Skip to content
Puterea Știrilor Video

”No deal” pentru ”Green deal”. Eugen Tomac n-a votat pactul ecologic european: Este nedrept să sancționezi statele din est

Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat la ”Puterea Știrilor” că nu a votat pactul ecologic propus de Ursula von der Leyen în Parlamentul European, așa-numitul ”Green deal”, considerând că prin acest tratat vor avea de suferit statele UE mai puțin dezvoltate, printre care și România.

”Da, cred că trebuie să luăm măsuri, cred că trebuie populația să fie educată și cred că trebuie să luptăm pentru un mediu mult mai sănătos, însă mecanismele și modul cum este prezentat la ora actuală, pe mine, ca deputat ales în Parlamentul European, nu m-au convins, motiv pentru care eu nu am votat pactul ecologic european. 

M-am abținut tocmai pentru că cred că, pentru proiecte noi, Uniunea Europeană trebuie să genereze bani noi. Ori este extrem de nedrept să ”sancționezi” statele din est, care au nevoie în continuare de resurse uriașe care țin de coeziune, bani pe are noi trebuie să-i primim pentru a ne dezvolta. În continuare avem nevoie de resurse consistente pentru economia agricolă, ori dacă ne uităm pe acest buget care ni se propune pentru 2021-2027, lipsesc vreo 80 de miliarde (de euro – n.r.) exact de la fondul de coeziune și agricultură. 80 de miliarde sunt foarte mulți bani și este clar că negocierile pleacă de la aceste realități”, a spus Eugen Tomac, la ”Puterea Știrilor”.

Europarlamentarul a precizat că este foarte important pentru România ca fondurile de coeziune și cele pentru agricultură să fie menținute, soluția fiind un lobby la cel mai înalt nivel din partea autorităților române.

”Bineînțeles, dacă nu suntem pregătiți, dacă guvernul nostru nu acționează inteligent, cu un lobby puternic, zi de zi, președintele, în Consiliul European, trebuie să se alieze cu alți șefi de stat sau de guvern din UE care să susțină menținerea unor cheltuieli corecte în ceea ce privesc coeziunea și agricultura, pentru că pe noi ne afectează în mod direct.

Și mai există o problemă în pactul ecologic european: România, pentru a respecta toate criteriile stabilite, are nevoie de măsuri radicale pe care trebuie să le ia în ceea ce privește sursa de energie. Ori noi știm foarte bine că o parte din industria noastră este menținută în viață de entități care trebuiesc salvate, că vorbim de Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara. 

Pe mine mă îngrijorează. Gândiți-vă că până în 2024 trebuie să se reformeze toată industria auto, vom avea doar mașini electrice. Este o temă despre care se discută puțin, despre care se înțelege puțin”, a mai spus Eugen Tomac.

Pactul Ecologic European și forțarea bugetului UE

Ambiția Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene, de a face până în 2050 Europa neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră pune sub semnul întrebării alternativele pentru mai multe state Central și Est Europene care depind de cărbune pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie.

Cu toate că președinta Comisiei Europene a specificat că Pactul va fi unul echitabil pentru toate statele, acest lucru s-ar putea dovedi a fi o provocare serioasă pentru bugetul european. Calculele arată că pentru atingerea obiectivului preliminar fixat pentru 2030 va fi nevoie de o investiție adițională de 260 de miliarde de euro, adică 1,5% din PIB-ul Uniunii Europene.

Toate acestea reprezintă câteva provocări serioase pentru Uniunea Europeană în anul 2020, iar pentru rezolvarea lor liderii europeni vor trebui să dea dovadă de multă pricepere și imaginație astfel încât să mulțumească toate părțile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *