Skip to content
" "
Opinii & Analize

Noaptea minții în programul USR: Bogații în școli private, iar elevii săraci să aștepte masa caldă

Jurnalistii.ro
" "

USR pentru educație: școli private pentru bogați și profesori sub papucul elevilor și al părinților

Programul USR pentru Educație arată cel puțin naivitate și reflectă cel mai mult lipsa unui studiu real privind problemele din sistemul de educație din România. USR este partidul care reprezintă cel mai mult clasa mijlocie din România și nu se sfiește să vină cu un capitalism exagerat care adâncește inegalitățile din societate.

Școlile bogaților

USR vorbește pe ascuns despre construirea de școli private, probabil pe banii statului, căci altfel nu ar avea nicio legătură cu un program politic. Nu oferă niciun detaliu, ceea ce arată că își ascund intențiile reale. USR se gândește doar la copiii din școli private, într-o țară în care există școli fără toalete sau școli care stau să cadă peste elevi. O altă măsură useristă gândită pentru a ajuta școlile private, o reprezintă creșterea finanțării per elev. Statul român oferă deja aceeași finanțare per elev și în școlile de stat, și în cele private. Diferența este aceea că școlile private câștigă de două ori: ajutorul de la stat și taxa de școlarizare plătită de părinți.

În România anului 2019, când deja învățământul este foarte scump, USR vrea să-și trimită copiii la școli private, în loc să ajute școlile de stat să se dezvolte și să ofere condiții bune tuturor elevilor.

Întrebarea firească este alta: De ce un partid politic ar trebui să-și facă griji pentru învățământul privat, când cel de stat este la pământ?

Această măsură nu va facilita accesul la educație sau încurajarea copiilor să studieze, ci din contră, cei marginalizați și excluși astăzi, mâine vor fi în aceeași situație, dar scârbiți de un USR care construiește școli private pentru bogați, în timp ce săracii vor merge zece kilometri pe jos până la școală.

Oameni noi, cu idei vechi

Useriștii s-au grăbit să treacă în programul lor pentru educație mai mult programe care deja există și deja funcționează, precum cel „masă caldă în școli”. Asta deja se întâmplă și USR n-a contribuit cu nimic. Principala problemă este aceea că școlile nu au cantină. Dacă vrei să implementezi acest program, trebuie să contruiești alte școli cu cantină, altfel programul nu poate funcționa și niciun producător nu poate livra suficientă mâncare pentru copii, zi de zi.

Programul „masa calda” a fost trecut în program mai mult din rațiuni populiste, pentru că partidul încearcă să-i cumpere pe cei săraci cu o „masă caldă”, deoarece USR-ul este convins că programul nu are nicio șansă să fie aplicat în școli.

Un alt lucru care există deja, îl reprezintă alocarea numărului de locuri finanțate de la bugetul de stat pe domenii de studiu, în învățământul superior. Probabil USR încă n-a aflat.

Despre eliminarea temelor pentru acasă, în învățământul primar, se vorbește de câțiva ani și nimeni n-a implementat proiectul. O afirmație este totuși foarte gravă în programul lor: (temele n.r.) „nu contribuie la dezvoltarea intelectuală a copilului, ci doar generează epuizare”. Dacă temele sunt inutile, de ce să nu fie eliminate complet din învățământ? De ce mai dau elevii examene, că sigur și acestea îi epuizează? Copiii se duc la școală pentru a se relaxa?

Din anumite puncte de vedere, programul USR pentru Educație pare redactat de niște fanatici care nu înțeleg ce reprezintă „educația”, nici cum funcționează sistemul de învățământ și nici atât care ar trebui să fie rolul politicului într-un sistem de învățământ.

Profesorii evaluați de părinți și elevi

Ajungem la această problemă – programul USR nu vine cu nicio măsură care să-i protejeze pe profesori de insultele elevilor sau de violența elevilor. Școlile din România suferă foarte mult la capitolul disciplină și respect. Nu e nevoie de un sistem în care să fie pedepsit fizic sau psihic elevul, dar școlile trebuie să aibă posibilitatea să scape imediat de un elev care jignește sau lovește profesorii. Ministerul Educației trebuie să tragă mereu un semnal de alarmă că astfel de comportamente nu sunt acceptate. În ultimii ani, profesorii au ajuns să fie fără protecție în fața elevilor. Și chiar dacă profesorii sunt plătiți de la bugetul statului, aceștia nu se află în subordinea elevilor sau a părinților, și nici nu trebuie.

USR nu înțelege deloc acest lucru. Vrea niște școli în care părinții și elevii să evalueze profesorii, și pe baza acestor evaluări, profesorii să primească, sau nu, un bonus. O să ajungem în situația ca toți elevii să aibă numai 10 pentru ca profesorii să primeasc acel bonus; și notele elevilor nu vor mai reflecta cunoștintețele copilului.

Noaptea minții

În cazul în care vor ajunge la guvernare, USR va desființa inspectoratele școlare. Ideea se dovedește dezastruoasă pentru că vor să le înlocuiască cu „consilii de administrație a școlilor” formate din părinți. Adică acele mame care consideră că mereu profesorii sunt de vină, și nu elevii, vor ajunge să-i conducă pe profesori, să-i evalueze s.a.m.d. Adică școlile vor fi în subordinea părinților. Asta mai înseamnă și că părinții aceștia nu vor mai fi doar părinți, ci vor deveni angajați ai statului, pentru că nu-și va pierde nimeni timpul degeaba. Într-un final, o să avem un inspectorat al părinților. Mergând pe logica aceasta, ar trebui și ca judecătorii, spre exemplu, să fie evaluați de către cetățeni, nu de către CSM, potrivit viziunii useriste.

Este aberantă această idee a USR-ului. Observăm că s-a făcut un program pentru educație doar de dragul de a fi, fără cercetare, fără studii, fără să se cunoască problemele reale din sistemul de învățământ. Sau USR le cunoaște, dar le ignoră pentru că electoratul lor vrea școli private.

Un alt exemplu din categoria „noaptea minții” mai este acela referitor la „conectarea curriculei universitare de nevoile economiei reale prin implicarea mediului privat”. USR nu poate să facă distincția între concepte: educația și business-ul. Intersectarea lor duce la distrugerea „educației”. Universitățile nu trebuie să pregătească tineri pentru mediul privat (așa cum crede USR), ci trebuie să-i educe, pentru că altfel s-ar desființa, spre exemplu, Facultatea de Filosofie sau de Istorie; nicio companie nu cere astfel de absolvenți, deși ei sunt la fel de necesari societății ca și inginerii.

Prin urmare, înainte de a scrie programe pentru educație, USR trebuie să învețe că educația creează și dezvoltă mediul privat, și nu invers. Iar despre rolul părinților în sistemul de învățământ – este o discuție mult mai amplă care necesită studii înainte de a decide. Oricum, în niciun caz, nicăieri în lume părinții nu conduc școlile și nici n-ar trebui să o facă.

" "

14 comentarii la “Noaptea minții în programul USR: Bogații în școli private, iar elevii săraci să aștepte masa caldă

 1. De 30 de ani învățământul românesc și nu numai ,este într-o permanentă schimbare în căutarea soluției ideale.
  E un miraj pentru că se schimbă totul și societatea cu cerințele ei și oamenii cu mentalitatea lor în mai puțin de o generație.
  Atunci de ce să cauți soluții originale cu prețul sacrificării generație după generație de elevi și studenți când ai soluții care chiar funcționează : scoala finlandeză.
  O să ziceți că nu suntem finlandezi și deci nu ține la români .
  Noi încercăm alte căi „originale ” și ?!alt guvern alt ministru altă viziune aceași mocirlă în care ne târâm .

  1. Noi avem scoala romaneasca, sau am avut, cand elevii intrau la liceu prin examen de treapta si la facultate prin examen, nu porcarii finlandeze, unde elevul vine la scoala ca la restaurant, nu tu note, nu tu examinare a cunostintelor….

 2. psd deja se teme de usr . Pentru informatia ta de mongoloid sa stii ca tarile nordice care sunt in fruntea clasamentului privind sistemul educational a eliminat ” temele de acasa”.
  Nu sunt afiliat politic ca sa ma intelegi. Toate partidele sunt putrede si fac politica doar pentru a fura singurul partid care nu a facut asta e psd el talhareste sau in jargon ia cu „japca”.

  1. Care frunte, excelenta ? Nu prea am auzit la olimpiade de copii din tarile nordice… Am auzit mai mult, de o rata mare a sinuciderilor in randul copiilor, de un consum mai mare de droguri, de o rata mai mare a depresiei, de cei care vor sa-si schimbe sexul, etc.

 3. Buna seara doamna Mihaela Lazar, in legatura cu postarea d- voastra in care faceti share la lume cum ca USR -ul asa si pe dincolo…Va propun sa cantariti bine cele afirmate, de propaganda ieftina de tip turcesc suntem satui de 30 de ani incoace. Dar puteti , totusi , sa mergeti in cimitir cu ea ca acolo sunt urechile care duc dor de asa ceva( sau poate v – a apucat dorul de Madagascar, DA..asta este !! NU s – a STINS acel dor inca..de a fi important fara a stii sa faci NIMIC SERIOS in viata reala!! ) Insa, va recomand o carte buna, o excursie in occident, sau sa invatati o limba straina!! Si sa lasati la cei adormiti propaganda ieftina de tip ruso- turc!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *