Skip to content
Politică

Noi acuzații devastatoare la adresa lui Bela Karolyi din partea unor ex-gimnaste. E vizată și soția lui

scoopnest.com

Au apărut noi acuzații devastatoare din partea unor foste gimnaste la adresa lui Bela Karolyi (cel care a antrenat-o pe Nadia Comăneci). De data aceasta, și soția antrenorului este vizată de învinuiri.

După cazul medicului Larry Nassar, în care soții Karolyi au apărut în proces (fiind bănuiți că ar fi creat un stil opresiv, care a devenit un adevărat mediu toxic unde Nassar a făcut ce a vrut), alt scandal similar a izbucnit în gimnastica americană.

Concret: 13 foste gimnaste și 3 antrenori îi acuză pe soţii Bela şi Márta Károlyi de abuzuri fizice şi emoţionale. Conform unor declarații din presa americană, fostele sportive spun că au fost forţate să se antreneze chiar şi când aveau fracturi, scrie Digisport.ro.

„Era marioneta lor, ne antrenam accidentate. Ei au obţinut ce au vrut și el a obţinut ce a vrut”, a spus Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA.

Gimnastele ar fi fost chiar și înfometate, criticate pentru felul în care arătau şi forţate să se antreneze, deşi erau accidentate. Dieta şi antrenamentele dure ar fi dus la întârzierea pubertăţii, iar cele care intrau în pubertate erau ridiculizate.

Fosta gimnastă Mattie Larson, care a depus mărturie pentru că a fost agresată sexual de Nassar, susține că medicul a declarat-o o dată aptă pentru a se antrena la ferma soţilor Karolyi, deşi avea o fractură la gleznă: „Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?”, a spus Larson la proces.

Anul trecut, Martha Karolyi a recunoscut, într-o declarație dată în proces, că în iunie 2015 a fost sunată de fostul președinte al Federației, Steve Penny, care a informat-o că forul a primit o plângere conform căreia Nassar a molestat o gimnastă la ferma soților Karolyi, ceea ce a declanșat ancheta Federației Americane. În declarația sa, Martha Karolyi a spus că a discutat totul despre Nassar doar cu soţul său, cu avocaţii şi cu oficialul Federației.

După ce soții Karolyi s-au stabilit în Statele Unite ale Americii, mai multe gimnaste au vrut să se pregătească cu antrenorii care au lucrat cu Nadia Comăneci. Una dintre primele lor eleve americane a fost Mary Lou Retton, care a câştigat cinci medalii la Jocurile Olimpice din 1984. După acest moment, soții Bela şi Marta Karolyi și-au deschis acel centru de pregătire, în colaborare cu Federația Americană, fiind plătiţi cu peste două milioane de dolari.

După spusele gimnastelor, odată ajunse la ferma soților Karolyi, gimnastele erau ținute sub un control foarte strict. Bella și Martha le controlau pe fete chiar și în camere pentru ca acestea să nu fi ascuns mâncare. În plus, cuplul Karolyi și alți angajați le-ar fi ridiculizat pe fete în legătură cu greutatea lor, forțându-le să se antreneze deşi aveau probleme de sănătate.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *