Skip to content
Economie Politică

Noi acuze la adresa băncilor. Daniel Zamfir vrea ca și ANPC să le poată amenda pe cifra de afaceri

gandul.info
" "

Băncile își văd din nou periclitate afacerile din România, în condițiile în care instituțiile de credit care activează în țara noastră încă nu au calculat cu exactitate impactul aplicării ”taxei pe lăcomie” asupra cifrei lor de afaceri.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a înaintat un proiect de lege, aflat în prezent în dezbatere la Senat, prin care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului – ANPC capătă puteri sporite.

" "
" "

Nu se dorește doar ca ANPC să devină o instituție independentă, pe profilul Oficiului Concurenței, dar instituția va avea autoritatea să aplice amenzi pe cifra de afaceri a băncilor, atunci când constată că acestea au încălcat legea.

În acest context, un funcționar al Protecției Consumatorilor de la Constanța acuză conducerile succesive ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor că ar fi sprijinit și protejat băncile în defavoarea consumatorilor.

Debitorii au suferit pagube de sute de milioane de euro din creșterea nelegală a dobânzilor pentru contractele de credit încheiate înainte de 2008, în timp ce ANPC s-ar fi aplecat pe sancționarea firmelor mici și mijlocii, pentru motive minore, precum lipsa prețului pe kilogram la pâine sau lipsa menționării procentului de celuloză pe caietele școlare, arată funcționarul într-un document transmis Profit.ro.

PSNews a luat legătura cu senatorul Daniel Zamfir, pentru a afla ce prevede legea care va stabili noul statut al ANPC.

În afară de prevederile supuse dezbaterii publice de ANPC, în vederea emiterii unei Ordonanțe de Urgență, proiectul de lege dă competențe sporite celor de la ANPC, precum posibilitatea să sancționeze cu un anumit procent din cifra de afaceri băncile care încalcă prevederile legale.

Poate cel mai important, proiectul de lege dă ANPC statutul unei instituții cu adevărat independente.

S-a dovedit de-a lungul timpului că e nepotrivit ca ANPC să fie o instituție ca un apendice pe la ministerul Economiei.

ANPC trebuie să aibă un statul egal cu cel al Consiliului Concurenței, atât la nivel de salarizare, cât și ca structură.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului trebuie să fie în subordinea directă a Parlamentului, condusă de un Consiliu format din membri numiți de Legislativ, pe un mandat de 5 ani de zile.

Astfel s-ar asigura cu adevărat independența acestei instituții și s-ar diminua, dacă nu elimina completat, posibilitatea ingerințelor politice”, a declarat, Daniel Zamfir, în exclusivitate pentru PSNews.

În legătură cu acuzațiile făcute de funcționarul din Constanța, la adresa conducerii ANPC, legate de modul în care, prin modul de acțiune al ANPC și BNR, băncile comerciale au păgubit sute de mii de clienți cu sute de milioane de euro, Daniel Zamfir a declarat:

Eu mă bucur că încep să se trezească și unii funcționari de la ANPC.

Eu am sesizat genul ăsta de aspecte încă de acum trei ani de zile, de când am inițiat Legea dării în plată.

Mai mult decât atât. De când am devenit, în 2016, președinte al comisiei economice a Senatului, l-am chemat la audieri pe fostul președinte al ANPC, Bogdan Pandelică, pentru a discuta depre aceste probleme.

Eu, împreună cu profesorul Piperea, spunem de ani buni de zile că ANPC nu îi protejează pe clienții băncilor, în fața contractelor de credit.”

Cât despre conducerea BNR, ”domnul Isărescu este deja chemat și acum, la începutul noii sesiuni parlamentare, va fi din nou invitat în fața Comisiei economice a Senatului, pentru că sunt multe lucruri care trebuiau lămurite încă de la sfârșitul anului trecut.

Să ne amintim de raportul BNR care afirmă ca un număr de 8 bănci comerciale s-au înțeles între ele , pentru a ține România într-o stare de subdezvoltare economică. Or, ăsta mi se pare un lucru extrem de grav.

Având în vedere că au apărut noi elemente foarte importante, care țin de actualitate, cum ar fi ”taxa pe lăcomie” și evoluția ROBOR, l-am invitat din nou pe domnul Mugur Isărescu la comisia economică a Senatului, pentru că există motive foarte seriose pentru a purta o discuție temeinică.

Dacă domnul Isărescu a refuzat, într-un mod ne-elegant, invitația ministrului de Finanțe, pe cea a Parlamentului nu o poate ocoli”, a mai spus Daniel Zamfir.

1 comentariu la “Noi acuze la adresa băncilor. Daniel Zamfir vrea ca și ANPC să le poată amenda pe cifra de afaceri

  1. Stau si ma intreb ce-i impiedica pe parlamentari sa revina pe aceasta OUG si s-o modifice? Ok, am inteles, m-au faultat bancile 10 ani cu implementarea gresita a marjei. Dar de acum sa se implementeze corect cu marja de la semnarea contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *