Skip to content
Politică

Nigel Farage, acuzat de RASISM după atacurile la adresa României

www.scmp.com

Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic UKIP, a fost acuzat de rasism după ce declarase că României nu i-ar fi trebuit permis accesul în Uniunea Europeană niciodată.

În timpul unei dezbateri de la emisiunea de radio LBC, fostul lider al partidului UKIP s-a confruntat telefonic cu un ascultător care s-a simţit ofensat de comentariile lui, informează Mediafax, citând presa din UK.

Înainte de discuţia telefonică, Nigel Farage sugerase că România nu ar fi trebuit să intre niciodată în Uniune în 2007, deoarece nu a ”făcut tranziţia”, ţara fiind în continuare ”condusă de comunism”.

El a sugerat, de asemenea, că timpul este potrivit pentru ca Marea Britanie să se despartă de Bruxelles, pentru că îi este de ”necrezut” că Regatul Unit s-a aflat vreodată într-o uniune politică cu România.

Farage a făcut aluzie la OUG 13, ordonanţă de urgenţă adoptată – apoi abrogată – de Guvern, care decriminaliza parţial abuzul în serviciu pentru funcţionarii publici în cazul în care prejudiciul nu depăşea suma de 200.000 de lei.

“Eşti funcţionar public, ai furat doar 35.000 de lire (41.000 euro/ 185.000 lei – n.r.), dar este ok, domnule. O să primeşti doar o lovitură peste mână”, a afirmat Farage.

Deşi ordonanţa a fost abrogată, Farage a continuat: “Sincer, ei (românii – n.r.) nu trebuia să intre niciodată în Uniunea Europeană”.

Jignit de comentariile acide ale politicianului, un ascultător revoltat, pe nume Tony, a sunat la radio şi l-a acuzat de rasism pe Farage.

“Cred că eşti rasist şi chiar mă simt jignit de modul în care ai vorbit despre România şi despre români”, a spus bărbatul.

Acesta a evocat acţiunile politicienilor britanici şi modul în care au gestionat aceştia mii de lire, cerându-i lui Farage să explice diferenţa.

“Îţi spun eu, Tony, care este diferenţa: Corupţia este absolut endemică în întreaga societate românească, iar acest lucru este susţinut de fiecare raport independent referitor la ţară. Mai mult decât atât, Tony, e o ţară în care aproximativ 4 milioane de oameni sunt discriminaţi într-un mod vicios, din cauza rasei lor şi îmi vine foarte greu să cred că ne aflăm într-o uniune politică cu o ţară precum România. Asta nu înseamnă că românii sunt oameni răi. Există mulţi români minunaţi pe care am avut plăcerea să îi cunosc”, a punctat Nigel Farage.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *