Skip to content
Politică

Nițu : „Magistrații au obligația să spună dacă au fost ofițer acoperiți”

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că magistraţii au obligaţia să declare „dacă au fost sau nu ofiţeri de securitate”, precizând că fiecare îşi asumă, dar, fiind vorba de judecători şi procurori, se pleacă de prezumţia de seriozitate şi de maturitate.

„A fost azi (marţi, n.r.), pe ordinea de zi, o sesizare formulată de un coleg judecător, care urmează să-şi aibă cursul ei şi vom vedea. Nu m-aş pronunţa eu să spun dacă-i firească sau nu-i firească. Noi avem obligaţia, potrivit legii, să declarăm dacă am fost sau nu ofiţeri de securitate şi aşa mai departe. Fiecare magistrat dă această declaraţie, îşi asumă declaraţia pe care o face”, a spus Tiberiu Niţu, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a participat la şedinţa plenului.

" "

Procurorul general a arătat că nu intră în competenţa Parchetului verificarea acestor declaraţii date de magistraţi la notar.

„Noi nu avem competenţa a face astfel de verificări, dacă într-adevăr un magistrat a fost sau nu a fost, sau este şi aşa mai departe. Nu s-a practicat până acum, nu văd de ce s-ar face astfel de verificări. Există obligaţia legală a unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii. Fiecare îşi asumă şi…”, a mai spus Niţu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *