Skip to content
Cultura

Noaptea Muzeelor 2020 – Peste 60 de muzee din ţară, înscrise. Spaţiile culturale vor fi deschise până la ora 21.00

Facebook/Noaptea muzeelor

Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris şi anul acesta pentru a sărbători, pe 14 noiembrie, a şaisprezecea ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, anunţă organizatorii.

În contextul actual, determinat de pandemie şi în situaţia în care s-au impus noi măsuri la nivel naţional, muzeele şi spaţiile culturale sunt gata să abordeze evenimentul şi în mediul online şi propun publicului diferite activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii.

Totodată, Reţeaua Naţională a Muzeelor roagă muzeele şi organizaţiile culturale înscrise să îşi desfăşoare proiectele programate numai până la ora 21.00, adaptate la noua legislaţie guvernamentală referitoare la activităţile cu public şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, potrivit news.ro.

Pentru siguranţa participanţilor, organizatorul Reţeaua Naţională a Muzeelor din România recomandă publicului să consulte oferta Nopţii Muzeelor actualizată pe https://noapteamuzeelor.org, precum şi canalele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate, pentru actualizări de ultim moment.

„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştim, ediţia 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul luni noiembrie. Situaţia este din ce în ce mai incertă, dar siguranţa oamenilor este pe primul loc. De aceea, în funcţie de măsurile impuse de către autorităţile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite, deci programul propus pe platforma Noaptea Muzeelor ar putea suferi modificări până în ziua de 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor şi organizaţiilor participante, am pregătit şi alte două proiecte digitale de anvergură”, a declarat Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Reţeaua Naţională a Muzeelorpropune două categorii de proiecte digitale dedicate muzeelor. Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”,careconţine 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveştile neştiute a nu mai puţin de 10 muzee din Bucureşti şi Ilfov şi a altor şasemuzee din Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ, Buzău şi Vaslui. Cele din zona Moldovei sunte realizate în colaborare  Programul Naţional Cantus Mundi şi sunt practic povestite de copii din aceastăa imens proiect de integrare socială prin muzică. Întreaga serie de video-documentarepoate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor şi RNMR.

Al doilea proiect digital asociat este alcătuit din producţiicreate de opt echipe de elevi în cadrul proiectului naţional „Animaţii, puzzle, investigaţii… vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”, care îşi propun să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile unor muzee din comunităţi locale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clişee şi preconcepţii. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook şi pagina oficială a Nopţii Muzeelor.

În situaţia în care Noaptea Muzeelor se va desfăşura conform planificării iniţiale, cu activări muzeale, instalaţii de artăşialte proiecte culturale organizate în off-line, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la aceste evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online, unde atât RNMR, cât şi muzeele participante, au pregătiteproiecte interesante.

Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală sunt pe www.noapteamuzeelor.org, dar şi pe site-urile muzeelor şi organizaţiilor culturale înscrise.

Iniţiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR), fiind cel mai important şi extins eveniment muzeal dedicat publicului, aşteptat de acestade fiecare dată cu mare interes. În anul 2019, Noaptea Muzeelor a mobilizat peste 150 de muzee şi entităţi culturale diverse din toată ţara, care au interacţionat cu aproape 1.000.000 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *