Skip to content
Educație

Noaptea minții! Președintele Federației Asociațiilor de Părinți reacționează la „proiectul ilogic” al USRPLUS: Este deja interzis!

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, susține că proiectul de lege al USRPLUS de sancționare a persoanelor care colectează fondul clasei este „ilogic”, dat fiind faptul că strângerea fondului clasei este deja interzisă. Acesta este de părere că cea mai bună soluție pentru a evita contribuția financiară a părinților în unitățile de învățământ este prin asigurarea fondurile de către Consiliile Locale, sau de către Guvern, acolo unde veniturile administrațiilor locale nu pot subvenționa instituțiile de învățământ.

„Este o formă fără fond. Este un mod prin care încearcă să iasă în evidență, pentru că de cel puțin doi ani de zile, colectarea acestor fonduri prin Consiliile reprezentative ale părinților sunt clar interzise. Noi, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, am făcut aceste demersuri ca atunci când s-a updatat  regulamentul de organizare și funcționare am atras atenția și am inclus în alineatul unui articol în care am spus foarte clar că se interzice colectarea de fonduri la nivelul unităților de învățământ prin consiliile reprezentative ale părinților. Nu ai cum să vii cu altă lege. Ei spun că o vină printr-o lege a Educației Naționale și că modificarea este mai tare din acest punct de vedere, da, are un gram de adevăr, dar pe altă parte nu știu dacă legea Educației Naționale chiar dacă va crea premisa unei sancțiuni pecuniare, dă dreptul unei instituții să acționeze în baza unei alte legi.

Nu știu dacă Ministerul de Interne se va apleca asupra unei precizări în legea Educației Naționale. Directorul unei unități de învățământ are obligația de a respecta legislația într-o unitate de învățământ, și atâta timp cât regulamentul de organizare și funcționare este un act subsecvent legii Educației Naționale, atunci capătă caracter de lege și directorul ar trebui să interzică. Nu era nevoie de o suprareglementare astfel încât noi să credem că ceea ce au făcut ei acum este unicat. Este doar o formă fără fond și dacă vor să facă bine sistemului educațional, să pună mână să găsească o lege prin care să oblige Consiliile Locale să finanțeze prefinanțarea complementară. În acel moment niciun părinte nu va mai pune bani nici măcar pentru o cretă, nimeni nu este tâmpit să pună bani de la el din buzunar atât timp cât acest atribut este 100% la nivelul statului”, spune Cristache

În continuare, acesta a vorbit despre soluțiile pe care parlamentarii trebuie să le ia în calcul în ceea ce privește finanțarea unităților de învățământ.

„Trebuie luat în calcul și faptul că Consilii Locale sărace și nu au bani. Atunci, într-adevăr, trebuie să vină cu o lege foarte clară că acolo unde Consiliul Local nu are posibilitățile necesare, de la bugetul central să aloce banii pentru finanțare, sau finanțarea per elev să fie suficientă astfel încât unitățile de învățământ să nu mai stea cu mâna întinsă la Consiliul Locale. Acestea sunt niște soluții și de fond, nu ceea ce fac eu de formă. Este ca si cum eu vă pun pe dumneavoastră să interziceți să depășim linia continuă ca șofer deși noi o încălcăm oricum. Veniți cu o lege și spuneți că dacă cineva încalcă linia continuă pentru că nu a citit bine legea și nu a respectat ce scrie acolo îi mai dăm încă o dată amendă. Este ilogic să interzici ceva care este deja interzis. În momentul acesta este interzisă colectarea de fonduri din unitățile de învățământ prin Consiliile reprezentative la părinților.

Singurii bani care au cadru legal sunt prin asociațiile cu personalitate juridică și acolo prin cotizații și sponsorizări, dar sub nicio formă din fondul clasei”, conchide Iulian Cristache.

Colectarea banilor pentru așa-zis-ul fond al clasei ar putea fi pedepsită contravențional cu amendă între 1000 și 2000 de lei, prevede un proiect de lege semnat de parlamentari USR-PLUS, depus joi la Parlament, care modifică Legea educației naționale.

„Am depus astăzi în Parlament o nouă inițiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită. Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancțiune cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anticipăm faptul că aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic, văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții”, a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Filip Hăvârneanu, inițiator al legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *