar al capitalei. Însă în sondajul lui Vlad Voiculescu, Nicușor Dan ar obține un rezultat mai bun dacă ar fi candidatul USR-PLUS.

Nicușor Dan preciza că 52% dintre votanții partidelor din opoziție preferă să fie el candidatul USR-PLUS, în timp ce Vlad Voiculescu ar fi sprijinit de doar 29%. Fostul lider USR preciza că este candidatul „care obține procente consistente dintre votanții tuturor partidelor de opoziție”, arată digi24.ro.

Vlad Voiculescu a demonstrat, cu un sondaj din luna decembrie 2019, că ar reuși să câștige Primăria București cu 35% din voturi dacă ar fi candidatul USR-PLUS, iar Gabriela Firea ar obține 28%. În sondajul candidatului PLUS, dacă Nicușor Dan ar reprezenta Alianța USR-PLUS ar obține 36% din voturi și actualul primar și-ar menține cota de 28%.

Războiul sub forma dezbaterii

Deși vor să ascundă totul sub forma unei dezbateri, cei doi candidați se chinuie de câteva luni să convingă două partide să-i susțină și situația ar putea deveni comică dacă viitorul primar al capitalei nu va fi din partea Alianței USR-PLUS.

Nicușor Dan a declarat pe pagina sa de Facebook că l-a invitat pe Vlad Voiculescu la dezbateri, dar fostul ministru a refuzat. Într-un final, cei doi au ajuns la o înțelegere și ar urma să existe o astfel de dezbatere, deși Nicușor Dan propune vreo trei, ceea ce e exagerat ținând cont că la alegerile prezidențiale n-a existat nici măcar una (Moise Guran n-a organizat o dezbatere, ci era deja omul lui Dan Barna și făcea campanie pentru acesta). Rămâne de văzut în ce cadru și cine va organiza dezbaterile.

În bătălia dintre cei doi candidați a intervenit și Moise Guran, care l-a comparat pe Nicușor Dan cu Theodor Paleologu pentru că Traian Băsescu a declarat că dacă va fi un candidat comun al dreptei, PMP îl va susține pe Nicușor Dan.

La fel cum a făcut la Prezidențiale cu Paleologu, un candidat teleghidat anti-Barna, PNL încearcă de fapt același joc de fragmentare, prin proxy (Băsescu-Nicușor Dan), împotriva Alianței USR-PLUS”, a scris Guran pe pagina sa de Facebook.

Moise Guran pornește un conflict cu PNL în condițiile în care tot USR ar vrea candidat comun al „dreptei”. Din declarația acestuia se înțelege că Nicușor Dan ar avea rolul „de fragmentare” a Alianței USR-PLUS.

Nu mai este un secret că Moise Guran are o înclinație spre PLUS, chiar el declarând că „am o compatibilitate evidentă și cu cei de la PLUS, care sunt mai degrabă de vârsta mea și pe profilul meu”, potrivit digi24.ro. În septembrie 2019, Moise Guran spunea despre Nicușor Dan că „greu poate câștiga orice alegeri. Pur și simplu nu poate convinge, este un non-candidat”, arată romaniatv.net.

CITIȚI ȘI: Traian Băsescu, despre alegerile locale: Bucureştiul este o miză mare. Eu sper să reuşească o alianţă USR, cu PNL, chiar şi cu PMP/ Şi mâine i-aş da votul lui Nicuşor Dan

USR București l-a votat pe Nicușor Dan pentru a fi candidatul lor la Primăria București, iar în cazul în care Vlad Voiculescu va fi pe lista USR-PLUS, atunci Dan Barna riscă să piardă o filială importantă sau îi va exclude din partid pe cei care nu-l vor susține pe Vlad Voiculescu, cum a făcut în alte filiale din țară. USR București nu și-a ascuns sprijinul pentru Nicușor Dan la Primăria Capitalei.

Situația este departe de o rezolvare, iar până în luna martie cei doi candidați vor continua să se lupte între ei, chiar dacă există riscul ca acest conflict să le compromită șansele. Competiția internă care durează de atâtea luni presupune o anumită uzură și o anumită tensiune pentru ambele tabere, indiferent cine va candida la Primăria București.

" "

1 comentariu la “Nicușor Dan vs. Vlad Voiculescu. Un război care poate exploda oricând după ce Moise Guran a pus paie pe foc

  1. Asta e, sa se bata intre ei, PNL sa-si anunte un candidat viabil si cu sanse clare, n-are rost sa mai stea dupa fundul lui Nicusor Dan. S-ar putea spune ca Moise Guran e calul troian al PLUS-ului in USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *