Skip to content
Cultura

Noaptea Muzeelor la Sate, nou proiect pentru România rurală. Nu, nu e vorba despre cârciumile săteşti

news.ro

Consiliul Director al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România a aprobat noul proiect intern „Noaptea Muzeelor la Sate” sau „Nocturna Rurală”. Prima ediţie va avea loc în anul 2023.

Evenimentul ar putea fi organizat în luna septembrie. Se va adresa exclusiv muzeelor, colecţiilor şi caselor memoriale localizate în comune şi sate din România, unele aflate în subordinea unor instituţii publice (complexe muzeale, muzee judeţene etc.) sau altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental.

Ediţia va fi derulată în parteneriat cu organizaţii active în valorificarea patrimoniului cultural rural, care au dezvoltat proiecte în beneficiul muzeelor de la sate.

În principiu, desfăşurătorul evenimentului va păstra logica de promovare şi de reprezentare pe care RNMR o practică cu ocazia Nopţii Muzeelor. Muzeele membre ale RNMR şi nu numai care deţin case memoriale sau muzee în zonele rurale sunt rugate să participe cu toate aceste entităţi muzeale la prima ediţie pentru a asigura succesul proiectului încă din faza de debut. Nu există restricţii pentru aceste muzee de a participa şi la ediţia clasică a Nopţii Muzeelor din luna mai, scrie news.ro.

Ideea acestui proiect este de a dinamiza şi de a valorifica colecţiile muzeelor din mediul rural şi de a le face cunoscute mult mai bine publicului larg. De asemenea, urmărim crearea unor obişnuinţe culturale care să contribuie la creşterea gradului de atractivitate turistică a mediului rural. Sunt multe asemenea entităţi muzeale active în lumea comunelor şi a satelor din România despre care, din păcate, nu a auzit nimeni„, potrivit unui anunţ al RNMR.

Anul acesta, de Noaptea Muzeelor, pe 14 mai, au fost deschise pentur public peste 200 de entităţi culturale din 87 de localităţi din ţară. După centralizarea datelor furnizate de reprezentanţii a 121 din cele 260 de obiective branşate la circuitul naţional, cifra de prezenţă a fost de 321.053 de vizitatori la nivelul întregii ţări, dintre care 82.629 de vizitatori numai în Bucureşti (acolo unde au fost colectate date de la 32 din cele 64 spaţii activate de Noaptea Muzeelor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *