UPDATE VIDEO Bombardamente la graniţă. Ciolacu: Niciun atac intenţionat al Rusiei asupra României

Tulcea
Sursa foto: Facebook

UPDATE, ORA 17.39

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Federaţia Rusă nu a făcut niciun atac intenţionat asupra României şi nici nu o va face. El a subliniat că România n-a fost niciodată mai sigură, din punct de vedere militar, cum este acum.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Tulcea, dacă va lua măsuri în condiţiile în care s-au intensificat atacurile asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.
“Este un sistem antidronă deja în funcţie în acest moment. Federaţia Rusă nu a făcut niciun atac intenţionat asupra României şi vă spun cu certitudine că nici nu o va face. Nu se justifică acest lucru. Avem un sistem deja în funcţiune pe marginea Dunării, mai ales în zona Izmail”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a adăugat că populaţia este informată de aceste atacuri prin mesaje Ro-Alert şi că România nu a fost niciodată mai sigură din punct de vedere militar.
“Statul are obligaţia de a informa. Câteodată acea informare ne deranjează, câteodată nu ne place şi, pe mine, repet, şi la două dimineaţa, şi la trei şi jumătate, cum e normal, am fost anunţat de ceea ce se întâmplă, dar nu a fost un atac asupra României. E un respect pe care statul trebuie să-l arate populaţiei, chiar dacă deranjează, trebuie să fie informat. Aşa este peste tot în lume. Eu nu mint, România n-a fost niciodată mai sigură, din punct de vedere militar, cum este acum. Şi nici nu va fi vreodată mai sigură cum este acum. Mai intervin din vremelnica funcţie de prim-ministru pe care o ocup în acest moment, după ce unii mai alarmează, totuşi e datoria mea de a veni în faţa dumneavoastră şi de a explica exact contextul şi adevărul”, a transmis Marcel Ciolacu.
El a adăugat că România nu este în pericol de a intra în război.
“Ştim cu toţii ce înseamnă Ro-Alert, ştim cu toţii, deja nu este prima avertizare, dar cred că este corectă. Eu, ca cetăţean, mai ales după Revoluţie, vreau să fiu informat şi să ştiu adevărul. Dar România nu este într-un pericol de a intra în război. (…) Nu avem pierderi de vieţi omeneşti, nu e un atac iminent asupra României, sub nicio formă”, a explicat premierul.
Rusia a atacat din nou, în noaptea de vineri spre sâmbătă, porturile din Ucraina, iar autorităţile române au transmis mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi pentru a avertiza populaţia asupra posibilelor căderi ale unor resturi de drone. Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce, de la Feteşti, au fost ridicate în aer pentru a verifica spaţiul aerian, nefiind raportate pătrunderi neautorizate.
Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 16.34

Premierul Marcel Ciolacu susține că a fost trezit din somn din cauza atacurilor dronelor ruseşti la graniţa cu România. Ciolacu spune că șeful DSU, Raed Arafat si ministrul Apărării l-au contactat telefonic în toiul nopţii pentru a-i explica care a fost situaţia.

„Azi noapte, când și dumneavoastră ați fost treziți din somn ca și mine. Pe mine m-au trezit ministrul Apărării și domnul Raed Arafat, pe dumneavoastră sistemul Ro-Alert. Să ne uităm unii la alții și să nu știm încotro o luăm. Acesta a fost scopul lor de a dezbina, de a distruge uniforma, de a distruge un stat, ca pe urmă să fie împărțiți pe bucăți”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit antena3.ro.

UPDATE, ORA 15.17

Au apărut imagini filmate în timpul atacurilor de azi-noapte cu drone, din porturile ucrainele Reni și Ismail. Trei oameni au fost răniți în aceste atacuri. Din cauza exploziilor, mai multe mașini și drumuri au fost distruse în Portul Ismail. „Nicio dronă nu a ajuns în România”, a anunțat MApN. Mesajele Ro-Alert trimise de autoritățile române i-au trezit din somn de mai multe ori pe locuitorii din Tulcea. Oamenii s-au speriat din cauza bubuiturilor puternice, dar și din cauza avioanelor are au survolat spațiul aerian, notează digi24.ro.

Șase ore a durat alarma de atac aerian.

Femeie: S-au auzit, deci au fost avioane, au survolat toată noaptea și s-au auzit și bubuiturile.

Reporter: V-ați speriat?

Femeie: Un picuț, dar pentru că treaba este din ce în ce mai serioasă.

Bărbat: M-am enervat că nu vreau alertă, vreau ca antieriana românească să doboare dronele rusești. Degeaba suntem în NATO, nu putem să doborâm niște drone rusești?

Bărbat: Toată lumea e speriată de așa ceva. Vrem să mergem liniștiți pe stradă și alții sunt răutăcioși.

Femeie: Mi-au stricat tot somnul. Eu sunt calmă, nu mă sperii, dar mi-a deranjat somnul, asta e problema.

UPDATE, ORA 10.18

Ministerul Apărării Naţionale a informat, sâmbătă dimineaţă, că aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional, în contextul în care forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

„MApN a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând la ora 00,26 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii şi ulterior, la ora 00,48, pentru judeţul Galaţi. IGSU a emis mesaje RO-ALERT pentru aceste două judeţe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 2,50. Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional pe timpul acestei situaţii”, informează un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.

Conform sursei citate, ulterior, la ora 5,30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o nouă notificare pentru judeţul Galaţi, fiind transmis un mesaj RO-ALERT.

„Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliţie aeriană, însă evoluţia situaţiei aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor”.

Citeste mai mult AICI

ŞTIREA INIŢIALĂ

Atacurile rusești de la granița României cu Ucraina au fost reluate vineri noapte. Autoritățile au emis mai multe mesaje RO-Alert pentru locuitorii din județul Tulcea.

Rusia a atacat cu drone asupra zonelor dunărene ale Ucrainei, la granița cu România. Alarma de atac aerian a durat șase ore. Porturile Ismail și Reni au fost vizate, conform presei ucrainene. Locuitorii din Tulcea au primit un mesaj RO-Alert avertizând că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian.

Prin mesajul RO-Alert, oamenii erau sfătuiți să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă sau să stea în casă, departe de geamuri și pereți exteriori. Pe social media, locuitorii au relatat că au auzit mai multe explozii puternice. În Ismail, aproape de România, s-au auzit explozii, dar nu se știe încă dacă au fost victime sau pagube.

„Au fost lovituri cu drone la ucraineni. Au fost în două reprize, una după ora 1 și o altă serie spre dimineață. Zgomotul s-a simțit foarte tare.
În Tulcea s-a simțit foarte tare, bănuiesc că au avut încărcătură mult mai mare”, a declarat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cerenga, la Antena 3 CNN.

Сiteste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL